2 évnél régebbi cikk

A vártnál is több pénzt kapnak novemberben a nyugdíjasok
·Híreknyugdíj·Utolsó frissítés: undefined
A vártnál is több pénzt kapnak novemberben a nyugdíjasok
·Híreknyugdíj·Utolsó frissítés: undefined

November 1-jétől (január 1-jei visszamenőleges hatállyal) 1,2%-kal emelkednek a nyugdíjak - derült ki a szerdai Magyar Közlönyből.

A januártól októberig járó emelkedést és az egységes 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot egy összegben, novemberben folyósítják.

Kapcsolódó
Orbán Viktor: 80 ezer forintot kapnak pluszban a nyugdíjasok novemberben

Novemberben 80 ezer forint nyugdíjprémiumot kapnak a nyugdíjasok - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában, az idősek világnapján.

A visszamenőleges hatályú, 1,2%-os emelés lényegesen meghaladja a várakozásokat és azt a mértéket, ami a törvényből szigorúan következne. A korrekciót ugyanis az első nyolchavi infláció, valamint a már végrehajtott nyugdíjemelés (3,6%) különbözetéből kell levezetni. Augusztusban az első nyolchavi infláció 4,3% volt, ami alapján arra lehetett számítani, hogy kompenzáció 0,7 százalékpont lesz, amihez képest ez a pótlólagos nyugdíjemelés jóval nagyobb, gyakorlatilag a kormány 4,8%-os idei éves inflációig kompenzálta a nyugdíjasokat - olvasható a 24.hu elemzésében.

Ahogy az fmc.hu már korábban beszámolt arról, hogy az idősek világnapján Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban arról is beszélt, hogy a magasabb gazdasági növekedésnek köszönhetően 80 ezer forint lesz a nyugdíjprémium, amit novemberben fizetnek ki. Ezt az összeget mindenkinek egységesen adják oda.

Mivel az év második felére eső magasabb inflációt is korrigálni kell, így lesznek olyan nyugdíjasok akik 100 ezer forintot is kaphatnak. Orbán Viktor hozzátette, hogy lát esélyt arra, hogy jövő év elején ne csak a kétheti, hanem az egyhavi teljes 13. havi nyugdíjat kifizessék.

Borítókép: freepik.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek