2 évnél régebbi cikk

Kiderült, kik nem kapják el a koronavírust
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Kiderült, kik nem kapják el a koronavírust
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

Az emberek egy része a T-sejtes immunválasz miatt rögtön semlegesíti a szervezetbe került koronavírust, így hiába vannak kitéve a fertőzésnek, mégsem lesz pozitív a tesztjük.

A Londonban a vírus első hullámában megfigyelt egészségügyi dolgozók 15 százaléka tartozhat ebbe a csoportba eredményeik szerint.

Nincsenek antitestek

A felfedezés azért fontos, mert újfajta oltások fejlesztésének jelölhet ki utat, amelyek antitestek helyett a T-sejteket állítják a középpontba – írja a The Guardian cikke alapján az infostart.hu.

A kutatás szerint a nagy kockázat ellenére 58 résztvevőnél a tesztek egyetlen pillanatban sem voltak pozitívak, a tőlük vett vérminták azonban azt mutatták, hogy megnőtt a koronavírusra reagáló T-sejtjeik száma a világjárvány kitörése előtt vett mintákhoz és azokhoz az emberekhez képest, akik egyáltalán nem voltak kitéve a vírusnak. Náluk a vírusfertőzés egy másik vérmarkere is megnőtt.

Új koronavírus elleni vakcina

Alexander Edwards, a Readingi Egyetem orvosbiológiai technológia docense szerint a tanulmány egy eddig nem ismert mechanizmust mutat be megfertőződés esetén: elegendő vírus jut be a szervezetbe ahhoz, hogy az immunrendszer egy részét aktiválja, de nem eleget ahhoz, hogy tüneteket tapasztaljunk, jelentős vírusszintet észleljünk vagy antitestválaszt adjunk.

Az eredmény azért különösen jelentős, mert az immunválasz T-sejtes ága az antitestekkel szemben általában hosszabb ideig biztosítja a védettséget, így  egy olyan vakcina, amely ezt a régiót is megcélozza, valószínűleg az új törzsek ellen is védelmet nyújtana.

Borítókép: kormany.hu/Vadnai Szabolcs
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek