2 évnél régebbi cikk

Töretlen fejlődésben a fehérvári triatlonos testvérpár
Töretlen fejlődésben a fehérvári triatlonos testvérpár

Feszített tempójú év lesz az idei Dévay Márk és Dévay Zsombor számára. Bár még csak május van, a fehérvári testvérpár már több versenyen is brillírozott világbajnok triatlonisták mellett.

Lassan fél éve már, hogy utoljára írtam a Dévay fiúkról. A fehérvári testvérpár édesapja, Dévay László tavaly decemberben nagy örömmel újságolta, hogy a Magyar Triatlon Szövetség elitranglistáján negyedik helyen zárta az évet a TRION SC triatlon szakosztálya. Az összetett lista alapján ők lettek Fejér megye legeredményesebb egyesület, Dévay Márk pedig megnyerte a magyarországi elit férfi triatlon ranglistát.

Kapcsolódó
Triatlon, a sztárok sportja: minden életkorban elkezdheted!

Szeretsz futni, úszni és kerékpározni is? Akkor a triatlon igazán neked való sport!

Azóta sok idő eltelt – és több jelentős versenyen is túl vannak már a srácok, úgyhogy igencsak elérkezett az idő arra, hogy végignézzük az elmúlt időszakot.

A Dévay fiúk édesapjukkal Cipruson

Dévay László Facebook-oldala

Az idei év első versenye a portugáliai Quarteira-ban került megrendezésre, ahová a fiúk egy egy hónapos ciprusi edzőtáborból érkeztek. Tavaly a Kanári-szigeteken edzettek a fiúk ez idő tájt.

A „meleg égövi” edzések azért fontosak, hogy ne csak a lakásban / a szobában tudják a kerékpáros edzéseket elvégezni, hanem a szabadban is gyűjthessék a kilométereket. A lényeg ilyenkor nem magában az edzés módszerében / típusában rejlik, hanem a helyszín- és időjárás-váltásban.

A négy hetes program után jött az Európa Kupa, mely az indulók létszámát (74 fő) és a neveket tekintve felért egy világkupával!

Mindkét srác keményen küzdött a kerékpáron és a futáson is. Ez megmérettetés volt az Európa Kupák "hírhedt" versenye az óceánban való úszás, a jéghideg víz, a méteres hullámok és a nagyon nehéz, technikás kerékpáros pálya miatt.” – árulta el Dévay László – „A már "szokott" módon Márk hozta az úszást elsőként, Zsombor pedig a középmezőnnyel hagyta el a vizet. Az így kialakult bolyok kezdték meg a bringázást, majd ezt követően a futást. Végül Márk az 5. helyen végzett (6 másodpercre a dobogótól), Zsombor pedig a 27. helyet szerezte meg, ami az U23 korcsoport 7.helyét jelentette.”

A fehérvári triatlonisták igencsak remekelnek a futásban (is!)

Dévay László FB-oldala

A testvérpár következő felkészülési versenye a balatonboglári duatlon OB / Egyetemi Főiskolás Országos Bajnokság volt. A pálya 5 km futásból, 20 km kerékpározásból, majd 2,5 km futásból állt. Az első futást egy kisebb 4 fős boly együtt abszolválta 14:05-14:13-as idővel, így ők együtt kezdték meg a bringázást, viszont a negyedik versenyző elég hamar leszakadt a bolyról.

A második futást hárman kezdték. Márk sokáig az olimpiai 7. helyezett Bicsák Bencével volt versenyben, s csak a legutolsó szakaszon alakult ki közöttük egy kisebb távolság. Az abszolút sorrendben Márk 2., Zsombor a 3.helyen ért célba. Zsombor korosztályában első lett és egyben megnyerte a MEFOB-ot is az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar színeiben.

Ezen a hétvégén (szintén „edzésként”) vettek részt a fiúk két viadalon: Márk Németországban egy "nem bolyozós" olimpiai távú triatlon versenyen indult, ahol a 24 indulóból a 6.helyen ért célba. Zsombor ez idő alatt a városunkban megrendezett "Cerbona félmaraton" futóversenyen indult el a 7 kilométeres távon, ahol nagy fölénnyel aranyérmet szerzett.

Dévay Márk a németországi versenyen

Dévay László FB-oldala

Aztán Zsombor Olaszországba utazott az Európa Kupára. A sprint távú kupán 74 sportoló indult el.

„Döbbenten olvastam a neveket.” – mesélte Dévay László – „Többszörös világbajnokok, Európa Bajnokok mérték össze tudásukat. Ott volt a Tokiói Olimpia negyedik és kilencedik helyezettje is. Még Ausztráliából is jöttek, hiszen ez egy nyílt verseny volt. Ebből adódott, hogy brutális küzdelmet láthattunk.

A feladat 750 méter úszás volt a tengerben, 20 km kerékpározás a város utcáin és 5 km futás.

Annyira gyors volt a tempója az egésznek, hogy összehasonlítottam a tavalyi versennyel. Tavaly Zsombi a 37. lett és most az ideje másfél perccel volt jobb, mint a tavalyi első helyezetté! Tehát ezzel az eredménnyel korábban simán dobogóra állhatott volna.

Most a 19. helyen végzett. És úgy, hogy bringázás közben egy bukás miatt meg kellett állnia és onnan feltekerni újra a vezető bolyra. Kerékpáron 46-os átlagot mentek, amibe ugye beletartozik az is, hogy sok fordító volt, amikor le kell fékezni nullára és újra felgyorsítani. A futás is eszméletlen tempóban zajlott.”

A Dévay testvérek nagyon feszített tempójú évnek néznek elébe, hiszen több EB és VB is szerepel a versenynaptárukban – miközben az iskolát sem hanyagolhatják el. A napi 5-6-7 órás kemény edzések mellett remek tanulmányi eredményekkel örvendeztetik meg szüleiket.

Szigetközi félmaraton futóverseny áprilisban – Márk abszolút első helyezést ért el (új pályacsúcs!), Zsombor pedig abszolút második lett (kicsivel az új pályacsúcs után)

Dévay László FB-oldala

Zsombor az elkövetkezendő két évben még az U23 korcsoportban fog versenyezni. Ez idő alatt kell majd teljesen "beszoknia" az elit mezőnybe.

Márknak hamarosan indul a következő olimpiai kvalifikációs ciklusa: következő versenye egy Világkupa futam lesz Olaszországban a jövő hétvégén. (Szeretne indulni majd az Olimpián, amit Párizsban rendeznek meg.)

„Persze, azért jut idő a kikapcsolódásra is, ami legtöbbször (talán nem véletlenül) sportközvetítések figyelemmel kísérésével telik.” – tudtam meg édesapjuktól – „Nagy kedvenc a Forma1 futamok nyomon követése és természetesen a hazai szívekhez közel álló GIRO szakaszok TV-s közvetítésének nézése. Ezúton is köszönjük Székesfehérvár támogatását!”

Borítókép: Dévay László
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek