2 évnél régebbi cikk

Melyik oltás meddig véd a koronavírus ellen?
·Hírekoltás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI/Rosta Tibor
Melyik oltás meddig véd a koronavírus ellen?
·Hírekoltás·Utolsó frissítés: undefined

Amerikai tudósok megvizsgálták, mennyit csökkent több hónap elteltével az új típusú koronavírus elleni védőoltások hatékonysága.

A vírus delta variánsának uralkodóvá válása nyomán az Egyesült Államokban használt mindhárom vakcina veszített a hatékonyságából a veteránokkal végzett, nagyszabású amerikai kutatás alapján 35 és 85 százalék közötti mértékben.

A tudósok majdnem 800 ezer amerikai veterán adatait elemezve azt találták, hogy március elején, amint a delta variáns terjedni kezdett szerte az országban, a három oltóanyag nagyjából egyenlő mértékben védett a fertőzéstől. A következő hat hónapban azonban drámaian csökkent a hatékonyságuk. - írja a Science beszámolója alapján a kitekinto.hu.

Csökken a hatékonyág mindegyik vakcina esetében

Szeptember végére a Moderna kétdózisú vakcinájának hatékonysága a márciusban mért 89 százalékról 58-ra csökkent. A Pfizer/BioNTech szintén kétdózisú oltóanyagának hatékonysága ugyanebben az időszakban 87-ről 45 százalékra esett vissza, míg a Johnson and Johnson egydózisú vakcinájának hatékonysága 86-ról 13 százalékra csökkent.

Különbségek az oltóanyagok között

A három vakcina Covid-19 miatti halálozástól való védereje kevésbé csökkent, júliusra azonban, amikor a delta variáns dominánssá vált, már nagy különbségek mutatkoztak az oltóanyagok között.

A Modernával oltott, 65 éves vagy annál idősebb veteránok, akik megfertőződtek, 76 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg a betegség következtében, mint hasonló korú, de oltatlan társaik.

A Pfizer/BioNTech vakcinájával védett, de megfertőződött szintén idős veteránok a halálozás 70 százalékkal kisebb kockázatával néztek szembe, mint az azonos korú oltatlanok. Az idős, Johnson and Johnsonnal oltott, de megfertőződött veteránok csak 52 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg a koronavírus miatt, mint a velük egyidős oltatlanok.

Kapcsolódó
Jövő héttől bővítik a fehérvári oltópontot

Jövő héttől a Szent György Kórház kibővíti az oltópont működését és kapacitását - jelentette be Cser-Palkovics András közösségi oldalán.

A 65 év alatti veteránok esetében a Pfizer 84, a Moderna 82 százalékkal, a Johnson and Johnson egydózisú oltása 73 százalékkal növelte a halálos kimenetel elkerülését az oltatlanokhoz képest.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek