1 évnél régebbi cikk

Hamarosan kiderül, hogy hányan laknak Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI/Balázs Attila
Hamarosan kiderül, hogy hányan laknak Székesfehérváron

Szombat hajnalban elkezdődött a 2022-es népszámlálás. Cser-Palkovics András szerint Székesfehérvárnak sem mindegy, hogy hányan vesznek részt a részben online adatgyűjtésben.

Mindenkit a népszámláláson részvételre biztat a Facebookon Székesfehérvár polgármestere. Cser-Palkovics András posztjában kiemeli, hogy a város jövőjét is alapvetően befolyásolja a hivatalos népességszám, mert ez alapján kalkulálják az állami támogatásokat. 

Fehérváron valamivel kevesebb, mint százezer ember él. Ezzel szemben  a város napi népessége 140-150 ezer fő körül lehet az iskolásokkal és munkába járókkal együtt a polgármester szerint. Ugyanakkor hangsúlyozza, hogy Székesfehérvár egy 260 ezres terület centruma.

A teljes posztot itt lehet elolvasni:

A népszámlálás akkor lesz sikeres, ha mindenki részt vesz benne, minden Magyarországon élő ember kitölti az online kérdőívet vagy a számlálóbiztos segítségével megadja az adatokat - mondta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke a szombaton hajnalban elindult a népszámlálás apropóján, írja az MTI.

Vukovich Gabriella emlékeztetett arra, hogy október 16-ig tart az online időszak, azt követően a számlálóbiztosok keresik fel azokat, akik még nem vettek részt a népszámlálásban. 

"Mindenki közreműködésére szükség van, ez egy közös felelősségvállalás, a közös jövőnket megalapozó adatokat gyűjtjük össze" - mondta a KSH elnöke.

A népszámláláson összegyűjtött adatokból olyan statisztikák készülnek, amelyek a döntéshozók számára nélkülözhetetlenek a különböző fejlesztések megtervezésekor. Az adatokból a közvetlen környezetünk számára fontos információk is kinyerhetők - hívta fel a figyelmet. Megjegyezte azt is, a kérdőív kitöltésével "egymásnak is segítünk, a jövőnket alapozzuk meg", erre utal a népszámlálás mottója is: feleljünk egymásért. 

Ahhoz, hogy a népszámlálás, "a magyar statisztika legnagyobb és legjelentősebb adatgyűjtése" tizenegy év után újra megvalósulhasson, több tízezer embernek "az összehangolt és elkötelezett munkájára volt és van szükség" - hangsúlyozta Vukovich Gabriella. 

Kovács Marcell, a KSH főosztályvezetője, a népszámlálás projekvezetője arról beszélt, hogy a kérdőív "barátságos", könnyen kitölthető, először néhány kérdés jelenik meg a lakáskörülményekről, majd a személyi kérdőívek következnek. A háztartásban élő minden személyre vonatkozóan ki kell tölteni ezeket - húzta alá. 

Felidézte, hogy a héten kiküldött felkérőlevelek tartalmazzák azt a 12 számjegyű belépési kódot, amellyel egy adott háztartás el tudja érni a népszámlálás kérdőívét. A kérdőív kitöltésekor nem a bejelentett lakcím számít, "a népszámlálás arra kíváncsi, hogy ténylegesen hol élünk" - így fogalmazott. 

A kérdőív kitöltését a kérdések megválaszolása után a beküldés gombra kattintással lehet befejezni. A beküldéskor kapott kódot fontos megőrizni, ez igazolja ugyanis, hogy valaki részt vett a népszámlálásban - ismertette.

Kovács Marcell jelezte, hogy mindenki részvételére számítanak, aki Magyarországon él, vagy átmenetileg, kevesebb mint 12 hónapig külföldön tartózkodik, esetleg külföldi állampolgárként több mint 3 hónapja az országban él. 

A továbbiakban mindenkit arra biztatott, hogy éljen az online kitöltés lehetőségével, hiszen "ez a legkényelmesebb módja a népszámlásásban történő részvételnek". 

A kérdőív szombaton nulla órától a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon érhető el. A kérdőívet interneten kitöltők között naponta öt darab, egyenként százezer forint értékű vásárlási utalványt sorsolnak ki - közölte a KSH.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek