2 évnél régebbi cikk

Bronzérem került Nida Zalán nyakába az OB-n
·Egészségsport·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Molnár Attila FB-oldala
Bronzérem került Nida Zalán nyakába az OB-n
·Egészségsport·Utolsó frissítés: undefined

Harmadik helyezést ért el a székesfehérvári sportoló, Nida Zalán a Tatán megrendezett Súlyemelő Felnőtt Országos Bajnokságon. A fiatalember ezelőtt a Súlyemelő Junior Országos Bajnokságon bizonyított: akkor ezüstérmet sikerült szereznie.

A súlycsoportok többségében fiatal dominanciát láthattunk a Tatai Olimpiai Központban megrendezett Súlyemelő Országos Felnőtt Bajnokságon. A hazai utánpótlás jelentős része olyan csúcsokat döntögetett, melyek alapján egyértelműnek látszik, hogy e sportág egyre jobban virágzik. Olyan eredményeket produkáltak a sportolók, hogy nem lehet ok aggodalomra, ha a súlyemelés jövőjére gondolunk.

A székesfehérvári Nida Zalán is remek teljesítményt nyújtott: 118 kg-os szakítással és 145 kg-os lökéssel a harmadik helyezést sikerült megszereznie. Kár, hogy elrontotta a 122 kg-os szakítást és a 148 kg-os lökést, mert tényleg nem sokon múlott, hogy sikerüljön.

A szakításnál például túl gyorsan állt fel. Ha lent egy kicsit stabilizál, akkor nem lépett volna kettőt-hármat előre és hátra, amely következtében leesett a rúd. Fejben nem volt meg a gyakorlat: a technikával és az erővel nem lett volna gond.

Tatán rendezték meg a Súlyemelő Országos Felnőtt Bajnokságot

Molnár Attila FB-oldala

A sportoló ezelőtt Szombathelyen versenyzett a Haladás Sportkomplexumban. A Súlyemelő Junior Országos Bajnokságon második helyezést ért el 120 kg-os szakítással és 145 kg-os lökéssel. Így összetettben túlszárnyalta addigi legjobb eredményét.

„Zalán az idei évben folyamatosan hozta a rekordokat” – nyilatkozta edzője, Molnár Attila. – „Egy év alatt közel 20 kg-ot javított. Év elején még 130 körül lökött, a szakítása pedig 110 volt. Fejlődése valószínűleg annak köszönhető, hogy belead mindent az edzésekbe és precízen végrehajtja az a tervet, amit Baranyai Jani és én előírtunk neki. És ahogyan idősödik, jön az erő is. Most 18 éves, úgyhogy remélhetőleg (az eddigi tendenciából kiindulva) évről évre javulni fog az eredménye is. Úgy szeretnénk, sőt, szinte teljesen biztosak vagyunk benne, hogy három év múlva az olimpiára is kvalifikálni tud majd.”

Nida Zalán bronzérmet szerzett Tatán

Molnár Attila FB-oldala

Japi elmondása szerint tanítványa rendkívül kitartó, fel tudja mérni a lehetőségeit, és addig küzd, amíg el nem éri a célját.

„Alapból egy nagyon okos gyerek, kétszer is megkapta a „Magyarország jó tanulója, jó sportolója” címet” – mesélte Attila. – „Ez az intelligencia látszik az edzésmunkáján is. Ha például előbb bemegy a terembe, mint ahogy én odaérnék, akkor is teljes erőbedobással csinálja az edzést. Nem az számít neki, hogy én mit látok és hogyan értékelem, hanem, hogy valóban elvégezze azt, amit el kell végeznie.”

Zalánnak hetente öt edzése van, s amikor az iskolában szüneteket tartanak (tavaszi-, nyári-, őszi-, téli szünet), akkor naponta kétszer is elmegy az edzőterembe. Az edzései mindig bemelegítéssel kezdődnek, aztán jönnek a rávezető gyakorlatok, majd a szakgyakorlatok (szakítás, felvétel, lökés), ezek különböző szisztémában lebontva, aztán az erősítő gyakorlat (felhúzás) következik, az edzések vége pedig mindig guggolással zárul.

Remek formában van a fehérvári sportoló

Molnár Attila FB-oldala

A sportolót étkezésének összeállításában egy dietetikus segíti: táplálkozása fehérjedús és sok vitamint, táplálékkiegészítőt fogyaszt.

A fehérvári fiatalemberre most az OB után nagy pihenő vár szintentartó edzésekkel, majd januártól jöhet az alapozás. Hogy milyen versenyeken indul jövőre, azt még nem lehet tudni, hiszen a versenynaptár még nem készült el, és sok tényező befolyásolhatja a rendezvények megtartását.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek