3 évnél régebbi cikk

Maruzsa: nem kötelező óvodába, iskolába engedni a gyerekeket
Maruzsa: nem kötelező óvodába, iskolába engedni a gyerekeket

Az óvodákban, iskolákban továbbra is kötelező lesz a lázmérés, távolságtartás és fertőtlenítés - mondta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár azt mondta az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján, hogy április 19-től az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatában véget és a tantermen kívüli digitális munkarend és visszatérünk a jelenléti oktatáshoz. A felső tagozatokon és középiskolákban május 10-étől lesz hagyományos, jelenléti oktatás - tette hozzá. 

Ezt egyrészt az teszi lehetővé, hogy szépen halad a lakosság oltása, javulnak a járványügyi adatok. Másrészt elvégezték az iskolai dolgozók oltását, a köznevelésben múlt hét vasárnapig 155 306 fő oltására került sor. Szakképzéssel, bölcsődékben dolgozókkal együtt pedig 200 ezer személyt oltottak be.

Óvodákban jelenleg is működik gyermekfelügyelet, szerdán a gyerekek 11 százaléka volt óvodákban. Az óvodások jelenleg vegyes csoportokban, jellemzően naponta más és más óvodapedagógussal töltik a napjaikat, a visszaállástól azt váruk, hogy minden óvodás a saját csoportjába kerüljön vissza. Egy csoport, egy zárt kör, ez növelni fogja a biztonságot.

Maruzsa Zoltán kéri az óvodák intézményvezetőit, hogy lehetőség szerint ne összevont csoportokat szervezzenek, hanem a hagyományos munkát állítsák vissza.

A köznevelési államtitkár úgy látja, a gyermekek kevésbé fogékonyak a vírusra, az alsó tagozatosok között fele-harmada volt arányaiban a fertőzöttek száma a felső tagozatosokhoz képest.

"Jelentős érv a nyitás mellett, hogy a digitális oktatás ebben a korosztályban a legkevésbé hatékony" - emelte ki Maruzsa Zoltán, majd a felsősöket és a gimnazistákat, illetve szüleiket arra kérte, hogy május 10-éig legyenek türelemmel, ők a következő lépcsőben térhetnek vissza a jelenléti oktatáshoz.

Fontos, hogy hogy az óvodákban és az iskolák alsó tagozatán a korábbi protokollhoz térnek vissza: újra kötelező lesz a lázmérés, fertőtlenítés és távolságtartás.

"Ha egy szülő nem akarja óvodába vagy iskolába engedi gyerekét, megteheti, az intézményvezetők a távollétet engedélyezhetik, erre van felhatalmazásuk" - mondta az államtitkát.

Nem lehet elvárni a tanároktól a dupla munkát, így az alsó tagozaton nem lesz digitális oktatás - mondta az államtitkár, majd hozzátette, hogy aki 250 óránál többet hiányzik és nem osztályozható, az osztályozó vizsgát tehet majd.

Borítókép: M1
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek