6 hónapnál régebbi cikk

Rangadót nyert a Vidi és az Alba, kikapott a Volán és az AFKC
·Sportlabdarúgás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Mátay Balázs
Rangadót nyert a Vidi és az Alba, kikapott a Volán és az AFKC
·Sportlabdarúgás·Utolsó frissítés: undefined

A fehérvári labdarúgók újabb hazai sikerükkel már a felsőházban vannak, a kosarasok továbbra is veretlenül menetelnek, a hokisok megint hazai jégen botlottak, a kézis hölgyek pedig a topfavorit vendégeként kaptak alapos verést.

Igencsak sűrű sportszombattal okoztak jelentős dilemmát a székesfehérvári szurkolóknak a legnépszerűbb helyi élvonalbeli csapatok, ugyanis ezúttal a Vidi, az Alba és a Volán is hazai környezetben lépett pályára, ráadásul - elsődlegesen a televízió közvetítések miatt - szinte egyszerre, egy órán belül indult útjára a játékszer mindhárom egylet összecsapásán, ezért a drukkereknek dönteniük kellett, melyik kedvencnek szorítsanak a helyszínen.

Akik a Fehérvár FC NB I-es bajnoki labdarúgó mérkőzését választották az Újpest FC ellen, biztosan nem bánták meg, mert a piros-kékek egy remek, nem véletlenül a 3. helyen álló lila-fehér gárdát győztek le izgalmas találkozón, 0:1-ről a hajrában megfordítva a találkozó eredményét 2:1-re, ami pedig azt jelentette, hogy

a Vidi másfél év után újra a tabella első felében tanyázik, jelenleg az 5. helyen.

Hamar hátrányba került a vendéglátó egylet Ambrose közeli találatával. Az újpesti támadó fizikai erejét is kihasználva átvette a labdát az ötösön, befordult vele Csongvai szorításában, azonban az észak-macedón válogatott védő szinte lepattant róla, így gond nélkül helyezett gólt az ezúttal is több bravúrt bemutató Tóth Balázs mellett a hazai kapuba.

A folytatásban a hajráig maradt a jó iram, néhány helyzet mindkét oldalon, de érdemben semmi sem veszélyeztette a lilák sikerét. A hazaiak trénere, Bartosz Grzelak azonban az eddigiekkel ellentétben nem várt szokása szerint a 75. percig az első cserékkel, már a 60. percben becserélte a sérülése után még a kispadon kezdő Kalmár Zsoltot és a villámléptű szélsőt, Kastratit, akik alakosan felpörgették a történéseket. Először jött Andó-Szabó játékvezető és A VAR-os csapat, akik hozták a szokásos izgalmat: az elsőre megadott, teljesen jogosnak tűnő hazai büntetőt 3 percnyi videózgatást követően visszavonták. Ezzel továbbra is a Vidi az egyetlen a mezőnyben, aki még nem rúghatott 11-est 12 forduló után sem.

A házi gólkirály Kodro mindig rosszul célzott, kihagyott két ziccert, a kapufát is eltalálta egy alkalommal, mint ahogy Kalmár is szögletből a felső lécre tekert, de a 81. minutumban már nem volt pardon: a mindvégig nagyon akaró, sokat futó, de pontatlanul passzoló és lövő Schön kiválóan adott be balról Kastratinak, aki 4 méterről jobbal a jobb felső sarokba emelte a labdát, 1:1-re módosítva az állást.

Az Újpest is elkezdte magát csipkedni, az 1 pont számára sem volt éppen ideális eredmény, a Fehérvár FC is ráment a 3 pontra, igazán izgalmas utolsó perceket produkálva. A 88. minutumban Karamoko is pályára lépett a már nagyon fáradt Szabó Levente helyett, majd első labdaérintéséből levette a játékszert egy rossz újpesti felszabadítás után, aztán kegyetlenül bevágta a bal felsőbe! Így kell beállni, 2:1-re vezetett és nyert is ezzel a találattal a Vidi.

