6 hónapnál régebbi cikk

Egy est Müller Péterrel
Egy est Müller Péterrel

Egerházi Attila a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója meghívására a Vörösmarty Színházban találkozhattak az olvasók Müller Péter íróval. Az esten megismerkedhettünk a kortárs magyar irodalom kiválóságának most megjelent új könyvével.

A Székesfehérvári Balett Színház Cirkusz című előadása után a Vörösmarty Színház kávézójában, Paulikovics Réka moderálásával, Egerházi Attila a Balett Színház direktora társaságában mutatták be Müller Péter Kossuth- és József Attila- díjas író legújabb könyvét, a Ludus amoris - Játék az életünk című kötetet. A kiváló hangulatú beszélgetésen az olvasók megismerhették az író azon gondolatait, amelyek mentén közzéteszi mindazt, ami az életről, a mindennapokról gondol.

„Játszani kell! Akkor is, ha az ember egyedül egy szobában, ahogy én a könyveimet írom, ott én egyedül vagyok, de érzek egy közösséget, és ez a közösség nem lehet tudni, hogy hova nyúlik el. Hogy kik lesznek az én társaim, kik lesznek az én olvasóim, akik szeretik azt, amit én csinálok? Tehát ott van és sűrű a szobám és nem egyedül ülök ott, mint egy remete, hanem ők ott vannak velem.”

A könyv címe árulkodó, ahogy Müller Péter fogalmazott, ha megkérdeznék, melyik az a két szó, ami a legfontosabb az életében, azt felelné: a játék és az öröm, hiszen minden más ebből következik, sőt ez a kettő is egymásból, mert az öröm abból születik, hogy játéknak tartjuk az életet.

„Meggyőződésem hogy a játék, az örömteli játék egész teremtésnek a nagy titka. Igazán csak az jön létre, ami be örömteli teremtő kedve van. Mennek egy nagy múltja a hagyománya tradíciója, isten nem rossz kedvében teremtette a világot, hanem jókedvében. Gondolkozni is örömmel kell, és szeretni is csak azzal lehet. Ahol a gondolkodás gond, és a szeretet szenvedés, az nem igazi gondolat, és nem igazi szeretet. Ludus amoris azt jelenti, hogy a teremtés nem más, mint a Teremtő örömteli játéka. A világ is, a szerelem is. Nem véletlen, hogy az „evangélium” szó azt jelenti: örömhír. Volt már, hogy kijelentettem, valószínűleg nem írok több könyvet. De amíg kedvem van játszani, írok. Nem az olvasóimnak, hanem a játszótársaimnak, mert ahogy már mondtam: játszani csak együtt lehet.”

A nagy érdeklődéssel várt találkozó bizonnyal meggyőzte az est vendégeit Müller Péter, hogy gondolkozni is örömmel kell, és szeretni is csak azzal lehet.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek