Cloudy10 °C
2021. április 17. szombat Rudolf
Menü
Házhozszállítás

FFP2: (még) nem kötelező, de drágul, mert elkezdték felvásárolni

Magyarországon egyelőre nem kötelező zárt térben az FFP2-es kategóriájú maszk viselése. De az ellenkezőjére vonatkozó híresztelés megtette hatását: roham indult a termék beszerzésére a boltokban, patikákban vagy épp az online térben.

A Portfolio.hu gyűjtötte össze az egyik internetes kereskedő oldalon elérhető FFP2-es maszkok áralakulását. Ezen az oldalon csütörtök délelőtt még 4690 forintért kínáltak egy 50 darabos készletet, délután már 14 990 forintba került ugyanez a termék. Péntek dél körül 11 500 forintra mérséklődött az ár.

Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Fehérvár Televízió híradójában elmondta, nem kötelező az FFP2-es maszk viselése, erről mindenkinek érdemes tájékozódnia: 

– A kereslet megnövekedésének árfelhajtó hatása van, főleg, hogy a kínálat korlátozott. Nem feltétlenül a kereskedő akar többet keresni, a beszerzési forrásai is drágulhattak. Nem hatáskörünk ezt vizsgálni, erre ott van a fogyasztóvédelmi felügyelőség. Mi azt mondjuk, hogy a meghozott szabályokat kell a fogyasztóknak betartani, annál többet nem. Érdemes tájékozódni az előírásokról, erre a kormányinfó, a tisztifőorvos tájékoztatója alkalmas. Az árak alakulása előre nem jósolható, ez a kereslet-kínálat alakulásától függ.

Felhívtunk több székesfehérvári gyógyszertárat, és ahol hajlandóak voltak nyilatkozni, megerősítették, hogy nagyon megugrott a termék iránti kereslet.

– Mizéria van három napja – foglalta össze tömören a helyzetet az egyik belvárosi patika vezetője. Elmondta, száz darabot kaptak és adtak is el azonnal csütörtökön, intézmények is rendeltek belőle. Hétfőre várják az újabb szállítmányt, és annak ellenére, hogy egyelőre nem vezették be a kötelező viselést, biztosra vehető, hogy hamar elkapkodják a készletet.

– Tegnap fél óra alatt fogyott el, szereztünk újabbakat, de nagy része már előre le van foglalva. Várunk további szállítmányt, de felkészültünk rá, hogy nehézkessé válhat a beszerzése – mondta egy másik, külső városrészben található gyógyszertár illetékese. Ő azt is elmondta, nemcsak a maszkokat, hanem a gyógyszereket is elkezdték nagy mennyiségben vásárolni: van, aki három havi adagját vette meg. Ebben a patikában az FFP2-es maszk jelenleg 590 forintos darabáron kapható, a fentebb említett internetes kereskedő oldalon kínált maszkok között ennél van olcsóbb, főleg a nagy kiszerelésben árult csomagok.

Az általunk megkeresett gyógyszertárak között egyébként volt, amelyikben jelenleg nincs készleten ilyen maszk, volt, ahol csak pár darab, és mindenhol jövő hét elejére várnak új szállítmányt. Amíg az országos lezárásokkal együtt a maszkviselés szigorítását is elképzelhetőnek tartják az emberek, alighanem marad is az élénk kereslet.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Végső búcsút vesznek Fülöp hercegtől
  Végső búcsút vesznek Fülöp hercegtől
 • Online Pizsamapartit tartanak a Magyar Nemzeti Múzeumban
  Online Pizsamapartit tartanak a Magyar Nemzeti Múzeumban
 • Jövőre több mint duplájára nő az árvaellátás minimuma
  Jövőre több mint duplájára nő az árvaellátás minimuma
 • Szijjártó: 400 ezer helyett egymillió kínai vakcina érkezik április végéig
  Szijjártó: 400 ezer helyett egymillió kínai vakcina érkezik április végéig
 • Meghalt 217 beteg, 4604-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
  Meghalt 217 beteg, 4604-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
 • Székesfehérvárig közlekednek majd nyáron a balatoni éjszakai bagolyvonatok
  Székesfehérvárig közlekednek majd nyáron a balatoni éjszakai bagolyvonatok
 • Mesés természetismereti tábor alsó tagozatosoknak a Velencei-tó partján
  Mesés természetismereti tábor alsó tagozatosoknak a Velencei-tó partján
 • Új lakóját keresi „Fehérvár bölcsője”
  Új lakóját keresi „Fehérvár bölcsője”

Eseménynaptár