2 évnél régebbi cikk

Világbajnokságon remekelt Janota Zoltán – akiből nagykövet is lett!
·SportTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined
Világbajnokságon remekelt Janota Zoltán – akiből nagykövet is lett!
·SportTestszobrászat·Utolsó frissítés: undefined

Olaszországban rendezték meg az Aquatic Runner Világbajnokságot, melyen a székesfehérvári Janota Zoltán 40. helyezést ért el, korcsoportjában pedig az 5. lett! Sőt, még a verseny magyarországi nagykövetének is megválasztották!

Janota Zoltán az eXtremeMan Nagyatád versenyén elért eredményével szerzett jogot az olaszországi Aquatic Runner Világbajnokságon való indulásra. (A nagyatádi próba a 18. ironman távú versenye volt. Idén újra a TOP10-ben végzett: abszolút 8.-ként ért a célba - korcsoportjának 5. legjobb idejével.)

A közismert triatlonistától megtudtuk, hogy e versenysorozat már több éve zajlik, ám sokan nem ismerik hazánkban. Kár, pedig rendkívül izgalmas körülmények között bizonyíthatják itt tudásukat a sportolók. Az Aquatic Runner egy kicsit hasonlít a triatlonra, de mégis eléggé sajátos sportágnak tekinthető.

Az Aquatic Runner Világbajnokságon járt Janota Zoltán (Fotó: Tiziano Faggiani)

„Az árapálytól függően általában 25 km tengerparti, nagyrészt homokos futás és 6 km tengeri úszás vár a világdöntőn indulókra a Grado és Lignano városa által átölelt tengeröbölben és a kis szigeteken.” – részletezte Johnny – „A versenyt nehezíti, hogy egyik szigetről a másikra kell úszni. Ehhez hozzájön, hogy néha térdig érő vízben cammog az ember, majd szembesül az erős áramlatokkal, a folyamatosan változó hullámokkal és a széllel is.”

Idén több mint 220 fő kvalifikálta magát a rövidtávú úszó-futó erőpróbára – 20 országból.  Sokan közülük egész évben csak erre a napra készültek. A versenyt komoly biztonsági (a Covid-miatt pedig kiemelt egészségügyi) előírások jellemezték. A nagyszámú és jól felkészített szervezői gárdában helyet kapott Horváth Petra, a Family Tree versenyzője és Szőke Marianna, az egyesület elnöke / kiváló gyógytornásza is.

25 km tengerparti, nagyrészt homokos futás várt a versenyzőkre (Fotó: Tiziano Faggiani)

„Tavasztól végig sűrű volt a menetrendem.” – mesélte a fehérvári sportoló – „Ott voltak a csapatom és a saját versenyeim, a triatlonos táborok, s mindemellett tartalékos hadnagyként a kiképzéseimen túl a Magyar Honvédség Székesfehérváron megrendezett honvédelmi táborában is komoly szerepet vállaltam. Ezért elsődlegesen a makacs kitartás és a TOP 40-ben való célba érés volt most a tervem Olaszországban. Mondhatnám, hogy a 30 évnyi triatlonos tapasztalat nagy fizikai segítséget jelentett, de sajnos ez egy ilyen különleges versenyen igencsak kevésnek mondható. Viszont az a mentális erő, amivel rendelkezem, több veszélyes helyzeten is átsegített. Ide csak egy hasonló úszó-futó megmérettetésről, vagy egy ironman távú verseny és egy maraton megadott szintidőn belüli teljesítésével lehetett kvalifikálni. Látható, hogy ez nem egy templomkerülő futóverseny! Két évvel ezelőtt a korcsoportom élmezőnyében végeztem, így automatikusan kvalifikáltam magam, de az idei eXtremeMan Nagyatádon elért abszolút 8. helyemmel is bebiztosítottam az indulásomat. Ezt az egyik olasz főszervező - aki időközben igazi jóbarátom lett lett -, Fulvio Cantarutti székesfehérvári látogatása tette igazán fontossá, amikor személyesen is meghívott a versenyre. De, ami messze túlmutat magán a sportteljesítményen, az az, hogy az eddigi nemzetközi szervezői munkám elismeréséül a verseny egyik magyarországi nagykövetének is megválasztottak!” 

Johnny végül 40. helyezést ért el a viadalon, korcsoportjában pedig az 5. lett. (Fotó: Tiziano Faggiani)

Johnny végül 40. helyezést ért el a viadalon, korcsoportjában pedig az 5. lett. Mint kifejtette: eredményével teljes mértékben elégedett. Egyrészt azért, mert egy világversenyen a korcsoport 5. helyén beérkezni önmagában is óriási dolog. Az utolsó, 1400 m-es úszás alkalmával abban sem volt biztos, hogy egyáltalán partot ér. Nagyon fázott és az egyre erősebb hullámok miatt volt, hogy egyhelyben úszott, hányingerrel küszködött. Sokan fel is adták az áramlatok miatt a próbát. (Annak ellenére, hogy alaposan felkészült versenyzők indultak neki a távnak, közel 20 %-uk az időjárási viszonyok miatt visszaadta sorszámát.) Másrészt azért is boldog, mert a trieszti tiszteletbeli magyar konzul megbízottjának elismerő szavait már önmagában is komoly sikerként élte meg.

Külön örömet jelentett számára, amikor csapata, a Family Tree egy nagyon kedves, buzdító videót küldött neki. (Meg is könnyezte a kisfilmet.)

Johnny nem adta fel! (Fotó: Tiziano Faggiani)

„Hoztunk is nekik a lányokkal vagy két kiló, „mágikus” kagylót, amitől odáig voltak!” – árulta el – „A felnőtt versenyzőink pedig ezidő alatt éppen a balatonkenesei triatlon bajokságon indultak, úgyhogy nemcsak ők izgultak értem, hanem én is értük.”

S itt illő megjegyezni a Primavera Balatonman eredményét is a fehérvári csapat tekintetében: Bognár Katalin rövidtávon 2:31:08 idővel korcsoportjában 1. helyezést ért el, abszolútban pedig 3. lett. Hosszútávon Bognár János és Varga Viktória ideje váltóban 11:07:48 volt, ami a 13. helyet jelentette, Persoczki Gábor és Gálné Fitos Éva pedig 12:50:13 alatt teljesítette a távot, s így a 21. helyen érkezett a célba.

„Most, hogy véget értek a tiratlon versenyek, a duatlon szezon vár ránk az ajkai ranglistaversennyel és a szolnoki, I. Honvéd Duatlon Kupával.” – mondta Johnny - „A minicsapatunk gyerkőcei pedig állandóan versenyezni akarnak, ezért viccesen azt mondhatnám, hogy nálunk minden edzésen „versenyszezon” van.”

Borítókép: Tiziano Faggiani
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek