3 évnél régebbi cikk

FFP2: (még) nem kötelező, de drágul, mert elkezdték felvásárolni
FFP2: (még) nem kötelező, de drágul, mert elkezdték felvásárolni

Magyarországon egyelőre nem kötelező zárt térben az FFP2-es kategóriájú maszk viselése. De az ellenkezőjére vonatkozó híresztelés megtette hatását: roham indult a termék beszerzésére a boltokban, patikákban vagy épp az online térben.

A Portfolio.hu gyűjtötte össze az egyik internetes kereskedő oldalon elérhető FFP2-es maszkok áralakulását. Ezen az oldalon csütörtök délelőtt még 4690 forintért kínáltak egy 50 darabos készletet, délután már 14 990 forintba került ugyanez a termék. Péntek dél körül 11 500 forintra mérséklődött az ár.

Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Fehérvár Televízió híradójában elmondta, nem kötelező az FFP2-es maszk viselése, erről mindenkinek érdemes tájékozódnia: 

– A kereslet megnövekedésének árfelhajtó hatása van, főleg, hogy a kínálat korlátozott. Nem feltétlenül a kereskedő akar többet keresni, a beszerzési forrásai is drágulhattak. Nem hatáskörünk ezt vizsgálni, erre ott van a fogyasztóvédelmi felügyelőség. Mi azt mondjuk, hogy a meghozott szabályokat kell a fogyasztóknak betartani, annál többet nem. Érdemes tájékozódni az előírásokról, erre a kormányinfó, a tisztifőorvos tájékoztatója alkalmas. Az árak alakulása előre nem jósolható, ez a kereslet-kínálat alakulásától függ.

Felhívtunk több székesfehérvári gyógyszertárat, és ahol hajlandóak voltak nyilatkozni, megerősítették, hogy nagyon megugrott a termék iránti kereslet.

– Mizéria van három napja – foglalta össze tömören a helyzetet az egyik belvárosi patika vezetője. Elmondta, száz darabot kaptak és adtak is el azonnal csütörtökön, intézmények is rendeltek belőle. Hétfőre várják az újabb szállítmányt, és annak ellenére, hogy egyelőre nem vezették be a kötelező viselést, biztosra vehető, hogy hamar elkapkodják a készletet.

– Tegnap fél óra alatt fogyott el, szereztünk újabbakat, de nagy része már előre le van foglalva. Várunk további szállítmányt, de felkészültünk rá, hogy nehézkessé válhat a beszerzése – mondta egy másik, külső városrészben található gyógyszertár illetékese. Ő azt is elmondta, nemcsak a maszkokat, hanem a gyógyszereket is elkezdték nagy mennyiségben vásárolni: van, aki három havi adagját vette meg. Ebben a patikában az FFP2-es maszk jelenleg 590 forintos darabáron kapható, a fentebb említett internetes kereskedő oldalon kínált maszkok között ennél van olcsóbb, főleg a nagy kiszerelésben árult csomagok.

Az általunk megkeresett gyógyszertárak között egyébként volt, amelyikben jelenleg nincs készleten ilyen maszk, volt, ahol csak pár darab, és mindenhol jövő hét elejére várnak új szállítmányt. Amíg az országos lezárásokkal együtt a maszkviselés szigorítását is elképzelhetőnek tartják az emberek, alighanem marad is az élénk kereslet.

Borítókép: Pixabay/Terri Sharp
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek