1 évnél régebbi cikk

Higi robot kérdezi: milyen világnap van május 5-én?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Higi robot kérdezi: milyen világnap van május 5-én?

Mi tudjuk a választ: május 5-e a kézhigiénia világnapja.

Higi robot a Fejér Megyei Szent György kórház munkatársaitól kérdezte csütörtökön délelőtt: milyen világnap van május 5-én. Az egészségügyi szakemberek természetesen pontosan tudták, hogy a kézhigiénia világnapját ünnepeljük, és ezzel az alkalommal a WHO ajánlására 2009 óta hívják fel a figyelmet a kézfertőtlenítés fontosságára. A kézhigiénia jelentőségének felismerése Semmelweis Ignáchoz köthető.

"A kézfertőtlenítéssel életet menthetünk! 175 éve kezdte meg munkáját Semmelweis Ignác, aki ráadásul fehérvári Ciszteres diák volt. Az elmúlt évek, a covid-időszak különösen ráirányította a figyelmet, hogy a korábbinál is lényegesen szigorúbban kell ebben eljárnunk a kézfertőtlenítésben. A higiénés osztály vezetésével folyamatos oktatást indítottunk, és folyamatos ellenőrzés is van ezen a téren, hogy minél kevesebb esélyt adjunk egy esetleges probléma előadódására" - mondta el Kovács Attila, a kórház orvosigazgatója.

A kórházban, a világnapon minden évben rendezvénnyel készülnek, idén különlegességet találtak ki a szakemberek, hogy még jobban ráirányítsák a kézfertőtlenítésre a figyelmet.

"A mostani annyiban különbözik a korábbi alkalmaktól, hogy az Alba Innovárral közösen hoztuk létre. Egy kerékpáros rendezvényen találkoztam velük, és beleszerettem a robotjukba, ők partnerek voltak az ötletemben, azt mondták, hogy itt a helyük! Nagyon örülök neki, mert látványos, egy kicsit felfrissíti az egészet, felpörgeti. Hajlamosak vagyunk a rutinba belefáradni. De így egy kis poénnal együtt tudjuk felhívni a figyelmet arra, hogy igenis kezet kell fertőtleníteni a beteg érintése előtt és után" - emelte ki Pásztor László, a Higiénés osztály főorvosa. 

Gugolya László, az Alba Innovár szakmai vezetője elmondta, szívesen álltak a kezdeményezés mögé, hogy Higivel az egyes osztályokat járva népszerűsítsék a kézfertőtlenítést.

"A doktor úr felkérésének megfelelően kaptunk egy menetrendet, amivel kérdéseket tesz fel, megdicséri a válaszokat, megvizsgálja, hogy jó-e a kézmosás, tehát van egy fix menetrend, amit kaptunk és azt beállítottuk" - mondta Gugolya László.

Egy gép is segíti egyébként a kórházban a megfelelő kézfertőtlenítést. Megmutatja, hogy elegendő mennyiségű fertőtlenítő szert juttattak-e a szakdolgozók, orvosok a kezükre, mindenhol rendesen eloszlatták-e a tenyerükön és az ujjaikon. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek