2 évnél régebbi cikk

19 milliárd forintra emelte az iskolafelújítási program keretét a kormány Fehérváron
·Hírekiskola·Utolsó frissítés: undefined
19 milliárd forintra emelte az iskolafelújítási program keretét a kormány Fehérváron
·Hírekiskola·Utolsó frissítés: undefined

A kormány érzi és érti a fehérvári iskolák fejlesztésének szükségességét, így a Modern Városok Program erre fordítható keretét megemelte 15,8 milliárd forintról 19,1 milliárd forintra - írta Cser-Palkovics András Facebook-oldalán.

Székesfehérvár polgármestere közösségi oldalán tette közzé, hogy a kormány érzi és érti a fehérvári iskolák fejlesztésének szükségességét, így a Modern Városok Program erre fordítható keretét megemelte 15,8 milliárd forintról 19,1 milliárd forintra.

Ez a következőket jelenti:
  • A Vasvári Pál Gimnázium a mostani helyén marad, az épületet teljesen felújítjuk és ki is bővítjük mintegy 5 milliárd forintból, valamint a tornacsarnok kérdését is megoldjuk körülbelül még 1 milliárdból. Az Intermodális Csomópontot átterveztettük, az iskola olyan műszaki megoldásokat fog kapni, amivel nem zavarja majd az oktatást a Intermodális Csomópont jelenléte. 
  • A Tóparti Gimnázium épületét is felújítjuk mintegy 2,5 milliárd forintból, átfogó építészeti és gépészeti renoválást kap az épület.
  • A Kodolányi János Gimnáziumot körülbelül 3,5 milliárd forintból újítjuk fel. Elsősorban építészeti és energetikai korszerűsítésekre kerítünk majd sort.
  • Az Ybl Miklós Általános Iskola jelenleg használaton kívüli, leromlott állapotú épületét mintegy 1 milliárd forintból hozzuk helyre, bővítve ezzel a Kodolányi gimit.
  • A Kodály Zoltán Általános Iskola energetikai felújítása és tornacsarnokának építése most is zajlik, ezt a felújítást megtoldjuk további 500 millió forinttal, amiből a homlokzatot és a tetőt renováljuk.
  • A Hermann Zeneiskola ebben a koncepcióban helyben marad, de az iskola számára speciális terveink vannak, az intézményt úgy szeretnénk ugyanis bővíteni és felújítani, hogy egyben kialakítsuk a város koncerttermét is. Ezt úgy kell elképzelni, hogy meghosszabbítjuk az épületet a pláza irányába, nagy előadótermet létrehozva ezzel az épületben. Ennek a tervezése és előkészítése 150 millió forintba kerül, ha kész vannak a tervek, ismét tárgyalunk majd a kormánnyal.
  • 50 milliót különítettünk el a Teleki Blanka Gimnázium tetőtéri bővítésének előkészítésére, a tervezési feladatok megkezdésére. Fel kell mérni, hogy elbír-e az épület egy ilyen bővítést.
  • A Barátság Házának fejlesztésére is jut a programban forrás, több mint fél milliárd forint.
  • További 15 fehérvári általános iskola vizesblokkjainak felújítása történik meg. Az első 4 iskola esetében hamarosan kezdődik is a munka.
  • További, jelentős összeget költhetünk majd eszközbeszerzésekre, de ez a keret függ a fenti tételek végleges bekerülési költségétől is.

Cser-Palkovics András megjegyezte, ami a felújítások ütemét illeti, egyszerre minden iskolaépületnek nem lehet nekiugrani, több okból sem. Az oktatást fenn kell tartani az intézményekben, nincs elég építőipari kapacitás és nyilván a munkálatok sorrendje sem mindegy. Ezért a kisebb munkákkal, mint a mosdófelújítások, fokozatosan haladunk majd, egyszerre 3-4 intézménnyel. A teljes épületfelújítások (Vasvári, Tóparti, Kodolányi) esetén pedig munkafázisonként ütemezetten történik majd a fejlesztés.

Emiatt legjobb esetben 2024. végére valósulhat meg a teljes fenti projektlista.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek