2 évnél régebbi cikk

Koppenhága a világ legbiztonságosabb városa – de hova tűnt Közép-Európa?
·Hírekbiztonság·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Unsplash/Nick Karvounis
Koppenhága a világ legbiztonságosabb városa – de hova tűnt Közép-Európa?
·Hírekbiztonság·Utolsó frissítés: undefined

Minden második esztendőben összeállítja a világ legbiztonságosabb nagyvárosainak listáját a The Economist. A 2015 óta listavezető Tokió ezúttal a dobogóra sem fért fel, nyert a dán főváros, de Közép-Európa „láthatatlan” a versenyben.

A The Economist hagyományosan kétévente kiadott összeállítása idén új kritériumok alapján választotta ki a világ legbiztonságosabb városát. Az eddigi kritériumrendszer olyan alapfogalmak körül mozgott, mint hogy milyen elterjedt a bűnözés, milyen az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, mekkora a légszennyezettség, a helyiek várható élettartama, mennyi pénzt költenek a rászorulók megsegítésére, és van-e a városnak terve előre nem látható katasztrófa esetére.

Az elmúlt időszak hozományaként azonban újonnan került be a vizsgálati tényezők közé, hogy hányan haltak meg a koronavírus miatt, illetve hogy a városnak van-e kiberbiztonsági, valamint smart city-terve. A kritériumrendszerbe újonnan bekerülő tényezők közül főleg a kiberbiztonsági tényező számított erősen, ennek oka pedig az online tér üzleti megerősödése volt.

A legutóbbi három alkalommal Tokió végzett az élen, az új kritériumrendszer viszont nem hozott szerencsét a japán fővárosnak, mely ezúttal a dobogóra sem fért fel. Az első helyért Koppenhága és Toronto futott versenyt, a maximális 100 pontból előbbi végül 82,4 pontot kapott meg, míg a kanadai város csak 82,2-t. Ezzel a dán főváros végzett a 2021-es összeállítás első helyén, melynek első tíz helyére ezek a városok fértek be:

1. Koppenhága
2. Toronto
3. Szingapúr
4. Sydney
5. Tokió
6. Amszterdam
7. Wellington
8. Hongkong
9. Melbourne
10. Stockholm

Az első tízbe tehát bejutott két ausztrál, egy új-zélandi, három ázsiai, egy észak-amerikai és három európai város. Ugyanakkor Közép-Európa nemhogy az első tízben, de a teljes listán sem képviselteti magát, Frankfurttól Isztambulig bezárólag egyetlen közép-európai város sem kapott helyet rajta.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek