2 évnél régebbi cikk

10 magyar szó, amelyet biztosan rosszul használtok
·Kultnyelv·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Unsplash/Benjamin Ashton
10 magyar szó, amelyet biztosan rosszul használtok
·Kultnyelv·Utolsó frissítés: undefined

Belegondoltatok már abba, hogy hány szót használtok helytelenül? Nem, nem arra gondolok, hogy teljesen indokolatlanul alkalmazzátok őket, hanem vagy egy adott márkából, vagy egy nagyon alap élelmiszer, tárgy után épültek be a köztudatba, így már-már fajtanévként kezelitek őket.

A minap egy igencsak érdekes posztba futottam bele a Facebookon, amelyben az iromány megosztója egyik ismerőse rövid, ám annál elgondolkoztatóbb történetét osztotta meg a nagyérdeművel.

A srác gyergyóremetei (Erdély) származású, és egyik beszélgetésük során valahogy szóba jöttek a cipők, egészen pontosan a sportcipők, amelyekről aztán kiderült, hogy náluk következetesen mindenki Adidasnak hívja őket. Lehet az Nike, Puma, vagy bármi, ott minden Adidas. Parádé.

Nos, ezek után igencsak beindult az agyam, így elgondolkodtam, hogy én vajon hány ilyen vagy ehhez hasonló szót használok a mindennapjaimban. És hát akadt bőven.

A világhálón kutakodva a Wikipédián találtam meg a legtökéletesebb megfogalmazását ennek a jelenségnek: a fajtanévvé vált védjegy olyan megjelölés, amely korábban védjegyoltalom alatt állt, de a védjegy bejelentése óta elvesztette megkülönböztető képességét, generikus fogalommá, köznévvé, más szóval közkinccsé vált. Nyelvészeti szempontból a védjegyszó köznevesülését jelenti. Természetesen ez a jelenség védjegyoltalom alatt nem álló márkanevekkel is előfordulhat.

Most hogy minden tiszta, mutatom, milyen szavakat sikerült összegyűjtenem, amelyek egy-egy márka vagy élelmiszer után terjedtek el a hétköznapokban:

Rotring

Nos, az első, ami egyből beugrott, az bizony sokak kedvenc töltőceruzája, a rotring volt. Merthogy a Rotring (nagybetűvel vagy rOtring) valójában egy műszaki rajzeszközöket és íróeszközöket gyártó német cég neve. 

Matchbox

Igazából ugyanez pepitában a matchbox is. Gyerekkoromban minden kisautó matchbox volt, aztán pár évvel később már kezdtem kapiskálni, ám mostanra jöttem rá a teljes igazságra: a Matchbox egy 1953 óta létező játék- és modellmárkanév, amely onnan kapta nevét, hogy a járművek olyan picik voltak, hogy egy gyufásdobozban (angolul matchbox) is simán elfértek.

Szalámi

Egyik nagyon jó ismerősöm mesélte, hogy barátnője minden felvágottra azt mondja, szalámi. És ebbe aztán tényleg beletartozik minden: lehet parizer, kolbász akármi, a lényeg, hogy minden szalámi.

Tészta

Főleg mamámtól hallottam, aztán fiatalabb koromban kicsit rám is átragadt, hogy minden süteményt, de tényleg mindent, tésztának hívtunk. Almás pite? Tészta! Zserbó? Tészta! Aztán gondolhatjátok, amikor valaki bedobta, ki kér egy kis tésztát, hogy forogtak a fogaskerekeink...

Málna

Ezt a jelenséget pont a napokban figyeltem egy nagyobb családi rendezvényen, hogy a szörpöt a legtöbben málnának hívták. Narancsmálna, meggymálna, amit csak akartok. Nyilván a Málna márka után szabadon.

Kuka

Na, a kuka, az már egy érdekesebb történet: Hans Keller és Jacob Knappich 1898-ban Augsburgban alapította a K. U. K. A. vállalatot, amelynek neve a kezdőbetűkből képzett mozaikszó (Keller Und Knappich Augsburg). Így kerültek K. U. K. A. autók a magyar piacra is, és innen származik a ma már általánosan a szeméttároló eszközökre használt kuka kifejezés.

Jacuzzi

Meglepetés! Igen, a jacuzzi elnevezés sem egy sima szó, vagy ha úgy tetszik a pezsgőfürdő egyik szinonimája, hanem egy olasz-amerikai cég neve, amelynek alapítói a Jacuzzi testvérek voltak.

Jeep

Ettől viszont a falnak megyek. Mind a mai napig hallom, ha valaki meglát egy terepjárót, azt úgy ahogy van jeepnek (vagy dzsipnek) hívja. Pedig, pedig. A Jeep egy amerikai autómárka (egyben a legrégebbi terepjáró-márka), amely jelenleg a Chrysler cég tulajdonában van.

Mirelit

A mélyfagyasztott árukat a legtöbben (nagyon sokan) mirelitnek hívják. Tiszta sor. Pedig ez a fajtanév is egy márkából született, a Diószegen létesült hűtőipari gyár, a Mirelite után. A Mirelite amúgy egy mozaikszó is, mely a Mezőgazdasági és Ipari Rt. + Elite rövidítésekből ered.

Cellux

És akkor elérkeztünk a hétköznapok egyik legtöbbször, legtöbb helyen bevetett varázsketyeréjéhez, az öntapadó ragasztószalaghoz, a celluxhoz, amely Richard Drew amerikai feltalálóhoz köthető. 1930-ban alkotta meg a ragadós papírt, majd levédette, így például az egész Egyesült Királyságban celluxként ismerik. Majd elindult világhódító útjára...

Nektek melyik a kedvencetek?

Poll#5: Melyik a kedvenc fajtaneved?

Esetleg milyen ezekhez hasonló szavakat ismertek? Kommentben jöhetnek a válaszok.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek