2 évnél régebbi cikk

Nem várt javulás a megújuló energiák piacán
·Zöldenergia·Utolsó frissítés: undefined
Nem várt javulás a megújuló energiák piacán
·Zöldenergia·Utolsó frissítés: undefined

Váratlanul nagy arányban, az előző év azonos hónapjához képest 39,9 százalékkal nőtt idén januárra a megújuló villamosenergia-termelés hazánkban. Ezzel a teljes havi fogyasztás 14,9 százalékát adta megújuló energiaforrás.

Az összesítést a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adta ki legújabb, januári adatokat közlő energiastatisztikai összesítésében, mely ide kattintva érhető el. A további energiafelhasználással kapcsolatos adatok ide kattintva böngészhetők.

Ami a megújuló energiák arányát illeti: idén januárjában a teljes hazai villamosenergia-felhasználás 4554 GWh volt, ez időszakos rekordnak felel meg, ugyanis az elmúlt hét évet tekintve ez volt a legmagasabb energiafogyasztást hozó január.

Ez a fogyasztást tekintve kiemelkedő évkezdet más rekordot is hozott, hiszen a megújuló energiaforrások soha nem látott arányt értek el a hazai energiatermelésben. A bruttó villamosenergia-termelés 3292 GWh volt, amelynek 14,9 százalékát adta megújuló energiaforrás. Ez 39,9 százalékos növekedést jelent a megújuló energiák termelésében az egy évvel korábbihoz képest.

A szélenergia a megújuló források 18%-át biztosította

www.pixabay.com/Myriams-Fotos

A megújuló energiaforrásokon belül a legnagyobb mértékben a napenergia képviselteti magát, a megújuló forrásokból ez 39,9 százalékot tesz ki. Szintén jelentős a biomasszából szerzett energia a maga 32,9 százalékával, míg a szélenergia a megújuló források 18 százalékát biztosította. A megújuló források mellett emelkedett a nukleáris forrásból származó energia is, igaz, ez mindössze 0,3 százalékkal.

A megújuló energiaforrások előretörése minimálisan a klasszikus energiatermelés mérséklődésére is hatással volt. A fosszilis alapú termelés 3 százalékkal csökkent, ami ugyan nem nagy mérték, mégis iránymutató lehet a jövőre, különösen az orosz-ukrán háború miatt, mely jelentősen megnövelte a fosszilis alapú energia bekerülési költségét. A háború így a válságkezelés mellett egyfajta piacfelhajtó hatással is bírhat, hiszen a dráguló energiahordozóktól függetlenedés és a hosszú távon jóval gazdaságosabb megújuló energiaforrások felé történő erőteljes közeledés felgyorsulhat.

Borítókép: www.pixabay.com/mrganso
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek