2 évnél régebbi cikk

Triatlon: Ismét remekelt a székesfehérvári testvérpár
·EgészségTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Dévay Márk Facebook-oldala
Triatlon: Ismét remekelt a székesfehérvári testvérpár
·EgészségTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined

Legjobb magyarként, a 19. helyen végzett a Leeds-ben megrendezett World Triathlon-on Dévay Márk. A székesfehérvári fiatalember öccse, Zsombor ugyanekkor abszolút első lett a székesfehérvári Extrememan 51.50-en. Mindeközben édesapjuk / edzőjük több tanítványa is rajthoz állt a MIX Váltó Országos Bajnokságon, ahol remek eredményekkel örvendeztették meg Dévay Lászlót.

Angliában, Leeds-ben rendezték meg a Word Tirathlon Championship Series-t, mely a legmagasabb szintű versenysorozatnak számít a sportban. Ha „rangsorba” akarjuk állítani a versenyeket, akkor ezután jön a Világkupa, aztán az EB, majd az Európa Kupa. Ennek a sorozatnak az állomásaiból tevődik össze a világbajnoki ranglista, melynek győztese végül Világbajnoknak mondhatja magát. A nemzetközi szövetségen belül ez a legjelentősebb sorozat.

Az angliai megmérettetésen részt vett Dévay Márk is, aki legjobb magyarként a 20. helyen ért célba. (Hivatalosan a 19. lett, mivel valakit kizártak a versenyből.)

 „Nem volt semmi rendkívüli a felkészülésemben. Mindent úgy csináltam, ahogyan egyébként is szoktam.” – árulta el – "Előtte egy héttel versenyeztem Arzachenaban, úgyhogy a teljes felkészülés addig tartott. Amikor két ilyen verseny van egymás után és legalább az egyik olimpiai táv, akkor a kettő közti héten nagyon óvatosan kell az edzéseket adagolni. Nem lehet túl erős, de túl laza sem, mert hamar elmegy a forma. Ezért is nehéz hétről hétre ugyan azt a teljesítményt nyújtani.”

Mint mesélte: Leeds-ben a versenyzőket buborék rendszerben szállásolták el, ami azt jelenti, hogy amint beköltöztek a hotelbe, tesztelték őket és csak utána hagyhatták el a szobákat. – Akkor is csak azért, hogy felvihessék a reggelit, ebédet, vacsorát, illetve, amikor a pályabejárásra mentek. Így rengeteg időt töltöttek a szálláson.

 „Mindenkinél volt kerékpáros görgő, ami az egyetlen edzéslehetőségnek számított – és szintén csak a szobában.” – avatott be a részletekbe – „A pálya teljesen új volt. Nem ismerte senki sem a helyieken kívül. Nem volt könnyű, mert tele volt a bringa és a futópálya is emelkedőkkel, lejtőkkel, fordítókkal. A pályabejárás nem volt olyan jól megszervezve, mint kellett volna. Csak 15 percünk volt kerékpározni és ez időben is kevés, valamint a pálya megismerésére sem elég. Az úszás nem volt túl jó, mert belekeveredtem egy verekedésbe az első bójánál, ami lelassított, s így már nem tudtam a harmadik-negyedik helynél előrébb menni. Mindenki verekedős kedvében volt. Kerékpáron egy nagy csoport alakult ki, közel 30-an voltunk és rengeteg tempóváltás történt a 40 km alatt, ami sokat kivett a lábakból. A legnyugisabb most a futás volt. Egy kis csoportot üldöztem az első felében, akiket aztán utol is értem. Az utolsó körben ketten futottunk és éreztem, hogy a mögöttem lévő versenyzőt le tudom hagyni, de az utolsó 400-on el kezdett görcsölni egy izmom mind a két lábamban és egyszerűen nem tudtam tovább tartani a saját tempómat sem. Nagyon rossz volt, mert azt gondoltam, hogy el sem jutok a célig. Végül fellépkedtem a célegyenes emelkedőjén és a 20. helyen értem célba. Valakit aztán kizártak és így hivatalosan a 19. hely lett az enyém. Szerintem összességében jól ment a verseny. Elégedett vagyok az eredménnyel, s örülök, hiszen a legjobb magyarként végeztem. Voltak nehéz pontok, amiken át kellett lendülni, de a lényeg az, hogy sikerült.”

 Hogy mi lesz a következő versenye, azt még nem választotta ki edzőjével – a napokban fog kiderülni. Márk egyébként a Trion SC székesfehérvári Triatlon Szakosztályának igazolt versenyzője, ahogyan testvére, Zsombor is. S míg az idősebb fivér Angliában öregbítette városunk hírnevét, addig öccse abszolút elsőként (hatalmas menetben) megnyerte az Extrememan 51.50-et Székesfehérváron.

A versenyt minden pillanatát élveztem.” – számolt be a viadalról – „Nagyon jó volt a választott helyszín, hiszen az egész verseny szem előtt volt a nézőknek, és fehérvári sportolóként jól esett a sok szurkolás. Az 1500 m-es úszás során több perces előnyre tettem szert, így a 40 km-es kerékpározás során végig egyedül mentem, de így is sikerült legjobb időt tekerni. A futáson nem okozott gondot a hőség, hiszen rendszeresen frissítettem, így közel 20 perccel a második helyezett előtt értem a célba. Az edzőmmel döntöttünk úgy, hogy ez a verseny egy remek edzéslehetőség és így két héttel a Szupersprint Európa Bajnokság előtt fel tudtuk mérni az állapotomat. Az EB után az Országos Bajnokság lesz a következő megmérettetés, amire most készülök.”  

 Zsombor és Márk felkészülését édesapjuk felügyeli. Mint elárulta: ez az "edző-szülő" helyzet néha leegyszerűsíti a trenírozást, de néha meg is nehezíti azt. A napi otthoni kontakt miatt jobban rálát fiai mindennapjaira, így, ha az edzéseken kívül valami nagyobb stresszel jár, akkor azonnal át tudja "szabni" az aktuális feladatokat. Mindemellett az is igaz, hogy ha egy edzés nem úgy sikerül, ahogyan azt eltervezte - mert azért ilyen is előfordul néha - akkor az egy kis plusz feszültséggel jár, amit mindannyian hazavisznek, és mivel egy háztartásban élnek, idő kell, hogy csillapodjon a hangulat.

Rendkívül büszke vagyok a fiaim eredményeire. Mindketten "beleszülettek" a sportba. Kisgyermek koruk óta próbálom edzőként is egyengetni útjukat.” – mondta Dévay László – „Ezen kívül nagyon örömteli, hogy a fiaim mellett azok is szép sikereket érnek el, akikkel hétről hétre közös edzésekkel készülünk különböző versenyekre utánpótlás korcsoporttól egészen a szenior korcsoportig. Ebben a lelkes kis csapatban, a Dévay Coaching-ban jól elfér egymás mellett a gyermek és a felnőtt egyaránt. Jó hangulatú edzéseken pallérozódik a csapat.”

A Dévay Coaching felnőtt tagjai maguk választják ki a versenyeket a hazai, illetve a nemzetközi versenynaptar alapján, az utánpótlás korúak pedig a hazai versenynaptárban szereplő versenyeken indulnak.

A sportolók legutóbb Lengyeltótiban jártak a MIX Váltó Országos Bajnokságon, ahol Fekete Csanád 14., Német-Bucsi Áron 12., Bognár Katalin 3., Német-Bucsi István 3., Szvoren András pedig a 7. helyen végzett.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek