1 évnél régebbi cikk

Hogyan ellenőrizhetem, hogy hivatalos számlálóbiztos kopogtat és nem csaló?
Hogyan ellenőrizhetem, hogy hivatalos számlálóbiztos kopogtat és nem csaló?

Több gyakran ismételt kérdést is összegyűjtöttek, többek között azt is, mi a teendő, ha akkor érkezik a számlálóbiztos, ha nem vagyunk otthon.

A népszámlálás online kitöltési szakaszát követően - amennyiben nem adtuk választ online - számlálóbiztosok keresik fel a háztartásokat október 17. és november 20. között hétköznap és hétvégén. Ám joggal merül fel a kérdés: honnan tudhatjuk biztosan, hogy valóban számlálóbiztos kopogtat az ajtónkon, és nem egy csaló szeretne bejutni otthonunkba?

A Népszámlálás 2022 oldal leggyakoribb kérdéseinél többek között arra is választ kaphatunk, hogy milyen módon kell azonosítania magát egy számlálóbiztosnak.

Eszerint kell, hogy legyen a kérdezőnél számlálóbiztosi igazolvány, amely személyi azonosságot igazoló fényképes okmánnyal (személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány) együtt érvényes. Minden számlálóbiztosi igazolvány egyedi azonosítószámmal rendelkezik.

A számlálóbiztosnak fel kell mutatnia az igazolványát, amikor felkeresi az adatszolgáltatót, aki pedig jogosult kérni, hogy az őt felkereső számlálóbiztos igazolja magát személyét azonosító igazolvánnyal is.

A számlálóbiztos nevét a népszámlálás teljes időszakában működő információs telefonvonalon, egy ingyenesen hívható zöldszámon, a 06-80-080-143-as számon is ellenőrizni lehet.

Ugyancsak fontos kérdés, hogy mi történik akkor, ha a számlálóbiztos mindig akkor keres minket, amikor éppen nem vagyunk otthon? Nos, ekkor sincs gond, ugyanis a számlálóbiztos minden felkereséskor papírértesítőt hagy, amin megjelöli a következő felkeresési kísérlet időpontját, illetve telefonos elérhetőségét. Ezt felhívva időpontot egyeztethetünk.

Mit tegyünk, ha sem online, sem pedig a számlálóbiztossal nem töltöttünk kérdőívet? Akik november 20-ig nem teljesítik adatszolgáltatási kötelezettségüket, november 21. és 28. között a település jegyzőjénél jelentkezve tehetnek ennek eleget.

A népszámlálásról szóló 2018. évi CI. törvény szerint: a népszámlálásban kötelező a részvétel.

A hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény pedig kimondja, hogy 200 000 forintig terjedő közigazgatási bírság sújtja azt, aki a kötelező statisztikai adatszolgáltatást nem teljesíti. 

Borítókép: pixabay.com/B_Me
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek