2 évnél régebbi cikk

400 elem, majd 100 négyzetméter – 34. évébe lépett a fehérvári tűzzománc-óriás
·Kultalkotás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szabó Péter
400 elem, majd 100 négyzetméter – 34. évébe lépett a fehérvári tűzzománc-óriás
·Kultalkotás·Utolsó frissítés: undefined

Átadásakor még a Hazafias Népfront üdvözölte megalkotását, vagyis nem számít fiatalnak Székesfehérvár egyik legnagyobb köztéri alkotása, Stekly Zsuzsa bonyhádi zománcműves közel 100 négyzetméteres tűzzománc műve.

Régi tervem volt már Székesfehérvár egyik legnagyobb méretű köztéri alkotásának történetét feleleveníteni. Most valószínűleg sokan gondolkodóba estek, vajon melyik remekműről is lehet szó. Nos, segítek, a Királykút lakónegyed első házcsoportján, a Mikszáth Kálmán utca 1-7. oldalán található kompozícióról van szó.

A kicsinek nem nevezhető, kilencvenhat négyzetméteres, zománclapokból álló színes mű Stekly Zsuzsa bonyhádi zománcműves alkotása. Nem kevesebb, mint közel 400 elem adja ki a teljes tűzzománc díszítést, amely 1986 és 1988 között készült. Szabó Péter, a kozterkep.hu székesfehérvári szerkesztőjének segítségével az átadás pontos dátuma is ismert: 1988. augusztus 16-án került sor az ünnepélyes avatásra, melyről másnap a Fejér Megyei Hírlap így írt:

„A Videoton Elektronikai Vállalat, az Alba Regia Állami Építőipari Vállalat és a Székesfehérvári Városszépítő- és Védő Egyesület összefogásával, társadalmi munkában óriási méretű tűzzománc díszítés készült el Székesfehérváron, a Mikszáth Kálmán utca 1—7. számú ház falán. A 400 elemből álló, összesen 100 négyzetméteres kompozíció tervezője Zalka István, az Arév építésze, kivitelezője Stekly Zsuzsa, a Bonyhádi Zománc-árugyár tervezője, aki az elemeket saját műhelyében készítette. A kedd délutáni avatóünnepségen Feketéné Nagy Gabriella, a Hazafias Népfront városi bizottságának titkára mondott beszédet." / Fejér Megyei Hírlap, 1988. augusztus 17. (44. évfolyam, 196. szám)

Az alkotáson keletkezési ideje és készítője is megtalálható

Szabó Péter

Érdekesség, hogy a 34. évében járó alkotás sikeresen túlélte a ház energetikai korszerűsítését, ez pedig egyértelműen a bölcsen és szakszerűen eljáró kivitelezőknek köszönhető, a köztéri kompozíció így szerencsére nem szenvedett kárt.

A mű készítője, Stekly Zsuzsa hazánk egyik legismertebb zománcművese. A 67. életévét alig egy hónapja betöltő iparművész nagyméretű köztéri alkotásai közül az egyik legrégebbi a fehérvári kompozíció, melyhez hasonlót szintén 1988-ban Kisbéren is készített Stekly Zsuzsa. Később, főleg a kilencvenes években, a kétezres évek elejéig több szabadtéri alkotása is készült az iparművésznek, ezeket ide kattintva tekinthetitek meg, itt pedig Stekly Zsuzsa több más típusú munkája is megtekinthető.

Stekly Zsuzsa "Madarak" című alkotásának felkutatásában olvasóink segítségére is számítunk

http://zomancmuves.hu

Szabó Péter elárulta, a kiváló zománcműves egy másik, eddig az ismeretlenség homályába burkolózó alkotása is fellelhető városunkban, a fehérvári Indiana Jones hamarosan ennek ered a nyomába. Annyit tudni a képen látható műről, hogy „Madarak” névre keresztelte készítője, mérete 280x600 centiméter, és 1985-ben valahol az ARÉV akkori területén került végső helyére. A kompozíciót M. Tóth István tervei alapján készítette el Stekly Zsuzsa.  Kérjük, aki bármit tud a kompozíció történetéről, sorsáról vagy épp jelenlegi helyéről, állapotáról, jelezze nekünk az srnzoltan@gmail.com e-mail címen, segítve ezzel a műtárgy felkutatását. Köszönjük!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek