3 évnél régebbi cikk

Tudod, mi az a Tacfit?
·EgészségTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined
Tudod, mi az a Tacfit?
·EgészségTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined

A Tacfit az erő, az állóképesség, a robbanékonyság és az ízületi egészség fejlesztésének egyik legjobb módszere, amit akár az otthonodban is gyakorolhatsz.

"Úgy gondolom, hogy a kialakult járványhelyzet miatt most még fontosabb a mozgás, amit az egészségünk érdekében az életünk részévé kell tennünk. Csontjaink, bélflóránk egészségének megőrzéséhez, s ezen keresztül az immunrendszerünk erősítéséhez, sőt az ízületi fájdalmaink csökkentéséhez is a mozgás az elsődleges gyógyszer, ami segíthet" – jelentette ki Polgár Viktor, amikor a betegség-sport kapcsolatáról beszélgettünk.

A népszerű edző immár 30 éves sport múltat tudhat magáénak. 2011 óta tanítja is különböző testmozgásokra a hozzá fordulókat. Először crosstraining órákat adott, majd 2012-ben megcsinálta az SFG Instruktorit is. Azóta kettlebellt is oktat. (Tudását és erejét bizonyítja, hogy 2018-ban a StrongFirst Kettlebell vizsgát 2x28 kg-os kettlebellel teljesítette, a snatch tesztet pedig 28 kg-os bellel 4:32 alatt!) 2015-ben egy év alatt több új certifikációt is szerzett: megcsinálta a Tacfit&Clubbell instruktorit, a Flowfit instruktorit és az FMS (funkcionális mozgásminta szűrés) szakértő vizsgát is.

2015 óta Tacfit és Flowfit edzésekkel is foglalkozik. S pont a Tacfit az, ami a mai cikkem témája lesz, hiszen ezt akár otthonunkban is gyakorolhatjuk! De mit is takar ez a kifejezés?

"A Tacfit (Taktikai Fitnesz) az erő, az állóképesség, a robbanékonyság és az ízületi egészség fejlesztésének egyik legjobb módszere" – árulta el Viktor, majd folytatta: "Az edzések során nemcsak a terhelés, hanem a gyakorlatok közti pihenés időszakában is tudatosan próbáljuk edzeni a testünket azzal, hogy kontrolláljuk a légzést.

A légzéssel irányíthatjuk a pulzusunkat, ami a hormontermelésünkre is hatással van.


Tehát nem csak arról van szó, hogy kihajtsuk a tanítványból az összes szuszt, hanem arról is, hogyan miként tartsuk mozgásban úgy, hogy a következő kört is végig tudja csinálni."

A program egy sportág-családot foglal magába: a Clubbell és a Flowfit, valamint a Clubbell Yoga is ide tartozik, egymásból építkeznek. A rendszert Scott Sonnon Sambo bajnok álmodta meg, aki Alberto Gallazzi ex-katona segítségével tökéletesítette a módszert az elmúlt másfél évtizedben. Eredetileg főként a különleges erők, a hivatásos katonák és a tűzoltók részére fejlesztették ki. Az ő esetükben ugyanis folyamatosan jelen van egy stresszhelyzet, bármikor jöhet egy bevetés - az edzésre fordítható idő pedig igen limitált. Egy Tacfit-edzés bemelegítés-edzés-nyújtás részekkel együtt akár 30 perc alatt teljesíthető!

Egy gyakorlatnak négy szintje is lehet. Azért, hogy a kezdőtől a haladóig mindenkinek kihívást nyújtson, meg van határozva az is, hogy mikor tud szintet lépni a tanítvány, mely állomást elérve terhelhető bonyolultabb gyakorlattal, vagy akár nagyobb ismétlésszámmal. Minden egyes edzéshez pontról pontra le van írva, hogy melyik bemelegítést és nyújtást válassza az oktató, így elkerülhetőek a sérülések és a durva izomlázak. 

"Mióta e módszerrel edzek, soha sem sérültem meg, nem húztam meg durván a nyakamat sem" – mesélte Viktor. "Izomlázat persze okozott az edzés, de soha sem történt komolyabb probléma.

A tanítványaim is csak izomlázról és sok elvesztett kalóriáról számoltak be az edzések után.


Sokszor kaptam olyan visszajelzést is tőlük, hogy a kiegyensúlyozottabb légzés miatt csökkent a nyugalmi pulzusuk, illetve, hogy a nagybevásárlás után sokkal könnyebben cipelték fel az emeletre a szatyrokat."

A Tacfit számtalan edzésprogramot tartalmaz: több saját testsúlyos erő- és állóképesség-növelő blokkokat. A módszer megalkotói kellő részletességgel írják le a gyakorlatokat - segítve ezzel az edzők munkáját is. E programok otthon is végezhetőek: akár a nappalink biztonságos környezetében is.

Semmi sem kell a Tacfit gyakorlásához, csupán motiváció, kényelmes edzőruházat és – amennyiben instruktor segítségét vesszük igénybe az online térben - egy stabil internetkapcsolat. Egy idő után szükség lehet egy kettlebellre és egy erős hátizsákra, de kezdetben teljesen elég a saját testsúlyunk a gyakorlatok elvégzéséhez.

"Mivel a program anno katonáknak készült, így a használt eszközök kiválasztásánál fontos volt az, hogy kis helyet foglaljanak el, könnyen mozgathatóak legyenek" – mesélte az edző. "Egy pár gyűrű, vagy egy kettlebell elfér egy katona hátizsákjában, míg például egy olimpiai rúd nehézkesen. A kettlebell jó a törzserősítés és az állóképesség növelésében, a clubbell a vállak, a karok erősítésére és a törzserő fokozására használható, a medicinlabda törzserősítő és a robbanékonyságot fejleszti, a gyűrű pedig a széles hátizmok és a vállizmok erősítésére szolgál."

E módszer mindenkinek ajánlott, aki felejteni szeretné a hát- és derékfájdalmait. S hasznos azoknak, akik mozogni szeretnének, mert például megunták, hogy jelenleg csak futni tudnak járni a konditermek bezárása miatt.

A Tacfit hatféle idő protokollt használ: mindegyiknek más a hozadéka, mindegyik másképp teszteli a szív- és érrendszert az edzés/pihenő fázisokon keresztül.

A folytatásban erről lesz szó a gyakorlatok bemutatásán keresztül!

Borítókép: Román Péter
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek