2 évnél régebbi cikk

Nyaralhatunk már külföldön, de hova érdemes utazni a jelenleg érvényben lévő jogszabályok alapján?
·Utazáskülföld·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Látrányi Viktória
Nyaralhatunk már külföldön, de hova érdemes utazni a jelenleg érvényben lévő jogszabályok alapján?
·Utazáskülföld·Utolsó frissítés: undefined

Idei vakációs úti célnak ismét választhatunk Magyarországon kívüli országot, ám korántsem olyan egyszerű utazni, mint a koronavírus-járvány előtt időben.

A koronavírus-járvány tekintetében nyugalmasabb időszakkal érkezett el a nyár, és ha maradt szabadságunk a vakáció idejére, ismét választhatunk külföldi úti célt.

Ám hiába a járványügyi lazítás, korántsem olyan könnyű a határok átlépése, mint a pandémia előtti időben, az országok eltérő beutazási szabályai sokszor okoznak fejtörést: hova érdemes most utazni?

Kurin Kingát, az OTP Travel székesfehérvári irodájának vezetőjét kérdeztük arról, hogy a jelenleg érvényben lévő jogszabályok milyen lehetőséget adnak a külföldre történő utazásokra.

- Hosszú ideig szinte csak korlátozásokról lehetett hallani a külföldi utazások kapcsán. Melyek az utazásokra vonatkozó jelenleg érvényben lévő jogszabályok?

- 2021.április 30-án megjelent a kormányrendelet, miszerint aki védettségi igazolvánnyal rendelkezik, annak eltörlik a karanténkötelezettséget Magyarországra történő érkezéskor. Ennek köszönhetően jelentősen megnövekedett az érdeklődés a külföldi utazások iránt is.

Az elmúlt időszakban a Külügyminisztérium 17 országgal kötött kétoldalú megállapodást egymás védettségi igazolványainak elfogadásáról, illetve július 1-től életbe lépett az uniós védettségi igazolvány, jelentősen megkönnyítve az Európán belüli utazásokat.

- A fentiek ellenére sem ugyanolyan egyszerű egy külföldi vakáció megszervezése, mint a pandémia előtt...

- Sajnos minden ország más és más beutazási feltételt határoz meg, melyek akár naponta is változhatnak. Azok az országok, akik megnyitották határaikat a külföldi turisták előtt, jellemzően védettségi igazolványt, vagy negatív PCR tesztet kérnek. Emellett több esetben regisztrálni is kell az adott ország külön erre a célra létrehozott honlapján.

Tehát lehet utazni, de a pandémia előtti időszakhoz képest jóval nagyobb körültekintést igényel az utazás megszervezése.

Mi folyamatosan ellenőrizzük a szabályokat és naprakész információkkal látjuk el utasainkat, így nem véletlen, hogy egyre többen térnek vissza hozzánk, mert úgy érzik, hogy elvesznek az interneten található rengeteg információ tengerében. 

Dévényi-Kurin Kinga

OTP Travel Kft.

- Melyek jelenleg a népszerű külföldi utazási célpontok?

- Nyaranta az emberek többsége a tengerparti üdülőhelyeket keresi fel, ahol garantáltan jó idő várja. A legnépszerűbb úti célokban nincs változás, a legtöbben Horvátországba, Görögországba, Törökországba, Spanyolországba utaznak, illetve a  kedvelt úti célok közé sorolhatjuk Egyiptomot és Tunéziát is.

Az Európán kívüli országokban várhatóan az őszi, téli időszakban könnyítenek a beutazási szabályokon.

Ugyanakkor érdekes tendencia, hogy a korábbi évektől eltérően idén sokan választják a Maldív-szigeteket nyaralásuk helyszínéül.

Az ősszel induló körutazásainkra, szilveszteri programjainkra, a téli egzotikus nyaralásainkra is elindultak a foglalások, azt látjuk, hogy az utazási kedv egyre növekszik utasaink körében.

- Repülős vagy autós utazást könnyebb kivitelezni?

- Nálunk legtöbben a repülővel történő utazásokat keresik. Bármely utazási formát is választjuk, figyelni kell arra is, hogy az egyes országok más beutazási szabályokat határoztak meg a repülőgéppel, illetve az autóval történő beutazás esetén. 

- Hol a legenyhébbek a karantén/koronavírus szabályok jelenleg?

- A legenyhébb szabályozás jelenleg Spanyolország esetén áll fenn, hiszen a magyar állampolgárok szabadon utazhatnak e népszerű úti célra. Azonban itt is figyelni kell arra, hogy a Magyarországra történő hazaérkezéskor a karantént csak védettségi igazolvány birtokában kerülhetjük el.  

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek