1 évnél régebbi cikk

Nagylemezre és önálló koncertre készül idén a székesfehérvári Pitypang zenekar
·Zeneinterjú·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pitypang Zenekar
Nagylemezre és önálló koncertre készül idén a székesfehérvári Pitypang zenekar
·Zeneinterjú·Utolsó frissítés: undefined

Nemcsak a dalai, a neve is fülbemászó a Pitypang zenekarnak. A hat évvel ezelőtt összeállt, minőségi, vidám gyerekzenét alkotó formáció székesfehérvári, Fejér megyei tagokból áll. Énekes-frontemberükkel, Matkó Zsuzsannával beszélgettünk.  

Hogyan született a zenekar, előtte milyen zenei formációban vettetek még részt? 

A férjemmel, Rechner Csabával úgy ismerkedtünk meg, hogy elkezdtünk egy zenekarban zenélni, ez volt a Jam Showband lassan húsz évvel ezelőtt. Sokáig ebben a műfajban maradtunk, közben összeházasodtunk, és megszületett a kislányunk. Vele együtt pedig az igény, hogy gyerekeknek szóló dalokkal is foglalkozzunk. Hamar megtetszett nekünk ez a műfaj. 

Csaba együtt zenélt Lohonyai Zolival, aki már sok verset megjelentetett, dalokat komponált. Az ő gyerekeknek szóló költeményeiből születtek az első általunk előadott gyerekdalok. Csaba hangszerelte ezeket, én pedig előadtam. Az első néhány fellépés során még neve sem volt a formációnak, még úgy tűnt, ez a fajta zenélés csak arra a pár alkalomra szól. 

Mikor volt a fordulópont, amikor úgy érezték, tartósabb elkalandozás is lehet ebből a műfaj irányába?

Egyre jobban megszerettük ezt a műfajt, és nagy sikere is volt a gyerekeknél, akiknek előadtuk. Ekkor kezdtünk egyre inkább formát adni a dolognak. A zenekar nevét én találtam ki, mindenképp egy kis egyszerű, rövid, kedves nevet szerettem volna, amiről mindenkinek rögtön eszébe jut valami vidám. 

Ahogy egyre több dalunk született, és egyre több koncertünk volt, úgy lett fontos a látványvilág is. Elkezdtem gondolkozni, hogy milyen stílust öltsek magamra, ekkor jött szembe velem az a kis pöttyös ruha, amit legtöbbször viselek. 

Lilla egyéves korában debütált a zenekar hivatalosan, akkor még három taggal. Kiadtuk az első dalt és a hozzá tartozó videoklipet.  

Hogy alakult ki a zenekar mostani felállása?

Mivel mindig is élő zenét játszottunk, elkezdtünk szervezni egy nagyobb zenekart, dobbal, basszusgitárral. Olyan zenéket kezdtünk el létrehozni, amikről úgy gondoltuk, hogy a mi gyerekünkkel is szívesen hallgattatnánk. Nemcsak a szöveget, a tartalmat illetően, hanem a zenei minőséget tekintve is. A gyerekek ugyanis nem buták, igenis vevők a színvonalra és a minőségre. 

Három évvel ezelőtt megszületett a kisfiunk is, Milán. Hamar visszatértem az énekléshez az érkezését követően, hiszen a gyerekkoncertezés családbarátműfaj. 

Lohonyai Zoli közben kiszállt az zenekarból, de a dalait a mai napig játsszuk. Most már Csaba írja a dalok szövegét és zenei részét is. Én is ötletelek benne, de a zene 99 százaléka az övé. Az arculatért és a látványért pedig én felelek.

A zenekar tagjai: Kovács Zsolt, a dobok mögött, ő a Coco Locoban és a honvédségi zenekarban is játszik. Homoky Viktor, a Gorsium zeneiskola tanára, aki egyébként zongorista, nálunk basszusgitáron játszik. A férjem pengetős hangszereken játszik, például ukulelén is, ami vidám hangzásával nagyon illik a gyerekdalokhoz. Györök Máté, aki szintén a honvédségi zenekar tagja is, harsonázik. Nagyon látványos, a gyerekek ezt a hangszert is imádják. Enyém az ének, az animáció, a játék. 

Milyenek a visszajelzések a gyerekektől a fellépéseiteken?

Kizárólag élőben játszunk, és nagy jelentőséget tulajdonítunk a koncertjeinken annak, hogy annyira interaktív legyen a produkció, amennyire csak lehet. Minden dalba próbálom bevonni a gyerekeket. A játék a lényeg, hogy jól érezzék magukat és közben ismerkedjenek a hangszeres, élő zenével. 

Hogyan alakulnak a közeljövő tervei?

Idén nagyon sok fellépésünk volt már, mindez komoly szervezést igényel, mert mindenkinek van főállása is a zenekar mellett. A tavalyi évben befejeztük a Jam Show Bandet, és már csak a Pitypang zenekarra szeretnénk koncentrálni. Nagy célunk, álmunk, hogy ez egy befutott, keresett gyerekzenekar legyen, úgy érezzük, megálljuk a helyünket ezen a szinten. Szeretnénk saját koncertet is, bízunk abban, hogy elég ismertté válik a nevünk ahhoz, hogy egyedül megtöltsön egy koncerttermet. 

Legújabb dalunk, Az én anyukám, anyák napja előtt pár nappal debütált. Idén már elég termékenyek voltunk, több új dalunk is született. Köztük egy farsangi, az anyák napi és a Legyen tánc, ennek most készül a végleges formája a stúdióban, de élőben már játsszuk. 

Sok zenei tervünk körvonalazódik az idei évre, de nyáron valószínűleg ezek parkolópályára kerülnek a koncertek miatt. 

Matkó Zsuzsanna, a Pitypang Zenekar énekesnője

Pitypang Zenekar

Van ennek a műfajnak szezonja? 

Az egyik fő szezon az advent, a mikulás és a karácsony időszaka. Sok iskolai, céges, városi rendezvényre hívnak olyankor minket. A következő rövid szezon a farsang, amit szintén imádnak a gyerekek, ezért is írtunk róla külön dalt. Gyereknap környékén aztán heteken át, városokban, falvakban, iskolákban egymást érik a különféle rendezvények. 

Nyáron pedig táborokban, szállodákban is gyakran megfordulunk, majd a nyárzáró rendezvényeken, iskolanyitogató ünnepségeken. Valamint a Halloween is egyre felkapottabb. 

Székesfehérvári zenekarként mi volt a legtávolabbi hely, ahova eljutottatok fellépni?

Szentesen voltunk egyik évben, oda három órát utaztunk, de nemrég például Hatvanban is jártunk. Egyre több helyre hívnak minket, előfordult már, hogy annyira tele volt a naptárunk, hogy vissza kellett utasítanunk fellépést. 

Milyen elképzeléseket dédelgettek még?

Szeretnénk egy nagylemezt kiadni, első körben valószínűleg saját kiadásban. Nyilván a mai világban már másképp működik ez, magunk is meg tudjuk valósítani, de nagyon szeretnék kézzel fogható cd lemezt, borítóval, kis szövegkönyvvel, és ezzel összekötve egy daloskönyvet is gondoltunk kiadni a Pitypang dalokból, akár lekottázva. Ezek az idei évre a terveink, de közben születnek a dalok is folyamatosan. Van, ami 2-3 nap alatt, más hosszan érlelődik, és végül mégsem valósul meg. 


Van olyan, amit a gyerekeitek ihlettek?

Az én anyukám például ilyen! Igazából bármikor bármit csinálunk, azt a gyerekeinken teszteljük le, ők hallják és reagálják le mindig először a dalokat.

Szeretnétek, ha ők is zenélnének?

Nagyon jó, ha része a zenélés öröme az életüknek, de ha hobbi szinten, az bőven elég. Lilla inkább a festés, rajzolás, alkotás iránt érdeklődik, a pici viszont háromévesen annyira muzikális, hogy teljes dalokat visszaénekel. Szeretik a zenét mindketten, de hogy milyen szerepe lesz az életükben, arról majd ők döntenek. Remélem, hogy a Pitypang zenekar meghatározó nyomot hagy majd az életükben, mert ha rajtam múlik, Halász Judithoz hasonlóan évtizedek múlva is színpadon szeretnék állni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek