2 évnél régebbi cikk

Mire jó egy laptophűtő? Kell-e hűteni egyáltalán a laptopot?
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined
Mire jó egy laptophűtő? Kell-e hűteni egyáltalán a laptopot?
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined

Mióta a notebookok átvették a hatalmat az asztali számítógépek felett, egyre több és különfélébb kiegészítők jelentek meg hozzájuk. Az egyik ilyen a laptophűtő, melynek hasznossága folyamatos kérdés szakmai berkeken belül is.

Azt már minden notebookot használó tapasztalta, hogy notebookja időnként rettentően fel tud melegedni. Ez a melegedés bizonyos keretek között normális. A gyártók maguk is úgy tervezik meg a notebookot, hogy a processzor és a videókártya által termelt hőmennyiséget ventilátorok segítségével távozásra tudják bírni.

Tehát a melegedés a használat velejárója. Azt, hogy mennyire melegszik egy laptop, több tényező is befolyásolja. Egyrészt és ez a legfontosabb, a notebook annak függvényében termel több vagy kevesebb hőt, hogy mennyire hajtjuk a gépet. Egy átlagos használat mellett, mely a hétköznapokban netes böngészést, dokumentumok írását és emailezést takar, nem termel túl sok hőt a notebook.

Azonban, ha filmet nézünk, komolyabb, a notebookot jobban megterhelő alkalmazást használunk (játékok, egyszerűbb videószerkesztés, fotóeditálás) akkor a notebook elkezd “dolgozni”, ezáltal jóval több hőt termel, melynek kötelező velejárója a ventilátorok elindulása. Ennek segítségével van lehetőség a notebook belsejében termelődő hőt elvezetni.

Azonban a gyártók egyre kisebb és egyre erősebb notebookokat gyártanak, ezáltal a keletkező hő egyre kisebb helyen koncentrálódik. Ráadásul ebbe az egyre csökkenő méretbe kell beleférnie a megfelelő hűtésnek is, mely a gondos tervezés ellenére sem sikerül mindig maradéktalanul. Ilyenkor érezzük azt, hogy szinte már süt a notebook a melegtől, időnként megfogni is nehéz.

Természetesen a melegedésnek a fentieken túl lehet egy másik oka is. Ez pedig a laptop belsejének az elporosodása, a hővezető közegek kiszáradása, vagy legrosszabb esetben a ventilátor, hőelvezető közeg meghibásodása.

A fentieket azonban laikusként nehéz szétválasztani. Részben ez is okozza a notebookhűtők használatának a megosztottságát.

Egy valamit azonban fontos tisztán látni. Mégpedig azt, hogy a túlzott hő minden elektronikai eszköznek az ellensége. Egészen egyszerűen a túl sokáig, túl magas hőfokon használt notebook élettartama drasztikus csökken. Ha nem teszünk ellene valamit, idejekorán meg fog hibásodni, vagy akár teljesen tönkre is mehet. És ez az a pont, ahol azt lehet mondani, hogy mindent el kell követni azért, hogy a túlzott hőt kivezessük a notebookból. 

Ilyen szempontból egy jól megválasztott notebook hűtő, hatalmas megkönnyebbülést tud jelenti a laptopunk számára. Azonban arra mindenképp érdemes figyelni, hogy egy meghibásodott hűtőjű vagy belül poros notebook hűtését a külső notebookhűtővel csak ideig-óráig tudjuk megoldani. Ezért javasolják a szakértők a laptopok évenkénti karbantartását, tisztítását.

Ellenben egy praktikusan kialakított laptophűtő, mely egyrészt segíthet szemmagasságba emelni a notebookot, másrészt típustól függően akár lehetnek rajta plusz USB-portok is és még a rászerelt ventilátorokkal segít is a laptop napi hűtésének a megoldásában, kifejezetten hasznos társa lehet életünknek.

Borítókép: Pixabay/StockSnap
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek