1 évnél régebbi cikk

Lesz adventi vásár Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Lesz adventi vásár Székesfehérváron

Eseménydús és eredményes szezont zárt a turizmus Székesfehérváron - hangzott el a szezont záró sajtótájékoztatón, ahol Cser-Palkovics András polgármester azt is megerősítette: megszokottaktól kissé eltérően, de megtartják az adventi vásárt.

Az előző két év visszafogottabb forgalmát követően a 2022-es szezon újra a régi lendületet hozta a Tourinform Iroda és a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. szolgáltatásaiban - írja az Önkormányzati Kommunikációs Központ közleményében, kiemelve, ismét bebizonyosodott, hogy Székesfehérvár vonzó célpont a belföldi utazók számára, de a külföldiek is szép számmal tértek vissza a királyi városba.

A szezont értékelő sajtótájékoztatón Székesfehérvár polgármestere köszönetet mondott a turisztikai munkatársaknak, kiemelve, hogy a város igyekszik az elkövetkező, nehéz időkben is támogatni a szektort.

„A legfontosabb, hogy köszönetet mondjak a turisztikai munkatársaknak, mert amit a számok mutatnak, abban nagyon komoly munka van” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András polgármester. Elmondta: a pandémia nehéz helyzetbe hozta a turizmust és a szakembereket, ehhez képest ezt az időszakot is sikerült átvészelni és felkészülni az újranyitásra. A 2021-es és főként a 2022-es év sokkal szabadabb volt, sikerült az újrakezdés, a város megerősítette és megtartotta a turisztikában betöltött szerepét.

Hozzátette, hogy a Tourinform Iroda nagyon fontos szervezeti egysége Székesfehérvárnak, általa a város megmutatja a legszebb arcát, saját és környékbeli értékeit. A szakma feladata, hogy felkeltse a kíváncsiságot az ide érkező vendégekben. Az elért eredmények visszaigazolják a munkájukat és azt, hogy Székesfehérvárnak komoly turisztikai értéke van. A folyamat arra ösztönöz, hogy legyen egyre több látnivaló, és minél inkább használjuk ki az értékeinket.

A polgármester kiemelte, hogy nagyon nehéz téli időszak áll előttünk, a Közgyűlés a jövő héten készül meghozni számos fontos döntést.

Hangsúlyozta, hogy a Hiemer-ház és benne a Tourinform Iroda nyitva lesz, működni fog és rendelkezésre áll.

A városvezető bejelentette, hogy a megszokottaktól kissé eltérően, de megtartják az Adventi Vásárt, amely a hozzá kapcsolódó programokkal a Belvárosra fog koncentrálni.

„A következő hónapokban újra, kifejezetten a segítségünkre szorul az a szolgáltatási rendszer, ami a turizmushoz kapcsolódik, legyen szó szállodákról, éttermekről, kávézókról, cukrászdákról. Nehéz időszak áll előttünk, különösen az energiaár-robbanás miatt, és nyilván a fogyasztás is lassul. Fontos, hogy a fehérvári kereskedőket és szolgáltatókat segítsük, mert ezzel munkahelyeket őrzünk és védünk meg” – fogalmazott a polgármester.

"Fontosnak tartom elmondani most, amikor különösen nehéz helyzet elé néznek a turisztikai szolgáltatók, hogy minőségi kulturális és sportkínálattal lehet növelni a forgalmat. A magunk részéről mindent megteszünk annak érdekében, hogy a látogatókat ezeken felül is állandóan elérhető kiegészítő programokkal várjuk, a heti garantált városnéző programoktól kezdve a panorámabuszos kirándulásokig” – mondta F. Szegő Krisztina, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Elhangzott, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség a tourinform irodákban folyamatosan ellenőrzi a névhasználat minőségi követelményeinek betartását, az iroda szakmai munkáját. Az elmúlt 1 év teljesítményértékelése alapján a székesfehérvári iroda a legjobbak közé tartozik, 96%-os eredménnyel.

Az idei szezonban a Tourinform Iroda rekord mennyiségű, összesen 480 idegenvezetést szervezett és bonyolított le március és szeptember között. Ezek egy része, 183 alkalom városnéző túra volt, 297 pedig múzeumi tárlatvezetés a Királyok és Szentek – az Árpádok kora kiállításon.

Az idegenvezetéses programokon összesen 9136 fő vett részt, az Irodában pedig január és szeptember között 11 570 látogató fordult meg. A programok résztvevői körét illetően még mindig Pest megye teszi ki a legnagyobb részt (több mint harmada), és Fejér megye – vagyis a helyiek és a környékbeliek - is jelentős érdeklődésű terület, de idén már az ország valamennyi megyéje képviseltette magát városunkba látogatók által.

2022-ben újra tudták indítani a panorámabuszt, köszönhetően a Fung családnak, akik szívügyüknek tekintik a felújított Ikarus-jármű hasznosítását. Július és augusztus szombatjain összesen 27 túrát hirdetett a Tourinform, az egyórás programon 847 utast szállított a busz az Aranybulla-emlékműhöz. A Kapitány titkai szabadulószobát ebben a szezonban 91 alkalommal vették igénybe.

A legnagyobb kihívást idén a Múzeum Shop megnyitása jelentette a Szent István Király Múzeum felújított Rendház épületében a Királyok és Szentek – az Árpádok kora kiállításhoz kapcsolódva. Az ajándéktárgyak színvonala méltón tükrözte az épület és az egyedülálló kiállítás rangját. A kiállítás közel 44 ezer látogatója a shopon is áthaladt, az 5 és fél hónapos nyitvatartás alatt megközelítőleg 23 ezer ajándéktárgyat vittek magukkal.

A Sóstó Látogatóközpont népszerűsége idén is töretlen volt, a programok száma azonban közel háromszorosára nőtt az előző évhez képest, a résztvevők száma ennél is jelentősebb mértékben növekedett. 2022 tavaszi-nyári szezonjában 144 programon (ökotúrák és interaktív foglalkozások) 3591 fő vett részt, és több ezer betérő fordult meg a központban.

Az Aranybulla Emlékév legédesebb pillanatait a Turisztikai Kft. által meghirdetett Királyi Desszertverseny hozta. 9 nevező cukrászat 13 féle desszertjéből 500 fehérvári kóstoló választotta meg 2022. Királyi Desszertjét. Az Andreas Rex egész évben keresett sütemény lett, amit a fehérváriaknak és az idelátogatóknak is büszkén ajánlanak.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek