2 évnél régebbi cikk

Már Néró császár is evett fagylaltot
Már Néró császár is evett fagylaltot

Senki sem tudja biztosan, ki készített először fagylaltot. Azt sem, hogy mikor. Kétezer évvel ezelőtt Néró római császár megparancsolta a rabszolgáinak, hogy hozzanak neki havat egy közeli hegy tetejéről. Néró aztán a havat gyümölccsel és mézzel ízesítette, elkészítve magának a történelem egyik első vizes fagylaltját.

Az évszázadok során a találékony emberek újabb és újabb kiegészítőket adtak a jeges keverékhez. 1600 körül népszerűvé vált a krémfagylalt. A feltalálók keverték, felverték és formázták, hogy mindenféle pompás nyalánkságot hozhassanak létre.

Fagylaltital - a krémhez adjunk szirupot és szódavizet…

Ilyen egyszerű a receptje annak a szénsavas italnak, amely egy évszázaddal ezelőtt hatalmas népszerűségre tett szert az Egyesült Államokban. Robert Green mindezt megváltoztatta.1874-ben Philadelphiában egy nagy rendezvényen dolgozott, amikor a mulatság kellős közepén hirtelen elfogyott a krém a szénsavas üdítőitalhoz. Green egy merőkanál vaníliás fagylaltot kevert bele helyette. A keverék pezsgett, habzott és azonnal sikert aratott.

Sundae - fagylalt tejszínhabbal, cukrozott gyümölccsel és sziruppal

Egy Smithson nevű férfi ételbárt is üzemeltetett wisconsini üzletében, ahová az emberek gyakran betértek egy frissítő fagylaltra. Egy vasárnapon aztán, 1890-ben Smithson bajba került: vészesen apadni kezdett a fagylaltkészlete. Hiába volt tele a raktár gyümölccsel, csokoládéöntettel és sűrű tejszínhabbal, a fagylalt már nagyon fogyóban volt. Vasárnap lévén, nem szállítottak házhoz , így Smithson kénytelen volt azzal beérni, amije volt. Kisebb adagban szolgálta fel a fagylaltot, a tetejére pedig gyümölcsöket, csokoládét és felvert tejszínhabot tett.

A vendégek imádták. Elterjedt a híre és nemsokára a hét többi napján is „vasárnapi fagylaltot” rendeltek. Bár nem mindenkinek tetszett a desszert neve: sokan úgy gondolták, hogy a vasárnap, az Úr napjának használata, tiszteletlenség. Smithson így megváltoztatta az írásmódot, a finomság így lett sundae, a sunday helyett.

A fagylalttölcsért is a kényszer szülte 

Feltalálásának pontos történetét homály fedi, egy dolog azonban biztos: a tölcséres fagylaltot az 1904-es St. Louis-i világkiállításon találták ki. A rendezvényen két férfinak egymás mellett állt a gyorsbüféje.  Egyikük fagylaltot árult papíredényben, a másik, Ernest Hamwi pedig zalabiát, egy ostyaszerű, cukorral hintett tésztaféleséget kínált.

Az augusztus nagyon forró volt. A hideg finomságokra óriási volt a kereslet és a fagylaltárus üzlete nagyon jól ment. Az egyik tikkasztó napon olyan sok jégkrémet adott el, hogy délre kifogyott a papíredényekből, nélkülük pedig be kellett volna zárnia a büfét és le kellett volna mondania félnapi bevételéről.

A történet egyik változata szerint Hamwi sietett a segítségére. Egy forró ostyát tölcsér alakúra sodort, hagyta lehűlni és megszáradni, majd odaadta szomszédjának, aki fagylaltot tett bele. Mások elmondása szerint egy fagylaltkereskedőnek tulajdonítják a tölcsér ötletét, megint mások azt állítják, hogy a kereskedőt, egy barátnője segítette ki. Bármi legyen is az igazság, a kiállítás vendégei imádták a hideg és ropogós kombinációt. A nyalánkság olyan népszerűvé vált, hogy 1920-ra az Egyesült Államokban elfogyasztott fagylalt egyharmadát tölcsérből ették meg.

Borítókép: pexels.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek