1 évnél régebbi cikk

Zöld Város - Fehérvár Tüdeje: elkezdődött a megvalósítás az Alsóvárosi réten
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Zöld Város - Fehérvár Tüdeje: elkezdődött a megvalósítás az Alsóvárosi réten

A fejlesztés célja, hogy egy nagyszabású, a szabadidő eltöltésére és rekreációra is alkalmas erdőt és parkot hozzanak létre.

A nyár végén elkezdődtek az Alsóvárosi réten a Zöld Város – Fehérvár Tüdeje program II. ütemének munkálatai. Célja, hogy nagyszabású zöld- és rekreációs terület fejlesztés valósuljon meg – szolgálva az itt élőket és ellensúlyozva a város iparának fejlődésével járó környezetterhelést - írja az Önkormányzati Kommunikációs Központ.

Az Alsóvárosi rét a székesfehérváriak számára jelenleg is közkedvelt helyszín, rendszeresen járnak ide kutyát sétáltatni, biciklizni, sárkányt eregetni, vagy éppen sportolni. A most megvalósuló fejlesztés során a rét egy részén – az értékes élővilágot rejtő természetes gyepfoltok megtartása mellett – erdő- és parkfejlesztés valósul meg.

Többek között sor kerül 868 darab park- és sorfa elültetésre, gyalogos ösvény és sétány, valamint parkolók kialakítására.

Fontos, hogy elértük: a jövőre nézve ennek a területnek a beépítésére nincs lehetőség, megmarad egy igazi zöld oázisként Székesfehérvár határában. Ezen a megmentett helyszínen belül képzeltünk egy olyan részt, ami ennek a több mint 100 hektáros területnek 30 hektárját érinti” – fogalmazott a polgármester, aki elmondta: a további 70 hektáros terület a szakemberek javaslata alapján teljesen érintetlen marad.

A beruházás 30 hektárán parkosítás és erdősítés valósul meg, közel 900 fa telepítésével és egy 15 hektárt érintő erdősávosítással. A burkolt felület, mely tartalmazza a parkolót és egy vizesblokkot, a 100 hektárból mindössze 900 négyzetméteres területet érint majd

Fontos referenciapont, hogy a fejlesztést az a vállalkozás hajtja végre, akik a Sóstó rehabilitációját is végezték" – emelte ki Cser-Palkovics András.

A beruházás összehangolásra kerül a következő nagy útépítési projekttel, a Bakonyi utcai elkerülő építésével – emelte ki a városvezető. Ennek a tervezése befejeződött, várhatóan a következő években, pályázati források igénybevételével valósulhat majd meg, csökkentve ezzel is a Balatoni út terhelését.

Az Alsóvárosi réten zajló beruházás megközelítőleg 2 milliárd forintos, európai uniós forrásból valósul meg, és várhatóan 2023 augusztusában kerülhet átadásra.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek