Cloudy10 °C
2021. április 17. szombat Rudolf
Menü
Házhozszállítás

A túlsúlyos Fejér megyei gyermekből húsz év után edző lett

Aikido, kettlebell, Clubbel, Flowfit – a pátkai születésű Polgár Viktor e sportágak segítségével vált profi edzővé az elmúlt harminc év alatt.

Polgár Viktor Székesfehérvár mellett, Pátkán született. Gyermekként eléggé túlsúlyos volt, ezért szülei (és ő is) szükségesnek érezték, hogy megismerkedjen valamilyen mozgásformával, ami változtat(hat) ezen az állapoton.

Először az aikido varázsolta el: e harcművészettel 11 évesen találkozott egy pátkai falunapon. Ez volt az első lépés afelé, hogy a sport, a mozgás fontos legyen a mindennapjaiban. Azóta sportol napi szinten – töretlenül, immár harminc éve.

Polgár Viktor harminc éve töretlenül sportol (Fotó: Polgár Viktor Facebook-oldala)
Polgár Viktor harminc éve töretlenül sportol (Fotó: Polgár Viktor Facebook-oldala)

„Megtetszett, ahogy a fekete-fehér edzőruhában megjelent a csapat, és bámulatosan szépen mozogtak együtt. Kívülről tényleg egy táncnak tűnt” – emlékezett vissza - „Aztán szembe jött néhány film a 90-es évek elején. Ezekben egy copfos amerikai fickó ezzel a módszerrel tette ártalmatlanná a rosszfiúkat. Persze, hogy meg akartam tanulni.”

Először szülővárosában gyakorolta e harcművészetet, a Norito Dojoban, majd egy rövid kitérő után Magyar Lászlónál fejlesztette tudását a Zentai Aikido Mitama Dojoban. (Az 5. danos Mester 1993-ban kezdte meg Székesfehérváron az oktatást – és a mai napig járnak hozzá tanítványai.) Olyan nagy volt a szerelem (és aktív a gyakorlás), hogy 2002-ben Viktor volt az legfiatalabb I. danos aikidoka a MKDE szervezetében.

Közel húsz évig tartott a dolog varázsa. A munkám miatt hagytam ott az aikidot, de a mai napig hiányzik, s szeretném újrakezdeni” – vallotta be.

Aztán találkozott a kettlebellel, ami annyira megtetszett neki, hogy a sportág egyik nemzetközi hálózatának instruktora lett. 

Viktor Pavel Tsatsouline-tól tanult az instruktori vizsgán (Fotó: Polgár Viktor Facebook-oldala)
Viktor Pavel Tsatsouline-tól tanult az instruktori vizsgán (Fotó: Polgár Viktor Facebook-oldala)

„Kellett egy edzéstípus, ami a reggeli időpontokban elérhető. Egy kollégámról hallottam, hogy frissen vizsgázott kettlebell edző, s épp reggeli csoportot indít. Az időpont, az edzőterem és még az ára is megfelelt, így elkezdtem. Megtetszett, s némi rábeszéléssel elmentem két év múlva egy instruktori vizsgára, ahol személyesen Pavel Tsatsouline-tól tanulhattam három napon keresztül. Életre szóló élmény volt.” 

(Pavel Tsatsouline a szovjet speciális erők volt testedző oktatója, akinek a kettlebell világméretű elterjedése is köszönhető.)

Megjegyezendő, hogy Viktor már 2011-ben is tartott edzéseket: akkor crosstraining órákat, 2012-től pedig kettlebellt. Az egyes szintű kettlebell instruktori vizsga után következett volna a kettes, ám a felkészülés során lesérült a válla.

Túlvállaltam magam az egyik edzésen, s nagyon megsérült a vállam, felkarom. Végigjártam a masszőröm, a csontkovácsom, s az akkori edzőm-mentorom kezeléseit. A vállam valamit javult, mégsem lett az igazi” – mesélte – „Megoldásokat keresve találtam egy videót, ahol egy Scott Sonnon nevű egykori sambo bajnok a váll rehabilitációjáról beszél, s a kollégája, egy olasz exkatona, Alberto Gallazzit, egy baseball ütő szerű súlyzóval a clubbellel edz.

Alberto és Scott videóiból átjött, hogy az általuk képviselt sportág, a Tacfit teljesen biztonságos. Alacsony a sérülések aránya, s az általuk prezentált mozgások ráadásul gyógyítólag is hatnak. Elkezdtem Sonnon programját, s pár nap, vagy talán egy hét alatt rendbe jött a vállam. Ezen felbuzdulva felkerestem Alberto egyik budapesti tanítványát, hogy szeretnék elkezdeni Tacfitezni.”

Cserta Balázs rajza Viktorról (Fotó: Polgár Viktor)
Cserta Balázs rajza Viktorról (Fotó: Polgár Viktor)

A Tacfitről aztán kiderült, hogy egy sportágcsaládot foglal magába: a Clubbell és a Flowfit, valamint a Clubbell Yoga is ide tartozik. Összefüggnek egymással, s egymásból építkeznek. Viktor a gyakorlásai során rájött arra, hogy a kettlebell, a Clubbell, és a Flowfit, de még a Clubbell Yoga is tökéletesen illenek abba a profilba, amit a saját edzésein is szeretett volna megtanítani a tanítványainak. Ezért 2015 óta Tacfit és Flowfit edzésekkel is foglalkozik.

2015-ben egy év alatt több új certifikációt is szerzett: megcsinálta a Tacfit&Clubbell instruktorit, a Flowfit instruktorit és az FMS (funkcionális mozgásminta szűrés) szakértő vizsgát is.

A kettlebell iskolának, melynek instruktora, szerves része az olimpiai rudas edzés is, ezért 2018. óta erőfejlesztő olimpiai rudas edzéseket is tart. Ezen kívül a StrongFirst Lifter Programot is aktívan tanulmányozza, immár három éve: ennek a programnak a megismerésével és a technikák gyakorlásával is sokat foglalkozik.

Cserta Balázs rajza Viktor életéről (Fotó: Polgár Viktor)
Cserta Balázs rajza Viktor életéről (Fotó: Polgár Viktor)

Tudását, erejét (és fejlődését) bizonyítja, hogy Viktor 2018-ban a StrongFirst Kettlebell vizsgát 2x28 kg-os kettlebellel csinálta meg, a snatch (szakítás) tesztet pedig 28 kg-os bellel 4:32 alatt!

Jelenleg egy többeszközös rugby felkészítő edzéstervet tanulmányozok, s próbálom megtalálni, hogy mit tudok belőle hasznosítani, miként lehet a klienseim - sportolóim edzéseibe integrálni az ott tapasztaltakat” – árulta el - „Mind a kettlebellnél, mind a Tacfitnél kiemelten fontos a láb, és a far izmainak erősítése, s rengeteg érdekes gyakorlatot találtam ebben a rugby-edzéstervben.”

Viktor edzéstervében heti két Tacfit és heti három Flowfit szerepel a haladó tanítványokkal, illetve az olimpai rudas alapgyakorlatokat csiszolgatja délelőttönként. Mindamellett naponta egy-egy TGU-t végez 32 kg-os bellel, s igyekszik a 48-as kettlebellel swingelni hetente kétszer.

„Ez utóbbiak alapmozgások ugyan, ám az egész edzői tapasztalatomat képesek frissen tartani. Azt vallom, hogy muszáj az edzőnek is éreznie azt, hogy mi hogyan mozog a gyakorlatok során, s rendszeresen gyakorolnia azt, amit oktat. Edzőként nekünk is mozognunk kell, hogy képesek legyünk magas szinten bemutatni az adott sportág gyakorlatait. Csak így maradhatunk hitelesek.”

"Edzőként nekünk is mozognunk kell, hogy képesek legyünk magas szinten bemutatni az adott sportág gyakorlatait." (Fotó: Polgár Viktor Facebook-oldala)

S itt árulom el azt, hogy tulajdonképpen miért is mutattam be az olvasónak ezt a remek fiatalembert (azon túl, hogy életútja rendkívül érdekes és jó példáját mutatja a kitartásnak): mert a jelenlegi járványhelyzetben még fontosabb a mozgás, mint korábban volt. Az edzőtermek viszont zárva vannak azok előtt, akik nem versenysportolók. Az ő testmozgásukat pedig akár a már említett Tacfit segítségével is meg lehet oldani – akár az otthonukban, különleges segédeszközök nélkül!

Ehhez pedig ki másnak is kérném a segítségét, mint Viktorét, aki a folytatásban bemutatja nekünk az erő, az állóképesség, a robbanékonyság és az ízületi egészség fejlesztésének e remek módszerét. Aki betartja az általa előírt edzéstervet, az garantáltan tapasztalni fogja hatékonyságát néhány hét után!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Jövőre több mint duplájára nő az árvaellátás minimuma
  Jövőre több mint duplájára nő az árvaellátás minimuma
 • Szijjártó: 400 ezer helyett egymillió kínai vakcina érkezik április végéig
  Szijjártó: 400 ezer helyett egymillió kínai vakcina érkezik április végéig
 • Meghalt 217 beteg, 4604-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
  Meghalt 217 beteg, 4604-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
 • Székesfehérvárig közlekednek majd nyáron a balatoni éjszakai bagolyvonatok
  Székesfehérvárig közlekednek majd nyáron a balatoni éjszakai bagolyvonatok
 • Mesés természetismereti tábor alsó tagozatosoknak a Velencei-tó partján
  Mesés természetismereti tábor alsó tagozatosoknak a Velencei-tó partján
 • Új lakóját keresi „Fehérvár bölcsője”
  Új lakóját keresi „Fehérvár bölcsője”
 • Ételintolerancia vagy ételallergia? - előadás az EFI oldalán
  Ételintolerancia vagy ételallergia? - előadás az EFI oldalán
 • Ma soron kívül oltják a regisztrált pedagógusokat
  Ma soron kívül oltják a regisztrált pedagógusokat

Eseménynaptár