Szépen feltornázta magát a tabella 5. helyére ezzel a piros-kék egylet, de hatalmas a tömörülés a középmezőnyben, a Vidi mellett a DVTK és a Debrecen is 17-17 pontos, de a Kecskemét és az MTK is "lőtávon" belül van. A következő fordulóban, november 12-én, vasárnap 16.00 órakor a bajnoki címvédő, listavezető Ferencváros otthonában nem lesz egyszerű a pontok számát gyarapítani, de koncentrált focival, jó helyzetkihasználással és a jelenleginél sokkal összeszedettebb védekezéssel nem lehetetlen, ezt éppen a Vidi bizonyította még tavasszal, amikor úgy játszott 2:2-őt a Groupamában, hogy közelebb állt a győzelemhez, mint a zöld-fehérek.

Az Arconic-Alba Fehérvár férfi kosárlabdázóinak még nem jött el a címvédő Falco elleni rangadó ideje, mindenesetre addig is szépen gyűjtögeti a győzelmeket az NB I felsőházában, az A-csoportban. Most éppen a másik vasi riválist, a Körmendet verte el 92:67-re, amivel a 6. forduló után is egyedüliként veretlen a mezőnyben.

Az Alba a szoros első negyedet követően ellépett és simán nyert. A csapat vezére immár sokadszor Vojvoda Dávid volt, aki 21 ponttal szórta meg a vasiakat, s remek összprodukcióval vezette újabb sikerre csapatát, amelyben a szintén kiválóan kosarazó, 20 pontos Barnett, a 16 egységet összeszorgoskodó Chambers, a 12 pontos Kass és a 10 pontig jutó Dickey ért el még kétszámjegyű ponttermést.

A legközelebbi fordulóban, november 11-én, szombaton 19.00 órakor az újonc NKA Universitas Pécs vendége lesz Alejandro Zubillaga együttese, erőteljes győzelmi esélyekkel.

Ahogy az az elmúlt 20 évben általában lenni szokott, a bajnoki címvédő Győri Audi ETO KC nagyon simán, most 38:22-re kiütötte az Alba Fehérvár KC-t az NB I-es női kézilabda bajnokságban. Az ETO ezzel maradt az első, az AFKC pedig a 12. helyen a tabellán. 

Fehérvári oldalon 7 gólos Afentaler és az 5 találatig jutó Utasi dicsérhető, de nem ez az a meccs, ahol elvárható a parádézás bárkitől is, ezért elmarasztalni sem szabad a vesztes oldalon senkit.

A következő mérkőzését Kisvárdán vívja a fehérvári csapat november 10-én, pénteken 18.00 órakor. Ezen a találkozón már sokkal több sansza lesz a pontszerzésre, sőt, szinte kötelező is lesz számára, hogy elmozduljon a közvetlen veszélyzónából.

A Hydro-Fehérvár AV19 kissé meglepő, hazai vereségbe szaladt bele az osztrák jégkorong ligában, az ICEHL-ben, a Vorarlberg csapatától kapott ki 4:2-re, mert kissé tompa volt és rosszul használta ki a helyzeteit. A két találaton McGauley és Phillips osztozott.

Mindvégig a Volánnak volt sokkal több lehetősége, de a vendégek lélektanilag jókor, az első harmad utolsó percében szereztek vezetést, majd a középső játékrészben is akkor ütöttek két gólt 5 percen belül, amikor erőteljesen rohamozott a fehérvári gárda. Mindezektől függetlenül visszajött a meccsbe Kiss Dávid alakulata, ám 2:3 után az utolsó két percre emberelőnybe került a Vorarlberg, így a kapusát sem tudta lehozni a Volán, ráadásul még kapott egy gólt, így elment a hajó.

Van ilyen, vasárnap este a Vienna Capitals ellen (17.30) ugyancsak a hazai jégen máris lehet javítani.

(Mátay Balázs)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek