1 évnél régebbi cikk

A Netflix-előfizetőket próbálják becsapni
A Netflix-előfizetőket próbálják becsapni

Újabb csalás szedi áldozatait, a csomagrendelős átverések után most sms-üzenettel próbálják meg lenyúlni a bankkártya adatokat.

Az MNB adataiból is az látszik, hogy egyre nagyobb összeggel károsítják meg a csalók az áldozataikat - írja a portfolio.hu, abban a cikkében, ahol a legújabb sms-csalásra figyelmeztet. Az írják, az egyébként meglehetősen rossz helyesírással megírt üzenet a csalók által uralt oldalra irányítja az áldozatot, és ezen keresztül próbálja meg lenyúlni a bankkártya adatokat.

Az egyik olvasó által beküldött sms tanúsága szerint új módszerhez nyúltak a csalók, a Netflix-előfizetőket célozták meg az átveréssel.

Azt írják, az sms-ben is szereplő oldalt a Chrome böngésző már veszélyesnek bélyegzi, és egyből nem is engedi megjeleníteni. A böngésző azt üzeni, "A támadók a(z) szmiamegujitasa.net webhelyen megpróbálhatják csellel rávenni Önt például arra, hogy veszélyes szoftvert telepítsen, vagy felfedje személyes adatait (jelszavakat, telefonszámokat, bankkártyaadatokat stb)." A cikk írásakor már elérhetetlen volt az oldal.

A fenti sms ráadásul egy olyan mobilszámról érkezett, amelyet már számos alkalommal jelentettek különböző telefonszámokat listázó oldalakon a felhasználók "veszélyes" számként. A ilyen számfigyelő oldalokon az utóbbi napokban olyan bejegyzések érkeztek, melyek szerint a csalók a Raiffeisen, a K&H vagy a Takarékbank nevében írtak nekik adathalász sms-t egy gyanús linkkel.

Elindult a csalási főszezon

 Az év utolsó hónapjaiban megugró forgalom a csalókat is aktivizálja, ezért fontos a körültekintés - figyelmeztet a money.hu a karácsonyi vásárlási szezon apropóján készített, a hivatalos jegybanki adatokon alapuló összeállításából.

Ebben kiemelik, az év során a karácsonyi vásárlások miatt az utolsó negyedév jelenti a főszezont. A múlt év utolsó három hónapjában például – a hivatalos jegybanki adatok szerint – a Magyarországon kibocsátott bankkártyákkal 328,4 millió alkalommal összesen 2719 milliárd forintot költöttek, ami 2021 korábbi negyedéveinek átlagához képest 16 és 22 százalékos növekedést jelent.

A bankok gyakran hangsúlyozzák, hogy senki ne adjon ki idegeneknek érzékeny adatokat vagy a fizetéshez szükséges kódokat, mert átverés lehet a háttérben. Ha pedig gondatlanul jár el a bankkártyás, akkor könnyen lehet, hogy a kár nála jelentkezik, azaz ilyen esetekben a bank nem téríti meg az összeget.

Beszédes, hogy a jegybanki adatok szerint tavaly 465 millió forintot tett ki a bankkártyásoknál jelentkező kárösszeg, ami a teljes bankkártyás forgalomhoz mérten marginális érték, ugyanakkor a duplája az egy évvel korábbinak 

Borítókép: pixabay.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek