2 évnél régebbi cikk

Első fokon felmentették a bombával fenyegetőző fehérvári trafikrablót
Első fokon felmentették a bombával fenyegetőző fehérvári trafikrablót

Felmentette a Székesfehérvári Járásbíróság azt a férfit, aki még 2014 novemberében bombával fenyegetőzve kirabolt egy fehérvári nemzeti dohányboltot. A férfit az ügyészség egyrendbeli rablás bűntettével, és kétrendbeli közveszéllyel fenyegetés bűntettével vádolta meg. Az ügyben elmeorvosi szakértői vélemények alapján hoztak ítéletet.

A Székesfehérvári Járási Ügyészség felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette és közveszéllyel fenyegetés büntette miatt emelt vádat a férfi ellen, akit 2019 nyarán Franciaországban fogtak el, majd ezidáig bűnügyi felügyelet alatt állt. 

A vádirat szerint a vádlott 2014 novemberében bombával fenyegetőzve rabolt ki egy trafikot a Budai út-Gáz utca kereszteződésében.

Miután a kasszában lévő 96 000 forint készpénzt megszerezte, távozott, azonban két tanú a nyomába eredt. Egy társasház lépcsőházában elfogták és a rendőrök kiérkezéséig visszatartották. A vádlott fenyegetése miatt a lakók kitelepítésére is szükség volt.

Korábban az elmeorvosi szakértők véleménye nem egyezett meg abban, hogy a férfinél fennállt-e a cselekmény elkövetésekor kóros elmeállapot és beszámítható volt-e. A vádlott az utolsó szó jogán azt mondta: megbánta tettét, és megérdemli a büntetést.

A szerdai tárgyaláson számos enyhítő körülmény mellett született ítélet. A Székesfehérvári Járásbíróság ítéletét a büntetőeljárás során beszerzett igazságügyi elmeorvosi szakértői vélemény alapján hozta meg:

"A vádlott a cselekmények elkövetésekor kóros elmeállapotban volt, ez pedig képtelenné tette őt arra, hogy a cselekménye következményeit felismerje, illetve a felismerésnek megfelelően cselekedjen. Azonban ugyancsak a beszerzett igazságügyi elmeorvosszakértői vélemény alapján a bíróság megállapított azt, hogy jelenleg már nem kell tartani attól, hogy a vádlott személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó büntetendő cselekményt követne el, így a kényszergyógykezelésének elrendelése nem indokolt" - nyilatkozta Hudák Hedvig, a Székesfehérvári Törvényszék szóvivője.

Az elsőfokú ítélet nem jogerős, azt a vádlott és védője is tudomásul vették, az ügyészség azonban a bűnösség megállapítása és büntetés kiszabása miatt fellebbezést jelentett be, így az ügy másodfokon folytatódik. A vádlott bűnügyi felügyeletét szerdai nappal megszüntette a bíróság.

Borítókép: Preszter Elemér
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek