2 évnél régebbi cikk

Már elérhető Fehérvár fénnyel írt történelme
·KultSzékesfehérvár·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
www.fehervaranno.hu
Már elérhető Fehérvár fénnyel írt történelme
·KultSzékesfehérvár·Utolsó frissítés: undefined

Mindenki számára elérhető és böngészhető fotóadatbázis indult Székesfehérvár múltjáról és történetéről a Fehervaranno oldalon. Az egyelőre tesztüzemben futó oldalon jelenleg 2 600 fotó érhető el, a cél, hogy tavasz végére már 10 000 kép között kereshessünk.

Egyelőre tesztüzemben, de elindult a Székesfehérvár múltját és történetét tematikus fotógyűjtemény formájában bemutató portál. A www.fehervaranno.hu célja, hogy összegyűjtse és közkincsé tegye a Székesfehérvár történetét, múltját, rendkívüli pillanatait és hétköznapi eseményeit bemutató archív fotókat, diákat.

A lokális fotóportál ötlete Kunstár Csaba fejéből pattant ki, aki néhány éve a Fejér Megyei Hírlap főszerkesztőjeként jutott arra gondolatra, hogy össze kellene állítani Alba fotóarchívumát.

- Néhány éve főszerkesztőként dolgoztam a Fejér megyei Hírlapnál és láttam, hogy van körülbelül százezer fotó az archívumban. Ekkor jött az ötlet, hogy ezt egy online archívumba össze lehetne gyűjteni, a papír alapú képeket digitalizálni, és egy gyűjteményben közkincsé tenni. Az életem aztán úgy alakult, hogy elkerültem Székesfehérvárról, és ezt az ötletemet végül Hódmezővásárhelyen tudtam megvalósítani Lázár János akkori miniszter úr támogatásával.

Az Emlékpont Múzeummal partneri viszonyban sikerült összehozni azt a projektet, a múzeum adta a történész gárdát, az infrastruktúrát, én pedig a fotók összegyűjtését végeztem. Néhány hónap alatt több mint 23 000 fotót sikerült begyűjteni Hódmezővásárhelyről. Nagyon örülök, hogy most az Echo Innovációs Műhely közreműködésével Székesfehérváron is megvalósulhat ez a nem mindennapi gyűjtemény, abban a városban, ahonnan ez az egész ötlet elindult.

Kunstár Csaba régi ötletét valósította meg a Fehérvár Anno portállal

Kunstár Csaba

Hazánkban a Fortepan számít a legnagyobb fotós archívumnak, a Fehérvár Anno azonban alapvetően más irányba indult el, itt a lokalitás, a lokálpatriotizmus a fő vezérfonal.

- A Fortepan valahol a nagy testvérünk, várhatóan lesz is együttműködés, már egyeztettünk ezügyben. Annyiban nyilván különbözik a két oldal, hogy a Fortepannak nagyobb merítési lehetősége van, mi pedig egyértelműen a lokalitásra megyünk rá, egy adott város, egy adott régió múltját, fénnyel írt történelmét szeretnénk felkutatni és közkincsé tenni.

Meg kell itt jegyeznem, a fotó mellett nagyon fontos nálunk a hozzá adott leírás is, tehát egy utcakép esetén a fotó mellett az adott utca története is megmaradjon az utókornak. Az értékmentés nagy küldetésünk. Nagyon szép fotógyűjtemények vannak, de találkoztam olyannal, hogy elhunyt az illető, és nagyon szépen rendezett gyűjteményt hagyott maga után, de az örökösök nem foglalkoztak vele, néhány éven belül a kukába kerültek a képek. Felbecsülhetetlen értékek vesztek el így, mi szeretnénk ezeket megmenteni és megőrizni a jövő generációjának.

Van egy másik célunk is, hazánkban egyre népszerűbb a családfakutatás. Célunk, hogy minél több embert is megjelenítsünk az oldalon, segítve ezzel a családfakutatás lehetőségét.

Megelevenedik múlt, ezen a képen például az 1978-as Fehérvár Áruházba repülhetünk vissza az időben

www.fehervaranno.hu

A Fehérvár Anno csendben, különösebb hírverés nélkül indult. Nem titok, jómagam is véletlenül találtam rá és kezdtem utánajárni a dolognak. Kunstár Csaba elárulta, nem véletlen a projekt csendesebb indítása, az oldal még tesztüzemben van, illetve a fotók feltöltése ugyan remekül halad, de szeretnének egy bizonyos mennyiséget elérni, mielőtt nagyobb hírverésbe kezdenének.

Ám lassan elindul ez az időszak is, hiszen már közel 5 000 fotó áll rendelkezésre, ezek fel már elérhető az oldalon. Ráadásul az oldal részletes keresővel, tematikus és időrendi listázással, a különböző korszakok specifikus böngészésével segíti a fotók közötti kutakodást.

- Szándékosan nem kezdtük el még szélesebb körben hirdetni oldalt, egyelőre ugyanis béta verzióban üzemelünk. Nem titkolt célunk, hogy az Aranybulla 800 éves évfordulójára, illetve a város alapításának évfordulójára szeretnénk készen lenni az oldallal.

Jelenleg még zajlik a meglévő fotók digitalizálása, folyamatos feltöltése, illetve párhuzamosan az oldal folyamatos fejlesztése, tesztelése is. Most például az Arév fotói kerülnek fel, ha valaki most látogat el az oldalra, akkor azt láthatja, ahogy panelházak nőnek ki folyamatosan a földből.

Egyelőre még nem olyan színes a fent lévő képek skálája, de folyamatosan frissül, azt szeretnénk, hogy amikor már elindítjuk az oldal nagyobb hírverését, akkor széles skálán legyenek fent fotók a város múltjából. Célunk, hogy folyamatosan visszacsábítsuk a látogatókat újabb és újabb képekkel, böngésszék azokat és megosszák velünk és más látogatókkal a véleményüket, a képhez kapcsolódó információikat, élményeiket.

Ami már elérhető az oldalon és publikálásra került, az 2500-2600 fotó, még egyszer ennyi pedig épp feldolgozás, feltöltés alatt áll. Már ez egy szép mennyiség, de terveink szerint májusra elérjük a 10 000 publikált fotót, ekkor lépnénk ki szélesebb körű hírveréssel is a nagy nyilvánosság elé.

Már most rengeteg érdekes képet megnézhetünk, itt például Ybl Miklós lakótelep építését láthatjuk 1965-ben

www.fehervaranno.hu

A Fehérvár Anno szerkesztőgárdája folyamatosan keresi az újabb és újabb képeket Székesfehérvárról, szívesen fogadják a lakosság segítségét is. Tavasszal a tervek szerint egy akciót is indítanak a képek összegyűjtésére.

- Nagyon örülök, hogy a gyűjtemények tulajdonosai szívesen ajánlják fel a gyűjteményeiket, tavasszal készülünk egy akcióval is, a Titkok Házában két szkennerrel várjuk majd az érkezőket és a hozott papírképeket. Digitalizáljuk őket, a képek tulajdonosai természetesen megkapják digitalizált formában a fotót, mely felkerül a Fehérvár Anno oldalára is, ahol mindenki elérheti és megtekintheti azt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek