3 évnél régebbi cikk

Orbán Viktor: nagyon nehéz hét előtt állunk, jövőre önellátó lesz Magyarország vakcinagyártásban
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Orbán Viktor: nagyon nehéz hét előtt állunk, jövőre önellátó lesz Magyarország vakcinagyártásban
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

Megrendeltünk 13 millió embernek elég nyugati vakcinát, és 3,5 millió ember számára elég keleti vakcinát - nyilatkozta Orbán Viktor a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Orbán Viktor a beszélgetés elején elmondta, hogy lehet tartani a napi 63 ezres oltási adatot. Három dolog kell a tempóhoz: legyen aki beadja, elegen regisztráljanak, és kell vakcina. Megrendeltek 13 millió embernek elég nyugati vakcinát, és rendeltek 3,5 millió ember számára elég keleti vakcinát. Az orosz és kínai időben, míg az Unió által szétosztott vakcinák nem érkeznek, vagy lassan érkeznek - foglalta össze az Origo.

A miniszterelnök ismertette, hogy 3 millió felett van a regisztráltak száma, és az újonnan regisztráltak között nagy arányban vannak a 60 év felettiek. Az operatív törzs döntése értelmében a később regisztráló időseket előrébb veszik a sorban. Egyelőre nem kell külföldi segítség, több ágyunk van mint bárkinek Európában, és a legtöbb lélegeztető készülék is. A rezidensek is készültségbe helyezték magukat - tette hozzá.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az egész világon a legjobban fertőzött terület az Európai Unió, mindez pedig azt jelenti, hogy a világ lakosságnak 5,5 százaléka EU-s, míg az áldozatok 20 százaléka innen származik.

Az Astrazeneca levelet írt, hogy néhány százezerrel kevesebb vakcinát küld majd - ismertette a kormányfő. Aki nem rendelt keleti vakcinát, az nem tud mit csinálni. Orbán Viktor elmondta, hogy nem lakosságarányosan osztják el a vakcinákat:

Ha nem rendeltünk volna keleti vakcinát, akkor nagy bajban lennénk.


Hosszabb távon is gondolkozni kell, hogy ha újraindítottunk, akkor ne kerüljünk még egyszer ilyen helyzetbe. Mostanra sikerült saját alapanyaggyárakat létrehozni, és egy vakcinagyárat felépíteni. A mi tudósaink is haladnak a magyar vakcina kifejlesztésével - ismertette a miniszterelnök, majd hozzátette: gyártókapacitást kell felépíteni, hogy elegendő vakcinát tudjunk gyártani, és egy év múlva önellátó lesz Magyarország vakcinában.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy a mutánsok okozzák a mostani helyzetet, mert a vírus is folyamatosan védekezik. A jövő nagy kérdése, hogy a megszülető mutánsokkal szemben védeni fognak-e a vakcinák. A Magyarországon elérhető ötfajta vakcina minden eddig megismert mutációval szemben megvédenek.

Ha ebből indulunk ki, akkor már csak néhány hetet kell kibírni.
Borítókép: mediaklikk.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek