2 évnél régebbi cikk

Kormányinfó: lakodalmak 5 millió beoltott után lehetnek
·HírekKormányinfó·Utolsó frissítés: undefined
Kormányinfó: lakodalmak 5 millió beoltott után lehetnek
·HírekKormányinfó·Utolsó frissítés: undefined

Ez várhatóan május harmadik hetétől lehetséges. A védettségi igazolvány hamisítását súlyosan büntetik majd.

A kormány legfrissebb döntéseit ismertető Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal kezdte beszámolóját, hogy pénteken elérheti az ország a négymillió beoltottat. Négymillió oltott után éjféltől lesz csak kijárási tilalom. A megnyíló szabadidős létesítményekbe este 11 óráig léphetnek be a védettek. Hozzátette: a 18 év alatti gyermeknek nincs szüksége védettségi igazolványra, nem korlátozott a belépésük sehova.

A védetteknek a kulturális és sportrendezvényeken nem kell maszkot viselnie.

Gulyás Gergely felhívta a figyelmet: azért haladunk a nyitásban gyorsabban, mert az oltottak száma lényegesen magasabb, mint a legtöbb európai országban. 

Akkor tudjuk megakadályozni a negyedik hullámot, ha tudomásul vesszük, hogy védettséggel rendelkezők léphetnek be ezekre a helyekre - hangsúlyozta. Szigorú szabályozást léptetnek életbe az ellenőrzésre: a hamis védettségi igazolvány bemutatása közokirat-hamisításnak minősül majd, 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírság, legsúlyosabb esetben egy éves bezárás is kiszabható.

A családi rendezvények, lakodalmak korlátozása továbbra is fennmarad.

Lakodalmakat várhatóan 5 millió oltott után lehet tartani, május harmadik hétvégééig jó eséllyel elérjük ezt a számot.

Tömegközlekedési eszközökön, boltokban továbbra is kötelező a maszkhasználat.

Felhívta a figyelmet arra: a konzultáción az emberek kétharmada kinyilvánította egyetértését, hogy a védettek az igazolvány segítségével előnyöket élvezhessenek.   

Ma már bárki beoltathatja magát rövid időn belül: aki ma regisztrál, jó esélye van arra, hogy egy héten belül oltáshoz jusson. Érdemes azoknak is regisztrálni, akik eddig még nem tették meg.

A védettségi igazolványokkal kapcsolatban felmerülő problémákkal kapcsolatban elmondta: az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb logisztikai akciója a mostani eljárás, ezért türelmet kérnek. Az operatív törzs holnap reggeli ülésén ez is napirenden lesz. 

Borítókép: Facebook/Magyarország Kormánya
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek