6 hónapnál régebbi cikk

Hiány van vevőből: csökkent az eladó ingatlanok átlagára, és a kisebb alapterületűeket keresik Fejérben
Fehérvár Médiacentrum fotója
PB
Hiány van vevőből: csökkent az eladó ingatlanok átlagára, és a kisebb alapterületűeket keresik Fejérben

Szakemberek szerint a gyengébb keresletnek köszönhetően kialakult új lakáspiaci egyensúly miatt az őszi hónapokban sem kell a lakások jelentős drágulásától tartania a piacra lépő vevőknek.

Átalakult a használt lakóingatlanok piaca ebben az évben: az az egyre szélesebb kínálattal, a bizonytalan gazdasági környezettel, a kiadások növekedésével magyarázható, ám a következő időszakban élénkülés jöhet az országos és a Fejér vármegyei piacon egyaránt - ez derül ki az ingatlan.com legfrissebb piaci elemzéséből, amely ismerteti a szeptember végi árakat. 

“Új egyensúly alakult ki az idén, mivel még mindig hiány van vevőkből. A kereslet csökkent mindenhol, így Budapesten, a vármegyeszékhelyeken, a kisebb városokban és a településeken is beállt egy, a korábbi évekhez képest alacsonyabb szintre. Mindez az árakra is hatással volt. Már 2022 második felében is nagyon lelassult a drágulás üteme, ám a piac lendülete akkor még néhány százalékos áremelkedést hozott. Ezzel szemben 2023-ban január óta szinte minden településen stagnáltak az árak” - összegzett Balogh László, az ingatlanportál vezető gazdasági szakértője.

Árkörkép Fejér vármegyéből 

Az elemzés szerint Fejér vármegyében szeptember végén a használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 534 ezer forint volt, szemben az egy évvel korábbi 513 ezer forinttal. Az eladásra kínált lakóingatlanok átlagára viszont 44 millió forintnál jár az idén, míg egy évvel korábban 46,5 millió forint volt.

A négyzetméterárak növekedésével párhuzamosan csökkenő lakásátlagárak azt jelzik, hogy kisebb alapterületű lakások kerültek ki az ingatlanpiacra.

Székesfehérváron az átlagos négyzetméterár 671 ezer forintot tett ki, ami minimális csökkenést jelent a tavalyi 676 ezer forinthoz képest. Az székesfehérvári lakóingatlanok 54,4 millió forintos átlagáron szerepelnek a kínálatban, míg egy évvel korábban 60 millió forint volt. Itt is igaz, hogy a kisebb lakások kerültek túlsúlyba.

A vármegye legjelentősebb lakásválasztékát felvonultató települések közül Gárdonyban és Velencén a 749 ezer, illetve 793 ezer forintos idén szeptemberi átlagos négyzetméterár meghaladja a tizenkét hónappal ezelőtti 773 ezer, valamint 798 ezer forintot. A településeken található lakóingatlanok 60 milliós és 84,9 milliós átlagára elmarad a tavalyi 72,5, illetve 88 milliós összegtől.

Dunaújvárosban, Bicskén és Ercsiben az átlagos négyzetméterár 377-583 ezer forintra változott a tavalyi 330-498 ezer forintról. Míg az eladásra szánt lakóingatlanok átlagára ezekben a városokban 22,9-49,3 millió forintot tett ki most szeptemberben, miközben tavaly 24,5-49,5 millió forintról volt szó. 

Balogh László szerint az őszi hónapokban valamennyire élénkíthetik a keresletet a piacra visszatérő nagyvárosi csokos vevők, akik kihasználhatják a stagnáló ingatlanárak nyújtotta lehetőségeket. Ezek a vásárlók nem csak a 2023-ban még elérhető vissza nem térítendő lakástámogatásokat tehetik zsebre, hanem az ezekhez kapcsolódó kedvezményeket is. 

A szakember szerint a gyengébb keresletnek köszönhetően kialakult új lakáspiaci egyensúly miatt az őszi hónapokban sem kell a lakások jelentős drágulásától tartania a piacra lépő vevőknek.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek