9 hónapnál régebbi cikk

Mintaprojekt lett a Tóparti Gimnázium energetikai felújítása
Fehérvár Médiacentrum fotója
Wikipedia
Mintaprojekt lett a Tóparti Gimnázium energetikai felújítása

Az építőipari beruházásokra vonatkozó közbeszerzések közel 50 százalékát energetikai felújításokra írják ki, amelynek célja az épületek rezsijének csökkentése - derül ki a BUILD IT Mérnökiroda összefoglalójából.

A BUILD IT Mérnökiroda szerint szinte mindegyik közoktatási intézmény épülete energetikai fejlesztésre szorul, amelynek elsődleges célja a fenntartási költségek csökkentése. A sokszor 50-60 évesnél is régebbi épületek kialakítása enélkül magas rezsiköltségeket eredményezhet - írja az uzletem.hu.

„Bár a közoktatási intézmények nagyrésze a teljeskörű felújítást is igényelné, jelen gazdasági helyzetben a legfontosabb, hogy energetikai szempontok szerint legyen az épület a lehető legjobb állapotban. Így megelőzhetőek a magas rezsiköltségek. Az építőipari beruházásokra kiírt közbeszerzési pályázatok – függetlenül attól, hogy oktatási intézmény vagy sem – hozzávetőlegesen 50 százaléka az energetikai felújítást célozza”– mondta Sárkány Márk, az iskolák energetikai felújítását is végző mérnökiroda ügyvezető igazgatója.

A székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium energetikai beruházása a közelmúltban indult, itt a projekt során felújítják a 8500 négyzetméter összes hasznos alapterületű épületegyüttes külső tetőteraszát, cserélik a homlokzati nyílászárókat, utólagos talajnedvesség elleni védelemmel látják el a falakat, szigetelik a homlokzatot. Felújításra kerül majd a fűtésrendszer, a víz- és szennyvízhálózat és a villamoshálózat is.

„A székesfehérvári gimnáziumhoz hasonló, energetikai megújulást fókuszba helyező projektek a leggyakoribbak mostanában. Természetesen modern tantermek kialakítása és bővítése is előfordul, azonban tisztán látszik, hogy az alacsony rezsiköltség szerepel most a legfontosabb helyen, ehhez pedig az energetikai korszerűsítésen át vezet az út” – tette hozzá az ügyvezető.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek