2 évnél régebbi cikk

A magyarok harmada hisz a dínók és az emberek találkozásában
·Tudományfelmérés·Utolsó frissítés: undefined
A magyarok harmada hisz a dínók és az emberek találkozásában
·Tudományfelmérés·Utolsó frissítés: undefined

Az Eurobarometer egyik legutóbbi felmérése a tudomány és technológia terén meglévő uniós ismereteket vizsgálta, melyből érdekes nézőpontok derültek ki rólunk is: a magyarok egy része szerint a dinoszauruszok korában már éltek emberek.

Az Eurobarometer „Az európai polgárok tudása és attitűdje a tudományhoz és a technológiához” című felmérése kimondottan a tudomány és technológia területén meglévő ismereteket vizsgálta. A felmérésbe bevonták a 27 uniós tagországot, ahonnan 26 827 válasz érkezett, de a felmérésben részt vettek 10 276-an az öt tagjelölt országból (Albánia, Montenegró, Észak-Macedónia, Szerbia és Törökország), valamint Bosznia-Hercegovinából, Izlandról, Koszovóból, Norvégiából, Svájcból és az Egyesült Királyságból is.

Ami a felmérés ránk, magyarokra vonatkozó részeit illeti, jöttek ki érdekes eredmények. A magyarok 31 százaléka, hasonlóan a románok és az olaszok egyharmadához, úgy vélekedik, az első emberek a dinoszauruszok korában éltek a Földön, miközben a dinoszauruszok 65 millió évvel az első ember megjelenése előtt haltak ki.

A magyar válaszadók majd 40 százaléka szerint bolygónk népessége már meghaladta a 10 milliárd embert (a valós adatok alapján jelenleg 7,9 milliárdan élnek a földön), ugyanakkor azt szinte mindenki jól tudta, hogy a kontinensek folyamatos mozgásban vannak.

A magyarok negyede nincs tisztában a növények oxigéntermelésével

pixabay.com/bertvthul

Négy magyarból mindössze három van tisztában azzal, hogy a belélegzett oxigént a növények termelik, de sok érdekes válasz jött ki orvosi témakörben is. A magyarok 48 százaléka például biztos abban, hogy már létezik gyógymód a rákra, ám bizonyos piaci érdekek nem engedik, hogy ez nyilvánosságra kerüljön.

Válaszadó honfitársaink 43 százaléka szerint a vírusokat nagy általánosságban kormányzati laboratóriumokból engedik szabadon (más országokban még magasabb volt ennek a válasznak az aránya).

Van olyan kérdés, melyben messze mi magyarok teljesítettünk a legjobban: megkérdezett honfitársaink 78 százaléka jól tudta, hogy a természettudományok és a társadalomtudományok által alkalmazott módszerek egyformán tudományosak. Az uniós átlag a kérdésre adott helyes válaszok esetében csak 47 százalék volt.

Összességében 86 százalék hisz a tudomány és a technika társadalmunkra gyakorolt pozitív hatásaiban, az előttünk álló évtizedeket nézve pedig a nap- és szélenergia tölti el leginkább pozitív várakozással a magyarokat. E két területtől várják leginkább a fejlődést, de ott van az élmezőnyben az orvostudomány (főleg a fertőzések leküzdése) és a kommunikációs technika előrelépése is.

Borítókép: pixabay.com/ImaArtist
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek