2 évnél régebbi cikk

35 éves csúcson a házasságkötések száma Magyarországon
·Hírekesküvő·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/StockSnap
35 éves csúcson a házasságkötések száma Magyarországon
·Hírekesküvő·Utolsó frissítés: undefined

Február 13. és 20. között ünnepeljük a Házasság Hetét. A házasságkötések száma 2021-ben 35 éve nem látott magasságokba tört, utoljára 1986-ban köttetett ilyen sok frigy.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kimutatásából kiderül, hogy 1980-ban még 80 ezer felett volt a házasságkötések száma, ezt követően azonban ez a családmodell folyamatosan veszített népszerűségéből. 1987-ben 70 ezer alá, 1992-ben 60 ezer alá csökkent a megköttetett frigyek száma, majd 1996-ban már az 50 ezret sem érte el az adott évben kötött házasságok száma.

A mélypontot 2010 jelentette, ekkor mindössze 35 520 esküvőt rendeztek Magyarországon. Ezt követően folyamatos emelkedésnek indult a házasságkötések száma, amit még a 2020 elején a koronavírus-járvány sem tudott megtörni. Pedig előbb közel 20 ezer házasságkötés megtartása került veszélybe, míg 2021-ben a majd felére csökkent esküvői szezon nehezítette a párok dolgát.

A házasságkötések száma 2019-ban már meghaladta a 65 ezret, majd 2020-ban a járvány negatív hatásai ellenére is 67 095 frigyet anyakönyveztek hazánkban. A korábbihoz képest fele olyan hosszú esküvői szezon ellenére 2021-ben aztán 35 éve nem látott rekordot ért el az egybekelések száma, mely meghaladta a 72 ezret. Ilyen sok házasságot utoljára 1986-ban kötöttek hazánkban. A KSH további érdekességként kiemeli, hogy az elmúlt években az első alkalommal házasodó hölgyek átlagéletkora 30 év, míg az urak esetében 35 év.

Az esküvői szolgáltatok és a társadalomkutatók között is megoszlanak vélemények arról, hogy meddig maradhat ez az emelkedés. Egyes vélemények szerint a csúcsot 2021 jelentette, idén már különböző okok - főleg gazdasági és geopolitikai szempontok - miatt kevesebb esküvőre számítanak, mint egy évvel korábban. Mások ugyanakkor 2022-re még emelkedés prognosztizálnak, és ezt követően számolnak egy minimális visszaeséssel.

Ami bizonyos: a házasságkötések reneszánszukat élik, mindezt természetesen a kor divatjához és irányzataihoz szorosan igazodva.

Székesfehérváron a Házasság Hetéhez kapcsolódva február második hétvégéjén rendezték meg a 20. fehérvári Esküvő Kiállítást, melyen új trendekkel ismerkedhettek meg a kilátogatók:

Kapcsolódó
Meztelen torta és ujjatlan menyasszonyi ruha - esküvői trendek 2022

A 20. fehérvári Esküvő Kiállításon járva feltérképeztük a legújabb trendeket a menyasszonyi ruhától a tortán át a dekorációig. Megállapíthattuk, hogy egy valami soha nem változik: az esküvőnek mindig a pár igényeit és álmait kell valóra váltania.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek