1 évnél régebbi cikk

Elkezdődött a szúnyoggyérítés, várják a fehérváriak jelzését is az élőhelyekről
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pixabay/PublicDomainPictures
Elkezdődött a szúnyoggyérítés, várják a fehérváriak jelzését is az élőhelyekről

A biológiai gyérítés sikeréhez a fehérváriak együttműködése is nélkülözhetetlen - hangsúlyozza a szakember.

A szakemberek Székesfehérváron is azon dolgoznak, hogy a szúnyogtenyésző helyeket lokálisan szüntessék meg. A biológiai gyérítés sikeréhez azonban a fehérváriak együttműködése is nélkülözhetetlen, csak közös erővel előzhetjük meg azt, hogy ellepjenek bennünket a szúnyogok - hangsúlyozta a székesfehérvár.hu oldalon Kőszegi Dániel, a Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetségének elnöke, aki fontos tanáccsal is szolgál.

„Érdemes az esővízgyűjtő hordókat is lefedni, hogy ne tudjanak belepetézni ott a szúnyogok, hiszen ilyenkor sok helyen megáll az esővíz. Akár a még fel nem töltött medencékben, vagy a virágok alatti tálcák vizében is kikelhetnek a lárvák. A szúnyogoknak rendkívül jó a szaglásuk, és ahogyan bennünket embereket, úgy a pangó vizeket is gyorsan megtalálják” - hívta fel a figyelmet Kőszegi Dániel.

Ha melegszik az idő, akkor felgyorsul a szúnyogok a szaporodása: 5-6 napon belül egyetlen szúnyog akár 2-300 utódot is hoz. Sőt, vannak olyan szúnyogfajták, amelyek a pocsolya után maradt sárban is be tudják fejezni a fejlődésüket.

Székesfehérváron már korábban elkezdték a tenyészőhelyek teljes feltérképezését, ami jelenleg is zajlik, és a szunyoglarvaprogram@gmail.com címre továbbra is várják a fehérváriak jelzését is a mélyen fekvő vizes területekről, a pontos helyszín megjelölésével.

Ezeken a helyeken biológiai szúnyoggyérítést végeznek. „Azt ne várja senki, hogy egyik pillanatról a másikra eltűnnek a szúnyogok Székesfehérvárról! Lesz szúnyog továbbra is, de nem mindegy, hogy mennyi. Sok eső esett az elmúlt napokban, de szerencsére a főbb tenyészőhelyek mellett nagyon sok kisebb területet sikerülhet most megtalálni és kezelni. A magánterületekhez sajnos nem férünk hozzá, ott a tulajdonosnak kell tennie azért, hogy ne kelhessenek ki a szúnyoglárvák és kevesebb szúnyog legyen” - mondta a szakember.

A már feltérképezett tenyészhelyeken biológiai szúnyoggyérítést végeznek évente többször Székesfehérváron a Városgondnokság megbízásából.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek