2 évnél régebbi cikk

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki most szeretne lakást bérelni
·Hírekalbérlet·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szabó Petra
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki most szeretne lakást bérelni
·Hírekalbérlet·Utolsó frissítés: undefined

Tovább nőttek a lakások bérleti díjai. Székesfehérváron átlagosan 120 ezer forintot kell fizetni egy albérletért.

Országszerte élénkülést mutat az albérletpiac, ahol július végén a felsőoktatási ponthatárok kihirdetését követően elindult a főszezon - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

Kapcsolódó
Ezek a székesfehérvári felvételi ponthatárok 2021-ben

400 és 280 pont között mozogtak a felvételi ponthatárok a fehérvári felsőoktatási intézmények szeptemberben induló államilag finanszírozott alapképzésein. Mutatjuk a részleteket!

Júniusban az előző hónaphoz képest 1,6 százalékkal nőttek országos szinten a bérleti díjak, sorozatban ez volt a harmadik hónap, amikor több mint 1 százalékos volt a havi növekedés.  A Fejér megyét is magában foglaló közép-dunántúli régióban az idei hónapokban átlagosan több mint 1 százalékkal nőttek a lakbérek havi szinten, márciusban és júniusban csökkentek az előző hónaphoz képest, a többi hónapban azonban emelkedtek 1,6-3,3 százalékkal.

Albérleti díjak - Budapest, Debrecen, Szeged, Pécs és Miskolc

Budapesten augusztus közepén a kiadásra kínált lakások és házak átlagos bérleti díja 145 ezer forint volt, ami 5 ezer forintos csökkenést jelent tavaly augusztushoz és 20 ezer forintos visszaesést 2019 azonos időszakához képest.

Debrecenben 120 ezer forint volt az átlagos bérleti díj a kínálati piacon, szemben az egy évvel korábbi 110 ezer forinttal. Szegeden szintén 10 ezer forinttal 100 ezerről 110 ezer forintra nőtt a kiadásra hirdetett lakások átlagos bérleti díja. A pécsi albérleteket 100 ezer forintért kínálták a tulajdonosok, ez szintén 10 ezer forintos emelkedésnek felel meg éves szinten. Miskolcon ugyanakkor 90 ezer forintot tett ki az átlagos bérleti díj, ami megegyezik az egy évvel korábbival.

Albérlet ár Székesfehérvár 2021

Fejér megyén belül Székesfehérváron a kiadó lakóingatlanok - lakások, iker-, sor- és családi házak - átlagos bérleti díja 120 ezer forint volt.  Ha körülnézünk a portálon láthatjuk, elég nagy a szórás. A belvárostól távolabb eső városrészeken (Öreghegy, Maroshegy) egy két szobás lakás vagy házrész ára 90 ezer forint között mozog.

Ha valaki ragaszkodik a központhoz, akkor Palotavárosban, Vízivárosban, a vasútállomás és a belváros környékén alsó hangon is 110 ezer forintot kell fizetni egy átlagos állapotú, berendezett két szobás lakásért. (És akkor még nem beszéltünk a szokásos 2 havi kaucióról és a rezsiről.)

Az új építésű és a teljesen felújított lakások még drágábbak. Legalább 140 ezer forintba kerülnek havonta, de láttunk két szobás albérletet potom 250 ezer forintért is.

Venni vagy bérelni?

Ezen a ponton merülhet fel bennünk az örök kérdés: venni vagy bérelni? Ha megvan az önerő és a vásárló hitelképes, akkor jobban jár a lakásvásárlással, mint a bérléssel. Például a legkedvezőbb, piaci alapú 10 millió forintos, 20 éves futamidejű, végig fix törlesztőrészletű kölcsönöknél a havi törlesztés 65 ezer forint alatt marad.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek