2 évnél régebbi cikk

Turbózd fel az immunrendszeredet! A C- és a D-vitamin az ősz és a tél fontos vitaminjai
·Egészségvitamin·Utolsó frissítés: undefined
Turbózd fel az immunrendszeredet! A C- és a D-vitamin az ősz és a tél fontos vitaminjai
·Egészségvitamin·Utolsó frissítés: undefined

A változatos étrend, a gyümölcsök és a zöldségek fogyasztása megerősíti immunrendszerünket és vitaminokkal, ásványi anyagokkal látja el szervezetünket. Ősszel és télen (is) fontos a C-vitamin, a D-vitamin fogyasztása, de érdemes odafigyelni az A és B-vitamin fogyasztására is. 

Az ősz megterheli szervezetünket, mert az időjárási változások igénybe veszik a szervezet alkalmazkodó képességét. Gondoljunk csak bele az elmúlt hetekbe, hol 22-23 fok, hol pedig 5-6 fok körül alakult a hőmérséklet. 

A táplálkozásnak, a megfelelő folyadékfogyasztásnak, a rendszeres testmozgásnak, a hatékony stressz-kezelésnek, elegendő pihenésnek, alvásnak és alvásnak az immunrendszerünk megfelelő működésében alapvető szerepe van. 

Fontos, hogy tudatosak legyünk és igyekezzünk természetes forrásokból feltölteni szervezetünket vitaminokkal!

C-vitamin

A C-vitamin fontos immunerősítő hatású tápanyag. A normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban is szerepet játszik. Valamint a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez is hozzájárul.

Az őszi gyümölcsök mellett például a citrusfélék, a paprika, a savanyú káposzta, a homoktövis és a csipkebogyó is remek vitaminforrás. 

A csipkebogyó kiemelkedő C-vitamin-tartalma közismert

Kiss László

A csipkebogyó kiemelkedő C-vitamin-tartalma közismert. De fontos megjegyezni, hogy kiváló gyulladáscsökkentő, vízhajtó és a zsírok felszívódását is csökkenti. Gazdag B2-vitaminban, fenolvegyületekben, valamint A-, K- és P-vitamint is tartalmaz. A gyümölcs húsát a cukorbetegek is fogyaszthatják: szabályozza ugyanis a vércukor-szintet. 

Ráadásul ezeket egy kellemes, őszi  séta alkalmával akár magunk is beszerezhetjük: a csipkebogyó az első őszi fagyok idején érik be. A termés színe változó, a narancssárga színű még nem egészen érett, míg a sötét mélyvörös már puha húsú túlérett. 

D-vitamin

A D-vitamint napfény hatására bizonyos mennyiségben szervezetünk is elő tud állítani, azonban az őszi időszakban és télen csökken a D-vitamin természetes képződésének a lehetősége.
A D-vitamin tulajdonképpen nem is vitamin, hanem egy hormon, orvostörténeti okokból nevezzük vitaminnak. Az elnevezés több, zsírban oldódó D-vitamint foglal magába. 

A D3-vitamin a bőrben képződik, a D2-vitamin növényi eredetű. A D-vitamin egy részét szervezetünk az elfogyasztott ételekből nyeri. Másik részét pedig saját maga állítja elő napfény hatására. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása és a csontok ásványosítása. Az egészséges felnőttek D-vitamin szükségletét márciustól októberig fedezheti, ha elegendő időt (legalább napi tizenöt percet) töltenek a napfényen.

A D-vitamin a kalcium felszívódását segíti elő, mely a csontok és fogak erősítéséhez járul hozzá, megelőzi a csontritkulás kialakulását. Emellett a D-vitaminnak hangulatjavító hatása is van, így a depresszió megelőzésére is ajánlatos a rendszeres bevitele. Nemcsak a csontritkulás, de a kóros izomfájdalom is megelőzhető D-vitaminnal, sőt az autoimmun betegségek és a rák kezelésében is szerepe van.

Kapcsolódó
Így győzzük le a betegségeket D-vitaminnal

Tudtad, hogy a D-vitamin csak biológiailag aktív hormonná alakulva képes kifejteni jótékony hatását? És arról hallottál, hogy megtalálható minden szervünkben, szövetünkben, behatol a sejtmagba és több, mint 200 gén működését szabályozza?


További vitaminok, amik fontosak még ősszel

Fontos ebben az időszakban is az A- és a B-vitaminok bevitele. Az A-vitamin a normál látás fenntartásához járul hozzá. A természetes források egy része például a barack, sárgadinnye vagy a spenót már kevésbé elérhetők, ezért tabletta formájában is kiegészíthető a vitaminszükséglet. 

A B-vitamin-szükségletet ugyancsak fedezni kell az őszi-téli időszakban az immunrendszer és az idegrendszer támogatása végett. A húsokban, a májban találhatók meg leginkább természetes formában a B-vitamin. Növényi források közé tartozik a búzakorpa, a gabonapehely, az olajos magvak és a csírák.

Kapcsolódó
5 étel, amivel felturbózhatod az immunrendszeredet

Még melenget minket az őszi napsütés, de már nincs messze a hideg téli időszak, amikorra kell a plusz támogatás az immunrendszerünknek. Íme 5 étel, amivel segíthetünk szervezetünknek felkészülni.

Borítókép: Kiss László
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek