9 hónapnál régebbi cikk

Mérséklődött az aszály Magyarországon
Fehérvár Médiacentrum fotója
Fiers Gábor
Mérséklődött az aszály Magyarországon

Az utóbbi napok csapadékosabb időjárásának köszönhetően mérséklődött az aszály, emellett a szezonális öntözési igények is csökkentek. Ezért a vízhiánnyal összefüggő védekezés már nem igényel országos koordinációt, így lezárul a vízügy országos műszaki irányító törzsének működése.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adatai alapján a január és július közötti időszak 1901 óta a legszárazabb két hónap volt Magyarországon, az ilyenkor megszokott csapadék mintegy fele hiányzott.

Az országos területi átlagérték 188 milliméter volt, ami 154 milliméterrel kevesebb az ilyenkor jellemzőnél. Emiatt július második felére az ország nagy részét, augusztus közepére pedig már az ország szinte teljes területét sújtotta az aszály, leginkább az Alföld középső és déli részeit.

Megszenvedték a szárazságot a nagy tavak: a Velencei-tó vízszintje rekord alacsonyra süllyedt, a halak oxigénellátásának biztosítására több ponton is levegőztető berendezéseket állítottak üzembe.

Kapcsolódó
Az aszály és a vírus is felelős a halpusztulásért a Velencei-tavon

Nem először kell szembesülniük a Velence-tó horgászainak a halak tömeges pusztulásával. A vízminőség fürdésre alkalmas, de az alacsony vízszint, az aszály és az ezek következtében fellépő életminőség-romlás öli a halakat.

Az aszály elleni védekezés alappillére az öntözési menetrend bevezetése volt, azaz a gazdák a kritikus helyeken csak bizonyos napszakokban, ütemezett időbeosztással vehettek ki öntözővizet. Ennek és a korábban betározott vízmennyiségnek köszönhetően az érvényes vízszolgáltatási szerződéssel rendelkező gazdák vízigényei maradéktalanul kiszolgálhatók voltak, sehol sem volt szükség vízkorlátozásra.

"Az augusztus 20-i hétvégére érkező, hullámzó hidegfront számottevő javulást hozott a vízhiányt illetően:

az akkor és azóta lehullott csapadék hatására az ország nagy részén mérséklődött az aszály.

Tekintettel a hidrometeorológiai helyzetre, illetve a csökkenő öntözővíz-igényekre, a védekezés már nem igényel országos koordinációt, ezért az Országos Műszaki Irányító Törzs befejezi tevékenységét, és a Vízügyi Igazgatóságok saját hatáskörben folytatják a munkát" - írja sajtóközleményében a Vízügy.hu.
    
Az elmúlt hetek vízhiánya, a beavatkozások mértéke is jól mutatja, hogy az öntözési vízigények kielégítése és a csatornahálózat fenntartása jelentős anyagi ráfordítással jár. Ezért az elmúlt években elkezdett öntözési fejlesztéseket folytatni kell, az agrárszektorban pedig tovább kell ösztönözni a felhasználók kezelésében lévő, az állami vízellátást és a termőföldeket összekötő vízrendszerek fejlesztését.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek