11 hónapnál régebbi cikk

Közgyűlés: korszerűsödhet a Hétvezér iskola és folytatódhatnak az öreghegyi útfelújítások
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Közgyűlés: korszerűsödhet a Hétvezér iskola és folytatódhatnak az öreghegyi útfelújítások

A Hétvezér iskola energetikai felújításáról, a KÉPES program idei folytatásáról és a Krasznai illetve az Udvardi utcák felújítására fordítható forrásról is döntés született a pénteki közgyűlésen.

Elfogadta a 2022-es zárszámadást a mostani ülésen a testület, ezzel kapcsolatban Cser-Palkovics András kiemelte, hogy a város biztonságosan működik és jelentős tartalékai vannak az önkormányzatnak.

A közgyűlésen újraválasztották az óvodaigazgatókat is.

A Ligetsori Óvoda óvoda igazgatójának Gelencsér Ritát választotta a testület, aki 2007 óta dolgozik az intézményben. A Maroshegyi Óvoda óvodaigazgatójának továbbra is Békésiné Kimiti Ágnest választották, aki húsz éve vezeti az intézményt, csakúgy mint Mályi Lilla aki a Napsugár Óvoda vezetőjeként dolgozik, őt szintén újra választotta a testület. A Rákóczi Utcai Óvoda óvodaigazgatójának Juhász Ágnest választották, aki 2018 óta igazgatja az intézményt.

A testület arról is döntött, hogy biztosítja a Krasznai és Udvardi utak teljes, közművekkel együtt való felújítására az anyagi forrást.

Ez fontos része az öreghegyi útfelújítási programnak, teljes egészében városi forrásból megvalósuló fejlesztés.

Cser-Palkovics András elmondta, hogy megérkezett a kormányzati támogatás a Hétvezér Iskola átfogó felújításra. Ez egy teljes egészében állami pénzből megvalósuló fejlesztés:

"A Hétvezér Általános Iskola felújítási programját indítottuk el, közbeszerzési eljárás tekintetében. Ez már a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás, és a Modern Városok Programban tartalmi elemként megjelenő oktatás fejlesztési program részeként fog megújulni a Hétvezér Általános iskola. Bízunk benne hogy érvényes és eredményes lesz a közbeszerzés és utána elindulhat a munka."

Az energetikai korszerűsítés részeként megvalósul többek között a homlokzati hőszigetelés a Hétvezérben, és sor kerülhet a nyílászárók cseréjére, a tetőszerkezetek hőszigetelésére és napelemes rendszerek kiépítésére is. A közbeszerzést az Arany János Iskola esetében is elindult. Az iskolafelújítások a Modern Városok Program keretében valósulnak meg.

Székesfehérvár polgármestere arról is beszámolt, hogy 5,2 milliárdos iskolafelújítási programot indít a Szakképzési Centrum, amint megérkeznek az EU-s források.

A testület kiadott egy tulajdonosi hozzájárulást is a Székesfehérvári Szakképzési Centrum részére a fejlesztési program kapcsán.

A korszerűsítés érinti majd a Deákot, a Bugátot, a Széchenyit és a Vácit is. Cser-Palkovics András arról is beszélt, hogy a város három forrás terhére fejlődik: van saját erőből megvalósuló forrása, ez látható a most elfogadott zárszámadásban is. Erről szerencsére a város dönt és gyorsan el tud indulni egy-egy ilyen fejlesztés.

"A Hétvezér iskola kormányzati, magyarul magyar pénzből újulhat meg, és láthatóan arról is tudunk dönteni. Sajnos az EU-s forrásokról csak akkor tudunk dönteni, hogyha azok Székesfehérvárra megérkeznek. Ez utóbbi források is a fehérvári fiatalokat, iskolákat segítik és bízom abban, hogy minden döntéshozó arra törekszik, hogy ezeket a fejlesztési forrásokat a város minél előbb megkapja" - hangsúlyozta Cser-Palkovics András.

Molnár Tamás a Fidesz frakcióvezetőjeként arról beszélt, hogy nagyon sok fejlesztés és új beruházás indul Székesfehérváron, mind kormányzati, mind városi forrásból történnek fejlesztések és bízik abban, hogy a Székesfehérvárnak jogosan járó uniós pénzek is megérkeznek.

"Várjuk azt, hogy az uniós pénzek is megérkezzenek és a székesfehérvári embereknek is járjanak ugyanolyan kedvezmények, mint a Németországban vagy Franciaországban élő embereknek, hiszen ott is iskolákra és közintézményekre költik ezeket az összegeket. Én úgy gondolom, hogy a fehérváriak sem kevesebbek a német vagy francia állampolgároknál" - tette hozzá Molnár Tamás, a Fidesz frakcióvezetője.

Molnár Tamás fontosnak tartja, hogy itt a városban a közgyűlésen a székesfehérváriakról beszéljenek, szeretnék az országos politikát kizárni ebből.

Fazakas Attila az ellenzéki frakció vezetőjeként arról a határozati javaslatról beszélt, amit az ellenzéki frakció nyújtott be és egy ösztöndíjrendszert tartalmazna a végzős orvoshallgatók számára. Fazakas Attila elmondta, hogy problémát jelent ugyanis a gyerek- és a háziorvosi ellátásban a létszámhiány:

"Nagyon sok az idős-, illetve a nyugdíj előtt álló-, illetve nyugdíjas doktor, akik éveken belül el fogják hagyni a pályát és nem létezik utánpótlás. Ezzel kapcsolatban nyújtottunk be egy olyan javaslatot, ami egy ösztöndíjrendszert tartalmaz. Itt arról van szó, hogy azt szeretnénk elérni, hogy az orvos végzős hallgatók, akik székesfehérváriak jöjjenek vissza gyerekorvosnak illetve háziorvosnak."

A közgyűlésen meghozott döntések értelmében a 2023-as KÉPES Program keretében a Felsővárosi Általános Iskola, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola és a Széna Téri Általános Iskola udvarára kerülnek játszóeszközök, továbbá a Németh László Általános Iskolában alakítanak ki egy új okostantermet.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek