3 évnél régebbi cikk

Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Székesfehérváron, a Mártírok útján
Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Székesfehérváron, a Mártírok útján

Egy nyílt égésterű kombikazán okozott problémát, de szerencsére nem történt tragédia.

Szivárgott a szén-monoxid egy gázfűtéses családi házban március 15-én délután Székesfehérváron. A Mártírok útján lévő lakóház fürdőszobájában egy nyílt égésterű kombi gázkazán üzemelt, amikor riasztott a készülék. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói műszeres méréseket végeztek, amelynek során kimutatták a mérgező gázt a lakás légterében.

A szén-monoxid-érzékelőnek köszönhetően a ház idős lakójának nem esett baja. 

A Katasztrófavédelem kiemeli: a szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében fontos, hogy gondoskodjunk a lakás megfelelő szellőzéséről. A mérgező gáz legtöbbször akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz (például vízmelegítő, gázkazán) elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás. Emellett az egyéb épületgépészeti berendezéseket is figyelembe kell venni a kazán üzemelése során, mert ezek is a lakás levegőjét használják, így a páraelszívó, a motoros szagelszívó ventilátor, valamint a szárítós mosógép is.

A katasztrófavédelemhez a szén-monoxid miatt érkező segélyhívások évről évre növekvő számából is jól látszik, hogy egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt Magyarországon. Érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni, és csak olyat, amelyik magyar nyelvű használati utasítással rendelkezik, illetve megfelelő minőségű.

Az ajánlott készülékek listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető ide kattintva.

Borítókép: pixabay.com/PublicDomainPictures
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek