2 évnél régebbi cikk

Megkerestük az egykori fehérvári kisvasút mozdonyát
·Történelemkisvonat·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Németh Zoltán
Megkerestük az egykori fehérvári kisvasút mozdonyát
·Történelemkisvonat·Utolsó frissítés: undefined

Hortobágyi Frigyes nyugalmazott MÁV mérnök-főtanácsos segítségével Dunaújvárosban leltünk rá az egykor a fehérvári Vidámpark kisvasútját húzó mozdonyra.

A székesfehérvári kisvasútról írt cikkünk megjelenése után komoly segítséget kaptunk Hortobágyi Frigyes nyugalmazott MÁV mérnök-főtanácsostól, akinek 1994-ban jelent meg a „Székesfehérvár környéki vasutak építési és pályafelügyeleti krónikája” című könyve, melyet 2020-ban aktualizálva újra kiadtak.

Kapcsolódó
A fehérvári kisvasút története

60 esztendeje ilyenkor már javában zajlott Székesfehérvár új látványosságának, a városi kisvasút nyomvonalának kialakítása. Mára csupán emlék a 2500 méteres kört megtevő, Mukinak becézett mozdony által húzott szerelvény.

A kiváló mű szerzőjétől kaptuk az információt, hogy az egykori székesfehérvári kisvasút mozdonya még mindig megvan, sőt, meg is tekinthető bárki számra.

Mint Hortobágyi Frigyestől megtudtuk, a kisvasutat székesfehérvári felszámolása után Dunaújvárosba, a helyi Vidámparkba szállították, ám itt sem sokáig szállíthatta a gyermekeket. További sorsa kapcsán Hortobágyi Frigyes így fogalmaz könyvében:  „A kohó közelsége ellenére nem minden vittek beolvasztani. A kis gőzmozdonyt tiszteletre méltó úr vagy urak megmentették, eldugták, azt jókor, időben elővették és társadalmi munkában újjávarázsolták. A 2010-es évek derekától a Vasmű úton van kiállítva.”

A fehérvári kisvasút egykori mozdonya a dunaújvárosi Vasmű úton tölti nyugdíjas éveit

Németh Zoltán

Természetesen autóba ültünk, ellátogattunk Dunaújvárosba, emlékeink között ugyanis ott volt a Vasmű úton kiállított gőzmozdony – csak épp azt nem sejtettük, hogy a gőzmatuzsálemben az egykori fehérvári kisvasút mozdonyát tisztelhetjük!

Pedig így van, az egykori fehérvári kisvasút mozdonya a Vasmű úton a Kossuth és Kodály utca közötti parkban került a helyére egy kisebb vágányszakaszon. Hortobágyi Frigyestől a Muki becenév eredetét is megtudtuk, ahogy a szakember elmondta, a MÁV 377-es sorozatú mozdonyait illették a vasutasok a Muki és a Kávédaráló becenevekkel, később pedig a Muki név vonult be jobban a köztudatba, majd ráragadt minden más, kisebb mozdonytípusra.

Néhány jóérzésű embernek köszönhetően kerülte el a beolvasztást

Németh Zoltán

Dunaújvárosban járva érdemes megtekinteni a kis mozdonyt, hiszen egy aprócska, de annál becsesebb darabját láthatja Székesfehérvár vasúttörténetének.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek