2 évnél régebbi cikk

Kik azok a Megszállottak, és kik a fehérvári Megszállottak?
·Sportbüszkeségeink·Utolsó frissítés: undefined
Kik azok a Megszállottak, és kik a fehérvári Megszállottak?
·Sportbüszkeségeink·Utolsó frissítés: undefined

A klub idén 30 éves, és elképesztő teljesítmények állnak a tagok mögött, hiszen a Megszállottak Klubjához tartozik többek között Besenyei Péter, Klein Dávid, Piroch Gábor, Kopár István és a fehérvári Gál József is.

Vannak olyan emberi teljesítmények, amelyeket a legtöbben csak csodálunk. Talán ennek a csodálatnak az egyik kézzelfogható megjelenése - ami éppen az elmúlt időszakhoz kötődik - az olimpia, amelyet mindig is nagy érdeklődés övezett, és az ott elért sportolói sikerekre minden nemzet jogosan büszke. 

Ugyanakkor vannak olyan rendkívüli teljesítmények és eredmények, amelyeket nem olimpiai sportágakban érnek el sportolók. Ezek pedig gyakran kevésbé kerülnek fókuszba...

"A Megszállottak Klubja dr. Jakabházi László egyetemi tanár ötlete volt ezelőtt 30 esztendővel. A gondolat lényege az volt, hogy azok a sportolók, akik nem olimpiai sportágakban tudnak kiemelkedő teljesítményt nyújtani, valamilyen közösségbe tömörüljenek" - meséli a székesfehérvári Gál József, aki Fa Nándorral a Szent Jupát fedélzetén az első vitorlás földkerülő utat tette meg a magyar vitorlássport történetében, és aki alapítótag a klubban. "A társaság végül a Megszállottak Klubja nevet találta,

ami persze a jó értelemben vett megszállottságot jelenti, amikor valaki nagyon mélyen elkötelezett, nagyon kitartó és hithű az iránt, amit csinál.

Olyan sportolók vannak a tagjaink között. akik többek között hegymászáshoz, autóversenyzéshez, a repülés különböző ágaihoz, tengeri vitorlázáshoz, az extra triatlonhoz, az extrém hosszútávfutásokhoz kötődnek. Mondhatnám azt is, hogy rendkívüli teljesítmények jellemzik a tagjainkat."

Gál József a Megszállottak Klubjának egyik alelnöke

Facebook/Megszállottak Klubja

Gál József óceáni vitorlázó mellett még további négy fehérvári tartozik a klub kötelékébe: Mészáros János hosszútávfutó és ultratriatlonista, Rápolti Gyula ultratriatlonista, Mészárovics György ejtőernyős, valamint Szász László autóversenyző. Jelenleg nagyjából összesen 50 tagja van a Megszállottak Klubjának, akik között olyan rendkívüli embereket találunk, mint például Besenyei Péter műrepülő, Klein Dávid expedíciós hegymászó, Piroch Gábor kaszkadőr vagy Kopár István, az első magyar, aki egyedül kerülte meg vitorlással a földet.

Vagyis a Megszállottak közé bekerülni nem egyszerű, felvétel pedig már az alakulás óta csak egy másik klubtag ajánlása alapján történik, és természetesen a teljes tagság jóváhagyásával. 

"A klub bizonyos értelemben egy jelképes klub, az aktivitásunk nem azonos egy olyan klubéval, ahol napi teendők vagy heti programok vannak" - emeli ki Gál József. - "Ránk az a jellemző, hogy egyfajta értékközösséget alkotunk, ami pedig az aktivitást illeti, évente rendszeresen találkozunk, illetve olyan programokat valósítunk meg, amelyeknek köszönhetően a klub alapelveit, a hitvallásunkat, a célkitűzéseinket igyekszünk terjeszteni.

Az elmúlt években, évtizedben rendszeresen részt vettünk iskolai programokon, motivációs, ismeretterjesztő vagy éppen a sportágunkat népszerűsítő eseményeken előadásokkal, ahol a gyerekeket arra próbáltuk motiválni, hogy a természetközeliség, a sport és a kitartás a saját erényeik közé tartozzon. Ugyanakkor volt az elmúlt években olyan tartós kiállításunk is, ahol a Megszállottak Klub tagjainak teljesítményét mutattuk be, és egy-két hónapon keresztül heti rendszerességgel előadásokat, közönségbeszélgetést tartottunk."

Idén pedig kerek évfordulóhoz értek a megszállottak: az alapítás óta eltelt 30 év, és ehhez kapcsolódóan megalapították a Megszállottak Napját azzal a céllal, hogy az idei évtől kezdve minden évben legyen olyan nap, ahol rendszeresen bemutatkoznak a tagok. 

Megszállottak Napja

Megszállottak Klubja

2021-ben augusztus 29-én, vasárnap Balatonalmádiban tarják a Megszállottak Napját.

A programban lesz műrepülős légi bemutató Bessenyi Péter prezentálásban, de helikopteres, sárkányrepülős bemutatót is élvezhet a közönség. Ott lesz Piroch Gábor és kaszkadőrcsapata, lesznek lovasok, íjászat is többek között.

"A Megszállottak Napja nyilvános esemény, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várunk. Az izgalmas, érdekes bemutatók mellett számos dedikált könyvet sorsolunk ki, amelyeket tagjaink írtak, aktivitásokat lehet kipróbálni, mint például mászófal vagy SUP-evezés. De akinek szerencséje van, rövid vitorlázáson vehet részt Kopár István legendás, földet került hajójával, a Salammboval, vagy a sokszoros repülő hollandi világbajnokkal Majthényi Szabolccsal. Ugyanakkor gasztronómiai különlegesség is várja a látogatókat. A Balatoni Horgászegyesületek Szövetsége halászléfőző versenyt rendez, melynek eredményeit, a kizárólag balatoni halból készült halászlevet és halételeket is megkóstolhatják az eseményre látogató vendégek" - mondta el Gál József.

Borítókép: Facebook/Megszállottak Klubja
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek