2 évnél régebbi cikk

Nem nyúlhatnak hozzá a hitelezők az szja-visszatérítési összeghez
·Hírekcsalád·Utolsó frissítés: undefined
Nem nyúlhatnak hozzá a hitelezők az szja-visszatérítési összeghez
·Hírekcsalád·Utolsó frissítés: undefined

A kormány friss rendelete értelmében a követeléskezelők nem férhetnek majd hozzá a családokhoz érkező összeghez.

A veszélyhelyzetre tekintettel a gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítés előlegének követelésfoglalás alóli mentesítéséről címmel jelent meg fontos kormánydöntés a hétfő esti Magyar Közlönyben - szúrta ki a portfolio.hu.

A rövid rendelet így szól:

"A veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Törvény) 26. alcímében foglalt, a gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítésével kapcsolatos kedvezmény, ekho-kedvezmény, valamint visszatérítés előlege tekintetében, a Törvény 32. § bekezdésében foglaltakon túl, a megállapított előlegre a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény 110. §-a szerinti követelésfoglalást foganatosítani nem lehet.

A  kormány e rendelet hatályát a  koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályvesztéséig meghosszabbítja. Ez  a rendelet a  koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályvesztésekor
hatályát veszti." 

Röviden az a lényeg, hogy a kormány a veszélyhelyzet miatti rendkívüli jogkörével kiiktatja az szja-visszatérítés összegére vonatkozó követelésfoglalást.

Vagyis ha olyan család jut pluszpénzhez, ahol a hitelezőnek követelése áll fent velük szemben, akkor a követeléskezelő nem nyúlhat az szja-visszatérítésből származó összeghez.

Kapcsolódó
Mindkét szülő megkaphatja az szja-visszatérítést - döntött a kormány a részletekről

A döntést, amely új részleteket is tartalmaz, Varga Mihály, pénzügyminiszter pénteken reggel videóban jelentette be.

Borítókép: freepik.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek