2 évnél régebbi cikk

Hogyan működik a fehérvári kórház járványhelyzetben?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kurucz Tünde
Hogyan működik a fehérvári kórház járványhelyzetben?

A fehérvári kórház jelenleg úgy működik, mintha két intézmény lenne. Az egyikben a koronavírusos betegeket ápolják, a másikban pedig azokat, akik nem kapták el a fertőzést. Megtapasztaltuk, hogy a gyakorlatban ez mit jelent.

A fehérvári Fejér Megyei Szent György Kórházban elkülönítik a koronavírussal fertőzött és nem fertőzött betegek ápolását, közlekedését és diagnosztikáját. Olyan, mintha két intézmény működne egyszerre egymás mellett párhuzamosan. Például más helyen kezelik, mozgatják azokat a koronavírus-fertőzötteket, akinek eltörött a kezük, és máshol azokat, akik ugyanilyen problémával küzdenek, de nem fertőzöttek.

Megkeresésünkre a Fejér Megyei Szent György Kórház a következőket nyilatkozta: „Az intézmény folyamatos és alapos fertőtlenítésére mindig is nagy hangsúlyt fektettünk, a járványhelyzet érdekében pedig még inkább megteszünk mindent a betegek és az egészségügyi dolgozók egészségének megőrzése érdekében. A betegutak megszervezése is ennek megfelelően történik. Minden ellátást igénylő pácienst tesztelünk annak érdekében, hogy a számára legmegfelelőbb ellátást tudjuk biztosítani, és ezzel is védjük őt, illetve az osztályon dolgozókat."

Már a várakozásnál elkülönítik a lehetséges koronavírus-fertőzötteket

A gyakorlati működést saját magunk is megtapasztaltuk: kisebbik fiammal húsvét előtt három napot töltöttünk a gyerekosztályon. Eredetileg a gyerekorvosunk a gyerekambulanciára küldött minket, mert görcsölt a kisfiam hasa és még a víz sem maradt meg benne.

A kórházban a régi sorompójánál állítottak meg minket először. Megkérdezték, miért jöttünk, majd gyors lázmérés után mehettünk a gyerekambulanciára. Békeidőben ezt a folyosót a szülészeti főbejáraton át lehetett megközelíteni, most oldalt, a lépcsőn. (Még belépés előtt külön táblákkal jelezték, hogy a lázas, köhögős gyerekekkel másik helyen kell várakozni.)

Bent, az információs pultnál a nővér nemcsak a szokásos adatokat vette fel, hanem megkérdezte például, volt-e lázas beteg családban az elmúlt két hétben, vannak felsőlégúti tünetek, esetleg tudunk-e arról, hogy érintkeztünk-e koronavírus-fertőzöttel. Mivel mindegyik kérdésre nem volt a válasz, ezután helyet foglalhattunk a váróban, ahol rajtunk kívül még hárman üldögéltek.

A távolságtartásra mindenki figyelt, sőt maszkot még kisebb, hat év alatti gyerekek is viseltek.

Érdekes volt, hogy az ambulancia rendelőjét az orvosok nem a belső, hanem a külső folyosóról közelítették meg. (Utólag vettem észre, hogy a belső folyosó ajtajára kitett piros, COVID-19 fertőzésveszély papírt.) Az első vizsgálatot egy hasi ultrahang és egy vérvétel követte. Mivel még ezután is fent állt a vakbélgyulladás gyanúja, ezért bent fogtak bennünket.

Fertőtlenítő a kórterem ajtajánál

Mielőtt elfoglalhattuk volna a helyünket az osztályon, mindkettőnkön elvégezték a gyorstesztet. A négyéves fiam egy kicsit meg volt szeppenve, elvégre addigra már túl volt egy vérvételen, de a „rózsaszín ruhás” doktor néni a kedvességével megnyugtatta, és pillanatok alatt levette orrából a mintát. Mivel negatívak voltunk, ezért a sima osztályra vettek fel minket.

Igyekeztek az ápolók mindenkit külön kórteremben elhelyezni. A szobaajtó előtt volt kézfertőtlenítő, amit csak a bent lévők használtak. A szobát, a fürdőt és az asztalokat mindennap fertőtlenítették. Folyamatosan kellett maszkot viselni a hat éven felüli gyerekeknek és a szülőknek is. Csak akkor lehetett levenni, amikor nem volt senki rajtunk kívül a szobában.

Csomagleadás a fehérvári kórházban

Mivel nem úgy készültünk, hogy maradunk, ezért hívtam a férjemet pakoljon gyorsan össze pár dolgot, amire szükségünk lehet, a csomagra írja rá a gyerek nevét, valamint az osztályt, ahol vagyunk, és adja le a sorompós portán. Nagyon meglepődtem, hogy a csomag a leadástól számítva öt percen belül már a szobánkban volt. (Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ez az osztály van a legközelebb a csomagleadós portához.)

A következő két napban több vizsgálaton is átesett a fiam. A betegkísérőkkel ingáztunk a diagnosztikai épület és az osztály között. Arról, hogy épp a koronavírus-járvány harmadik hullámában jártunk, csak az egyik épület közelében lévő oxigénpalackok, a piros COVID-19-es papíros liftek és a katonák jelenléte árulkodott. (Ez utóbbinak mondjuk a fiam kifejezetten örült.) Szerencsére a gyerek jobban lett, kiderült, hogy csak hasi nyirokmirigy-gyulladása van, ezért három nap után hazaengedtek bennünket.

Bár féltem, hogy mi vár ránk a koronavírus-járvány idején a fehérvári kórházban, végül pozitív tapasztalatokkal távoztunk. Sőt! Rugalmasan, szervezetten folyik a munka az intézményben, és még a zárójelentésre sem kellett órákat várni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek