2 évnél régebbi cikk

Áder János kitűzte a választás időpontját – április 3-án voksolhatunk
·Hírekválasztás·Utolsó frissítés: undefined
Áder János kitűzte a választás időpontját – április 3-án voksolhatunk
·Hírekválasztás·Utolsó frissítés: undefined

Áder János közölte: a 2022-es országgyűlési választást április 3-án, azaz április első vasárnapján tartják majd. Ezzel a lehető legkorábbi időpontra írta ki a köztársasági elnök a választást. Szintén erre a napra írta ki az államfő a kormány gyermekvédelmi kérdésekről szóló népszavazását is.

A lehető legkorábbi időpontra írta ki a köztársasági elnök az országgyűlési választás időpontját.

"32 évvel ezelőtt, az első szabad választások eredményeként Magyarország független, demokratikus ország lett. Köszönet mindazoknak, akik a nemzet újjáépítésében részt vettek. Az idei esztendőben Magyarország választójoggal rendelkező polgárai immár kilencedik alkalommal szabadon dönthetnek arról, hogy kikre bízzák közös ügyeink intézését. Az Alaptörvény és a választási eljárási törvény egyértelmű rendelkezéseket tartalmaz arra, hogy a köztársasági elnök milyen időpontra tűzheti ki az országgyűlési képviselők általános választását. E törvényi felhatalmazás alapján az országgyűlési képviselők általános választását a legkorábbi időpontra, 2022. április 3-ára tűzöm ki " – áll a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében.

Szintén erre a napra írta ki az államfő a kormány gyermekvédelmi kérdésekről szóló népszavazását is. 

"Az Országgyűlés 2021. november 9-én egyhangúlag döntött arról, hogy népszavazást az országgyűlési képviselők általános választásának napján is lehessen tartani. A folyamatban lévő népszavazási kezdeményezések közül négy kérdés tekintetében biztosítottak a jogi feltételek a népszavazás kitűzésére. A választási eljárási és a népszavazási eljárási törvényi határidőket figyelembe véve e négy kérdésben csak április 3-án vagy április 10-én lehet egyidőben tartani a népszavazást és az általános választásokat. Erre tekintettel a 32/2021 (XI. 30.) Országgyűlési határozatban elrendelt négy kérdésről a népszavazást 2022. április 3-ára tűzöm ki" – derül ki a közleményből.

A választás a demokrácia ünnepe

"Sajnos kiélezett és durva kampányidőszakra számíthatunk, ami begyűrűzik majd a közélet minden részletébe, abban már csak reménykedni tudok, hogy az emberek magánéletébe nem, vagy a lehető legkevésbé. A választás a demokrácia ünnepe, szabadságunk egyik alapköve. A politika pedig természeténél fogva konfliktust is jelent, de meggyőződésem, hogy nem szabad, hogy ez háborút idéző állapotokba torkolljon. Tisztelettel kérek mindenkit, különös tekintettel a politikai szereplőket, hogy ne feledjük el: április 4-én is ebben a városban fogunk ébredni, e város polgárai leszünk" -  fűzte hozzá a hírhez posztjában Székesfehérvár polgármestere.

Borítókép: Köztársasági Elnöki Hivatal
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek