2 évnél régebbi cikk

Az Országzászló téren egyesült a magyar királyi anyaföld
·TörténelemOrszágzászló tér·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Németh Zoltán
Az Országzászló téren egyesült a magyar királyi anyaföld
·TörténelemOrszágzászló tér·Utolsó frissítés: undefined

Az egykori magyar királyság valamennyi vármegyéjének földmintája ott van az Országzászló téren található emlékmű talapzatában, köszönhetően a székesfehérvári Vidermann Csaba állhatatos és kitartó gyűjtőmunkájának.

Vidermann Csaba, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendjének vezetője nem mindennapi küldetést tűzött ki maga elé néhány esztendeje: egy meghatározó találkozás és élmény sarkallta arra, hogy összegyűjtse az egykori magyar királyság valamennyi vármegyéjének földmintáit. A rend számos felkérésnek tesz eleget országszerte, de több alkalommal a történelmi Magyarország ma határainkon túl eső területeire is eljutnak. Egy ilyen alkalommal jött az a bizonyos ötlet.

- Hagyományőrző csapatként járjuk az országot, illetve a Felvidéken is megfordultunk már négy alkalommal. Egy ízben, amikor Füleken voltunk, az ottani programot szervező Koháry Társasággal nagyon jó kapcsolatot építettünk ki. Úgy gondoltam, következő látogatásunkkor valamilyen ajándékot kellene vinnem számukra, nem olyan dolgot, ami a hétköznapokban elérhető, hanem valami különlegeset, ami jobban megszólítja őket.

Ekkor jött az ötlet, hogy kimegyek a magyar történelem közelünkben lévő kiemelt emlékhelyére, a Csúcsos-hegyre, és onnan viszek ki egy kis magyar földet az anyaországtól elszakított honfitársainknak. Ez a kis ajándék hihetetlenül betalált, amikor átadtam egy rövid magyarázat társaságában, hogy ez pontosan mi, hosszasan néztek rám. Eszembe is jutott, hogy nem azt értem el ezzel az ajándékkal, amit szerettem volna, de nem ez történt, ez a kis csend az az idő volt, míg az érzés átfutott vendéglátóim lelkén.

Nagyon meghatódtak, hálásak voltak, elvittek a Magyarok Házába, ahol megmutatták nekünk magyarságuk ereklyéit, különleges tárgyait. Ez adta az inspirációt, hogy összegyűjtsem az összes vármegye anyaföldjének mintáit egy, az Országalmát ábrázoló kis gyűjtődobozba.

Egy Országalmát formáló gyűjtő őrzi a földmintákat

Németh Zoltán

A történelmi földminták összegyűjtése nem volt kis feladat, ahogy Vidermann Csaba összegezte, közel két év alatt jött össze valamennyi vármegye mintája.

- Ez nem úgy zajlott, hogy nekem annyi szabadságom volt, hogy egyedül bejártam valamennyi vármegyét. Nagyon sokan segítettek nekem ebben, akiknek nagyon hálás vagyok ezért. Igyekeztem felvenni a kapcsolatot az adott helyeken működő egyesületekkel, klubokkal, kulturális intézményekkel.

A többségük segítőkész volt, de voltak sajnos keserű tapasztalataim is. Maga a földminták gyűjtése úgy zajlott, hogy egy evőkanálnyi földet kértem összesen, amit egy postai borítékban el lehet küldeni. Volt olyan segítségem, mint például Bácskai Gusztáv hegymászó, aki bejárta Erdélyt, ennek kapcsán számos megyén átutazott és rengeteg mintát küldött nekem.

De említhetném a Szlovákiai Magyar Cserkész Szövetséget, akikkel hihetetlenül jó barátság alakult ki, ők a Felvidéket járták be, és 10-11 vármegyéből gyűjtötték be a mintákat, közülük sokat el is hoztak nekem személyesen ide Fehérvárra. Ennek az akciónak az volt a legnagyobb ereje, hogy összehozta a különböző országokban élő, egymástól földrajzilag elszakított magyarokat, hiszen például nem csak a Felvidékről, de Kolozsvárról is érkeztek Székesfehérvárra csak azért, hogy személyesen adhassák át vármegyéjük földjének mintáit.

A mintákat tartalmazó, Országalmát formázó fa tartódobozt is egy olyan asztalosmester készítette, nevezetesen Alexa László fafaragó művész Szatmárból, aki szintén küldött nekem földmintát az egyik egykori vármegye területéről.

Vidermann Csaba ötlete majd két év alatt valósulhatott meg

Németh Zoltán

Maguk a minták egyébként nagyon precízen dokumentálva is vannak, minden mintáról lehet tudni, hogy ki, mikor és pontosan honnan gyűjtötte be, ezek mellett pedig számos más adat is megtalálható a minták egyéni dokumentációs lapján. Mivel a mintákból a kértnél nagyobb mennyiség érkezett be, az Országzászló tér felújítása során, egy általa korábban olvasott hír kapcsán rendkívüli ötlete támadt Vidermann Csabának.

- Még korábban olvastam arról, hogy a második világháború előtt a hajdani Magyar Királyság minden vármegyéjéből érkezett ide, erre a térre egy bizonyos mennyiségű földminta, amelyet el is helyeztek itt. Az ide érkezők így láthatták, hogy ez a város szívén viseli a magyar történelmet, és visszatekint hajdani nagyságára azzal, hogy ezeket a vármegye földeket megmutatja. Úgy gondoltam, a most összejött földminták egy részét felajánlom a városnak, így ismét egy helyen, Székesfehérváron egyesülhetnek az egykori vármegyék anyaföldjeinek mintái.

Székesfehérvár vezetése örömmel fogadta az ötletet és a felajánlást, az Országzászló tér kialakításakor pedig a minták belekerültek a tér közepén kialakított emlékmű talapzatába. Ezzel megvalósult Vidermann Csaba áldozatos munkájának célja, hogy egyesítse a Magyar Királyság valamennyi vármegyéjének anyaföldjét.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek