3 évnél régebbi cikk

Operatív törzs: csütörtökön sms-ben kap oltási behívót 74 ezer 18 és 60 év közötti krónikus beteg, akiket hétvégén oltanak be
Operatív törzs: csütörtökön sms-ben kap oltási behívót 74 ezer 18 és 60 év közötti krónikus beteg, akiket hétvégén oltanak be

Fokozottan figyeljék a telefonjukat az érintett korosztályba tartozó krónikus betegek: szöveges üzenetben érkezik majd az oltás pontos időpontja és helyszíne.

Egyre több negyvenes éveiben járó kerül hirtelen, súlyos tünetekkel kórházba koronavírus-fertőzéssel, és tegnap az elhunytak között is volt egy 43 éves - hívta fel a figyelmet Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

Ezért a héten ennél a korosztálynál is meggyorsítják az oltásokat, mégpedig új módszerrel. Március 4-én, csütörtökön sms-ben kap majd oltási behívót 74 ezer 18 és 60 év közötti krónikus beteg.  

"Azért ennyien, mert ennyi AstraZeneca-vakcina áll rendelkezésre, amit a kórházi oltópontokon tudnak majd igénybe venni" - mondta Müller Cecília. Figyelje tehát minden érintett a telefonját. Az üzenet tartalmazni fogja majd az oltás beadásának pontos helyszínét és időpontját. 

Az oltások időpontja március 6., szombat és március 7., vasárnap lesz. 

Az operatív törzs azt kéri, hogy a kapott sms-re ne válaszoljanak, akkor sem, ha most nem tudnak valamiért elmenni az oltásra. Ebben az esetben automatikusan egy későbbi időpontra sorolódnak. 

"Annyi oltóhelyet nyitnak az oltópontokon, hogy biztonságban tudjon zajlani a védőoltás beadása" - hangsúlyozta Müller Cecília.

Elmondta: fontos, hogy felkészülten érkezzenek az oltópontra az érintettek. A következő dolgokat kell magukkal vinniük: 

  • Ha csak lehetséges, töltsék le a weboldalról a beleegyező nyilatkozatot, hogy ott ne kelljen adminisztrációval foglalkozni.
  • TAJ-kártyájukat és személyi okmányaikat is vigyék magukkal.
  • Figyeljenek a praktikus öltözködésre, hogy a felkar könnyen elérhető legyen.
  • Innivalót vigyenek magukkal, cukorbetegek ételt is.

A tisztifőorvos ismertette: Magyarország már 31 millió 14 ezer oltóanyagot lefoglalt, ebből eddig 2 088 705 érkezett meg.

Eddig 758 037 főt oltottak be legalább egyszer. Felhívta a figyelmet, ugyan az oltási terv folyamatosan változik, de aki már korábban kapott időpontot a második oltásra, annak nem változik. 

Ami új, hogy az AstraZeneca-vakcina második adagjának beadását kitolták 12 hétre, és az is kiderült róla, 18 éves kor felett mindenkinek adható, a legidősebbeknek is.

Következő napokban háziorvosaink 250 ezer főt kínai vakcinával tudnak oldani, ezen kívül Moderna áll még rendelkezésre.

A kórházi oltópontokon 114 660 adag Pfizert osztanak szét, ami érkezett az országba, ezt a legidősebbek védőoltására használják fel.

Borítókép: fmc.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek