3 évnél régebbi cikk

Megfuttatják az anyósokat is a Vérteskozma Rock ’n Roll Futáson. De hogy van Kaufer Tamás?
·EgészségTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined
Megfuttatják az anyósokat is a Vérteskozma Rock ’n Roll Futáson. De hogy van Kaufer Tamás?
·EgészségTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined

Anyósfutammal színesedik a XVI. Vérteskozma Rock ’n Roll Futás: a program szervezője Kaufer Tamás, aki nagyon sokat javult, mióta elhagyta a Fejér Megyei Szent György Kórház Covid-osztályát.

„Ma már tudtam ötször száz méter futni a Zichy ligetben!” – újságolta Kaufer Tamás, amikor felhívtam, hogy megkérdezzem, tényleg őt látták-e kocogni az említett parkban?

Örömmel mesélte, hogy mióta kikerült a kórházból – ahová Covid-panaszokkal került, s szó szerint az életéért küzdöttek az orvosok és az ápolók, rohamosan javult az állapota. Az elmúlt hetekben komoly rehabilitáción vett részt: minden nap járt gyógytornára és tüdőtornára.

„Ilyen lelkiismeretesen még soha sem edzettem” – vallotta be – „Próbáltam magam utolérni, és meg is lett az eredménye. A gyógytornászok is azt mondták, hogy nagyon szépen javulok. Először még alig bírtam felülni az ágyban, és a WC-re se tudtam kimenni segítség nélkül. Ma pedig már futottam a ligetben, képes vagyok fél órát úszni és óvatosan kerékpározok is.

Visszatértem a hétköznapi életbe.

Igyekszem visszapakolni magamra azt a 15 kg izmot, amit a Covid lerabolt rólam. Ez több hónapos munka lesz, de nem sietek. Felkészülésnek fogom fel, mintha egy versenyre koncentrálnék. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan összeszedem magamat. Bevallom, hiányzik a versenyek hangulata, izzadtságszaga.”

S, hogy ne sokáig tartson a hiány, hát meg is szervezi pár nap múlva a Vérteskozma Rock ’n Roll Futást, melyre még mindig lehet jelentkezni! (A nevezést itt lehet leadni.)

A sportbarátok a versenyen 1 km-es, 5-km-es és a 15 km-es távok között választhatnak. A rajt a vérteskozmai Turistaházaknál lesz, s természetesen a díjazás sem maradhat el! Aki az 5 km-t teljesíti, az Rock ’n Roll érmet kap, a 15 km-t futóknak pedig az érem mellé emblémázott póló és befutócsomag is jár.

A vírushelyzet miatt lehetőség van a távok online teljesítésére is. A virtuális futók június 13-ig bármikor, bárhol teljesíthetik a nevezett távot, s nekik is jár - a megtett km-től függően – az érem és a póló, melyet postai úton juttatnak el a szervezők az érintetteknek!

A program vidám színfoltja lesz az Anyósfutam, amikor az anyósok is rajthoz állnak, és 2 km-es távon összemérik fürgeségüket. (Az első helyezett természetesen díjazásban részesül.)

S, hogy hogyan került Tomi – és ez a verseny - Vérteskozmára?

Már 15 éve futottam, amikor felötlött bennem, hogy kellene rendeznem egy versenyt” – árulta el – „Sokáig izzott bennem ez a vágy, de nem tudtam, hogy mihez kössem, így jódarabig nem valósult meg az álom. Aztán a családommal 17 évvel ezelőtt elmentünk nyaralni Vérteskozmára. S mint minden nyaraláskor, hajnalban elmentem futni. A csodálatos környezet, a varázslatos táj, a mézeskalács házikók konkretizálták bennem, hogy igen, itt kell versenyt tartani!”

A következő évben szólt is a barátainak, hogy fussanak közösen e szépséges helyen, s tegyenek úgy, mintha egy futóversenyen lennének! Hogy a vízió élethű legyen, alkoholos filctollal mindenkinek felírta a kézfejére a rajtszámokat, frissítőpontot is szervezett, s beszedte az 500 Ft-os nevezési díjat is (amit aztán hazafele Zámolyon közösen elsöröztek). Tizenhárman álltak rajthoz, s annyira jól érezték magukat, hogy egy év múlva „nyilvánossá” tették a versenyt, hogy mások is örömüket leljék benne.

Mivel akkoriban nem volt sok futóverseny az országban, így gyorsan elterjedt a vérteskozmai futás híre, s iszonyú gyorsan fogytak a rajtszámok. Mivel szűk területről van szó, meg kellett határozni a maximális létszámot, mely minden szempontból optimális, hogy a futók kényelmesen elférjenek.

Előjött a kereskedelmi vénám is, és próbáltam olyan embereket meghívni, akik valamilyen szempontból különlegesnek számítanak” – avatott be a részletekbe Tomi – „Először Miklósa Erika operaénekesnő volt a vendégem, akit a könyvesboltban ismertem meg. Ő hozta magával a lánycsapatát is Bakonykútiból.

Aztán Száraz Dénes és Fenyő Iván színművészek tették tiszteletüket, akiket a Vörösmarty Színházban kaptam el. De eljött Vérteskozmára a VIDI focicsapata és az Alba Fehérvár KC is.

A legnagyobb élmény az volt számomra, amikor Balczó András, a Nemzet Sportolója és Maracskó Tibor olimpiai bajnok is igent mondott nekem. Balczó András egy időben Vérteskozmán lakott, s ezt használtam ki a meghíváskor. Akkor vendégül látott a családi házában, ahol nagyon sokat mesélt nekem az életéről, amit hatalmas élmény volt hallgatni. A személyes sportolói pályafutásomat nagyban meghatározta az ő mentalitása, küzdeni tudása, az egész élete.”

Ez volt a Vérteskozma Rock ’n Roll Futás őskora. Aztán múltak az évek, s már ott tartunk, hogy XVI. alkalommal állnak majd rajthoz a futók. Három ember van, aki eddig minden versenyen részt vett, így külön ki kell őket emelni: Markót András, Szabolcs Ferenc és Hergovics Gábor.

Én sajnos a hatodik futásnál már nem tudtam versenyezni, mert nagyon sok szervezési munka lett” – mondta Tomi – „Egyébként nagyon érdekes, hogy milyen varázslatos ez a hely: futottunk itt már szakadó esőben, havas tájon, jégesőben, rekkenő melegben és hóesésben is. Az időjárás minden arcát megmutatta már. Csodálatos ez az erdő és remélem, hogy most is különleges élményben lesz része mindenkinek!”

Borítókép: Kaufer Tamás Facebook-oldala
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek